Direct naar paginainhoud

Wateroverlast tegengaan

Het klimaat is aan het veranderen. Het weer wordt heviger in Nederland, met bijvoorbeeld fikse regenbuien, waardoor er in korte tijd veel wateroverlast kan ontstaan. Dit is een van de gevolgen van de impact die wij hebben op de planeet. Naast dat we dus voortaan duurzamer moeten leven, moeten we ook zien om te gaan met de gevolgen van het veranderende klimaat. Zo kun je aanpassingen toebrengen in je eigen huis en tuin, om zo de problemen die deze verandering met zich meebrengt om te zetten in positieve, duurzame acties. Op deze pagina lees je praktische tips over welke veranderingen je kunt toepassen, en delen we een aantal wist-je-datjes.


Wist je dat?

Waar zie je het?

Wateroverlast ontstaat vaak als gevolg van kortdurende hevige neerslag in de zomer. Je ziet het meestal in de bebouwde omgeving en andere verharde gebieden, zoals bedrijventerreinen en snelwegen. In verharde gebieden loopt water minder goed de bodem in.

Minder steen

Door minder stenen en meer planten in je tuin aan te leggen, hoeft het water niet door de riolering te worden afgevoerd, maar loopt het vanuit je tuin direct de grond in. Hierdoor blijft er minder water op straat staan, en is er dus minder kans op overlast.

Zelf aan de slag

  • Tegel eruit, plant er in! Door minder tegels in je tuin te leggen, zorg je er voor dat water gemakkelijk de aarde intrekt en dus geen overlast kan veroorzaken. Daarnaast krijg je een groenere tuin doordat je meer plantjes in je tuin hebt.
     
  • Als je dan plantjes plant, denk dan niet alleen aan sierplanten maar ook aan voedzame planten. Planten waar eetbare vruchten, groenten of noten aan groeien, dat is pas twee-vliegen-in-één-klap!
     
  • Drainage in je tuin aanleggen zorgt ervoor dat het water wegloopt en zich niet ophoopt.
     
  • Wateroverlast vindt natuurlijk niet alleen in je tuin plaats, maar ook op straat. Zie je bijvoorbeeld een put die niet goed doorloopt, laat het weten aan de gemeente. Dat kan via deze pagina.
     
  • Voor meer tips, zie de pagina’s over het vergroenen van je tuin en water opvangen.