Direct naar paginainhoud

Tuin vergroenen

Een groene tuin. Heerlijk. ‘s ochtends je tuindeuren open doen, en de fluitende vogels en de geur van frisse planten komt je tegemoet. Maar een groene tuin, dat is toch veel werk? Dat kan reuze meevallen, en al is het maar een beetje meer groen dan dat je nu hebt, het maakt al meteen een groot verschil. Een groene tuin draagt bij aan veel dingen, zoals minder wateroverlast, een beter humeur, een grotere biodiversiteit. Als je je tuin vergroent met een plant waar vruchten, groenten of noten aan groeien, dan heb je er dubbel plezier van! Lees op deze pagina wat jij kunt doen om je tuin te vergroenen.


Wist je dat?

Stenen tuinen

In Almere zijn heel veel tuinen versteend. Volgens dit artikel van het Algemeen Dagblad is gemiddeld 66,2 procent van de tuinen in Almere versteend. Daarmee staat Almere op plek 1 van de 380 Nederlandse gemeenten.

Minder wateroverlast

Het werd al kort in de intro genoemd, maar je tuin vergroenen draagt bij aan verschillende dingen. Lees meer over hoe het vergroenen van je tuin kan bijdragen aan minder wateroverlast.

Een beter humeur

Ook draagt een groen(t)e tuin bij aan een beter humeur. Het is wetenschappelijk bewezen dat meer groen in je omgeving bijdraagt aan een positieve kijk op de wereld, en kan dus bijvoorbeeld een somber gevoel tegengaan. Zo zorg je er zelf voor dat de bloemetjes buiten worden gezet!

NK Tegelwippen

Almere doet ook dit jaar mee met het NK Tegelwippen. Onder het mom ‘Tegel er uit, plant erin’ vergroenen we de stad. Kijk op deze pagina voor meer leuke weetjes.

Zelf aan de slag

  • Vergroenen is écht heel makkelijk. Trek een tegel uit de tuin, graaf een gat, vul het met goede grond en hup het plantje dr’in.
     
  • Je kan planten voor in je tuin het beste biologisch kopen. Dan zijn er geen bestrijdingsmiddelen over gespoten, dat is het beste voor de insecten in jouw buurt.
     
  • Planten in bakken in je tuin is ook al heel fijn, maar helpt nog niet tegen het afvoeren van water. Daar kan een waterton een uitkomst bij zijn, of natuurlijk het weghalen van een aantal tegels.
     
  • Een insectenhotel in je tuin kan ook leuk zijn! Dit zorgt voor meer biodiversiteit in je wijk, welke bijdraagt aan een gezondere omgeving voor planten, dieren en mensen. Neem bijvoorbeeld de bij, met een bijenhotel zorgt je ervoor dat bijen zich sneller thuis voelen in jouw tuin. Bijen zijn cruciaal voor onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appels, bramen en frambozen. Een bijenhotel kan je zelf maken of kopen.

Stenen tuinen

Veel tuinen in Nederland bestaan uit steen. Meer weten? Lees het artikel ‘Ruim een derde van de tuinen bestaat uit tegels: ‘Risico op wateroverlast’ van het AD.