Direct naar paginainhoud

Afval & Circulair

Samen maken we de cirkel rond

Afval scheiden; het levert veel op, door het besparen van nieuwe grondstoffen, energie en geld. Gelukkig zijn we in Almere goed bezig en dat is hard nodig.

Wij mensen consumeren er namelijk flink op los. Maar het verzamelen van al die spullen gaat niet zonder slag of stoot. Voor het produceren van alles wat we in huis halen, hebben we een enorme hoeveelheid grondstoffen nodig. Veel van die materialen raken in de toekomst op en dat betekent dat we sommigen producten niet meer kunnen maken.

 

We moeten dus anders omgaan met onze grondstoffen. Hoe we dat precies doen? Door het hergebruiken van afvalstromen in onze stad kunnen we een hoop verspilling tegen gaan. Dit noemen we circulariteit. En niet alleen ons huisafval biedt kansen, maar ook met het hergebruiken van groen- en snoeiafval, beton, asfalt of straatmeubilair behouden we ontzettend veel grondstoffen in de stad.

 

Het Upcyclecentrum is de plek in Almere Haven waar je kan zien hoe we dat samen doen: op het recyclingperron, met de inwoners, met de ondernemers en in het belevingscentrum.

 

Om het systeem te veranderen is samenwerking noodzakelijk. Daarom heeft de gemeente Almere met lokale ondernemers het Grondstoffen Collectief Almere opgericht. Daar ontwikkelen we slimme oplossingen en bestemmingen voor ons afval. Nieuwsgierig naar wat wij daar doen? Neem dan een kijkje bij het Grondstoffen Collectief Almere.

 

Ook inwoners en organisaties bedenken verschillende activiteiten om verspilling van rest- en afvalstromen tegen te gaan en zo hun omgeving schoner en gezonder te maken. Voor ondernemers zijn er verschillende subsidies.

 

Wil je meedoen? Laat het ons weten via het contactformulier.

Zelf een initiatief starten?


Gerelateerde initiatieven