Direct naar paginainhoud

Nationale Klimaatweek 2023

Van 30 oktober tot en met 5 november 2023 is het Nationale Klimaatweek. Dit is een week waarin we elkaar extra inspireren om ons in te zetten voor een duurzamer Nederland en een beter klimaat. Veel Almeerders zijn al goed bezig en besparen energie. Dit is hét moment om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer (energie) te besparen. Een groene en gezonde stad bouwen we samen. De gemeente, inwoners en ondernemers; iedereen draagt bij. Ook in Almere organiseren we daarom activiteiten tijdens de Nationale Klimaatweek. Bekijk hieronder het programma van de Nationale Klimaatweek in Almere.

Tips en informatie over duurzaamheid en energie besparen

  • Een lagere energierekening en toch een comfortabel huis? Dat kan door te isoleren en door zelf duurzaam energie op te wekken. Maar het zijn vaak dure ingrepen. Er zijn allerlei subsidies, duurzaamheidsleningen en andere regelingen voor ondernemers en woningeigenaren. Bekijk het overzicht op de pagina subsidies en leningen.
  • Wil je graag energie besparen maar weet je niet waar je moet beginnen? Misschien kunnen de energieambassadeurs van Almeerminder je helpen. Je kunt bij de energieambassadeurs terecht voor een gratis warmtescan of een energiegesprek.
  • Op de website van Regionaal Energieloket vind je veel tips over energie besparen. Ook organiseert Regionaal Energieloket met de gemeente weer een zonnepanelenactie en een isolatieactie. In de Nationale Klimaatweek kun je hierover een online bijeenkomst bijwonen. Kijk voor meer informatie over de actie op de website van Regionaal Energieloket.
  • Ben je benieuwd naar de plannen in Almere rondom de energietransitie? Op Groen en Gezond Almere vind je meer informatie over wat er de komende jaren gaat gebeuren.
  • Oktober en november staan in het teken van het Vergeten Plantseizoen. Meestal ligt de focus voor het planten in het voorjaar. Maar juist het najaar is de ideale periode voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. Tijdens deze maanden is de bodem nog relatief warm, maar ook vochtig. Daardoor kunnen je planten voor de winter goed wortelen en in 'slaapstand’ gaan. Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei dus direct beginnen en geniet je extra snel van een groeiende en bloeiende tuin. Nog meer tips? Die vind je op Plant je mee – Het najaar is hét ideale plantseizoen (plantmee.nl)
  •  Meer tips over energie besparen, duurzaam eten en het vergroenen van je tuin vind je in de klimaatweek onze instagramstories.

Klimaatburgemeesters Almere

Klimaatburgemeesters zetten zich in voor een beter klimaat, zijn een voorbeeld in de gemeente en inspireren anderen om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer te energie besparen. Iedere Klimaatburgmeester levert op zijn of haar unieke manier een bijdrage om aandacht te vragen voor het klimaat in eigen regio. We stellen onze drie Klimaatburgemeesters graag aan je voor:

Marianna Bakker 

Ik heb hart voor duurzaamheid en zet me in om meer bekendheid te geven aan duurzame mensen, initiatieven, organisaties en bedrijven. Wanneer je weet wie wat hoe doet, dan kun je elkaar vinden en inspireren. Dit maakt klimaatvriendelijk leven makkelijker. Tevens bedenk en organiseer ik activiteiten. Als communicatiespecialist en verbinder verwacht ik Almeerders zo te helpen.

Chris Soebroto

Ik ben klimaatburgemeester, energie-ambassadeur en klimaatschrijver. Het enige doel van dat alles is iedereen aan te sporen tot een planeetvriendelijke manier van leven. Dat is heel goed te doen en het levert je heel wat op. Niet alleen gezondheid en plezier, maar zelfs geld. Dus, hupsakee, laten we beginnen!

Emily-Lara Kabos

Ik ben video- en fotokunstenaar en ik wil met mijn werk mensen bewust maken van de kwetsbaarheid van de natuur. Wie verbinding voelt met de natuur, zorgt goed voor haar. Als klimaatburgemeester zet ik me hiervoor in. Mijn werk is nu te zien in de Nieuwe Bibliotheek in Almere.

De klimaatburgemeesters hebben ook een eigen website: klimaatburgemeesteralmere.com

Programma Nationale Klimaatweek 2023 Almere

Zaterdag 28 oktober

Nationale Duurzame Huizenroute 
Wil jij aan de slag om je woning energiezuinig te maken? Je kunt veel leren van anderen die al stappen hebben gezet. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op zaterdag 28 oktober en 4 november stellen huiseigenaren in heel Nederland hun woning open voor bezoekers en delen zij hun ervaring. In Almere doen 21 huiseigenaren mee. Kijk op duurzamehuizenroute.nl/almere en plan je route.

Dinsdag 31 oktober

9.30 - 10.00 uur: Opening Nationale Klimaatweek op het stadhuisplein
De klimaatburgemeesters openen samen met wethouders Alexander Sprong en Jesse Luijendijk de klimaatweek in Almere. De opening is op het stadhuisplein, bij de Groene Karavaan; de mobiele expositie met energiebesparende maatregelen. Je bent van harte welkom om de klimaatweek met ons te openen!

Dinsdag 31 oktober t/m zaterdag 4 november – tijdens openingstijden Nieuwe Bibliotheek

Klimaathuiskamer – De Nieuwe Bibliotheek Almere Stad Centrum

In de klimaathuiskamer kun je terecht voor informatie en inspiratie. Ga in gesprek met de klimaatburgemeesters, De Blauwe Knikker, XR Extinction Rebellion, Grootouders voor het Klimaat, energiecoöperaties De Groene Reus en Almeerse Wind, Almeerminder en vertegenwoordigers van andere duurzame organisaties of bedrijven. Ook vind je in de klimaathuiskamer een tentoonstelling van klimaatburgemeester Emily-Lara Kabos en kunst van Waldi van Kogelenberg met schilderijen en beeldend werk. De precieze openingstijden van de klimaathuiskamer staan op de website van de Klimaatburgemeesters van Almere.

Dinsdag 31 oktober t/m vrijdag 3 november

Bezoek De Groene Karavaan

De Groene Karavaan is een mobiele expositie met energiebesparende maatregelen in huis. In de Groene Karavaan kun je uitleg krijgen over technische oplossingen voor het duurzaam maken van je woning. Bijvoorbeeld over energie opwekken, isoleren of (anders) verwarmen; de experts in de karavaan leggen je uit wat de beste oplossing is. Van verschillende oplossingen zijn modellen te zien.

  • Dinsdag 31 oktober: 9.30 - 16.00 uur: Stadhuisplein, Stad
  • Woensdag 1 november: 10.00 - 14.30 uur: Markt, Haven
  • Vrijdag 3 november: 10.00 - 16.00 uur: Rio de Janeirostraat, Buiten

Let op: eerder zijn andere datums/tijden gecommuniceerd. Door slechte weersomstandigheden zijn de tijden aangepast en is de locatie op donderdag 2 november geschrapt.

Donderdag 2 november

19.30 - 20.30 uur: Webinar zonnepanelenactie Regionaal Energieloket
Bij de zonnepanelenactie krijg je gratis en vrijblijvend advies van een installateur. De actie is opgezet door de gemeente Almere in samenwerking met het Regionaal Energieloket. Tijdens de online informatiebijeenkomst wordt informatie gegeven over de actie en kun je vragen stellen aan de installateur, het Regionaal Energieloket en de gemeente. Kijk voor meer informatie over de actie of om je in te schrijven voor de actie op de website van Regionaal Energieloket.

Vrijdag 3 november

Het KlimaatCafé is op vrijdagmiddag 3 november in de Nieuwe Bibliotheek in het Nieuwe Lokaal op de vierde verdieping. Op de eerste etage is voor geïnteresseerden een klimaathuiskamer ingericht (naast de roltrappen) met klimaatkunst en informatie over de klimaatweek. De inloop is vanaf 16 uur, de mini-lezingen starten om 16.30 uur. Aanmelden hoeft niet, maar is uiteraard wel fijn. Stuur een e-mail naar communicatie@stadswijkverwarming.nl om je aan te melden.