Waar een wil is, is water en groen
Je kunt het je soms nauwelijks voorstellen maar iets meer dan vijftig jaar geleden bestond Almere nog niet. Het zogenaamde man-made land, op sommige plaatsen wel 5 meter onder zeeniveau, groeide in een korte tijd uit van pionierend polder experiment tot de achtste stad van Nederland.
Met 46 kilometer kustlijn, het lekkerste drinkwater van West Europa, groen voor elke bewoner dichtbij die aansluiten op de grotere natuurgebieden in de omgeving. Almere heeft zich ontwikkeld tot een groene en waterrijke stad waar de hele wereld komt leren van dit unieke landschap.
Toch staat die groene en gezonde leefomgeving onder druk; de stad blijft groeien, het klimaat verandert en de biodiversiteit neemt steeds verder af. Dus actie is nodig.
We werken aan een klimaatbestendige stad; bomen en water die voor verkoeling en beschutting zorgen en een natuurlijk systeem dat tegen een stootje kan. De waterafvoer van Almere Poort verbinden we nu bijvoorbeeld met de natuurgebieden het Kromslootpark en de Lepelaarplassen. Daarvoor zijn de mini-wetlands aangelegd. En wist je dat vorig jaar negen tiny forests in de stad zijn geplant?
Ook in en om huis kun je zelf aanpassingen doen, zoals meer planten in je tuin, een groen dak nemen of regenwater opvangen. Een groene tuin werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast. En door regenwater op te vangen, zorg je ervoor dat je in tijden van droogte je tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel drinkwater te gebruiken.
Heb jij een mooi groen initiatief, laat het ons weten! Vergroen jij mee?
Meedoen