Direct naar paginainhoud

Het Luierpark - Tineke Ras

  'Ik wil met bomen nieuw leven planten'

  Tineke Ras

  Vreugde en verdriet wisselen elkaar sinds maart vorig jaar af in Het Luierpark, de plek waar wordt gevierd en herdacht. Initiatiefnemer Tineke Ras kreeg er een Growing Green Speld voor. Bovendien kreeg ze in 2018 een tegel in The Walk of Fame. ,,Ik ben er zo trots op. Dit was mijn droom."

  Het idee was er al, het plan van aanpak lag klaar, alleen de uitvoering kwam nog niet van de grond. Tot een jaar of vijf geleden. Tineke Ras, al ruim dertig jaar Almeerse en nu wonend in Almere Haven, greep haar kans toen provincie Flevoland en burgers en organisaties opriep initiatieven te verzinnen om nieuwe natuur te creëren. Van zo'n tachtig ideeën, mochten er twintig verder worden uitgewerkt. ,,Ik moest voor het plan gaan lobbyen, ging overal langs, en daarna ging ik op zoek naar grond." 

  Davidia Involucrata

  Een paar jaar aan voorbereidingen verder en dankzij provincie Flevoland en Staatsbosbeheer werd het Luierpark 29 maart 2017 met daarin 72 bomen geopend. Het park dankt de naam aan de Davidia Involucrata, de bomen die hun bloemen als het ware als luiers dragen. Wie wil, kan een boom aanschaffen als kraamcadeau voor een pasgeboren baby. Daarnaast fungeert het Luierpark ook als gedenkplek voor een overleden kind. Vaders, moeders, maar ook broers, zussen, opa's en oma's of andere geliefden kiezen een speciale herdenkingsboom. ,,Mensen zijn vrij een boom te kiezen, want je moet wel gevoel hebben voor een plek en boom."

  Ontzettend trots

  Daarnaast is het voor mensen mogelijk om een eikenhoutbordje bij de boom te plaatsen. Op het bordje kan dan de naam van het kind, een datum, of een andere tekst naar keuze worden ingebrand. ,,Ik ben er ontzettend trots op", vertelt Tineke. ,,Heel blij met de opening van vorig 2017, want ik ben er toch een aantal jaar mee bezig geweest. Nu doe ik het samen met Han van de Steeg (huisartsenpraktijk Medi-Mere), die een adviserende rol heeft."

  Tineke ziet het Luierpark, waar ook veel speelvoorzieningen en bankjes staan, als een uitgekomen droom. ,,Bomen geven zuurstof en zuurstof geeft leven", vertelt ze. ,,Het leek mij mooi om met bomen nieuw leven te planten." Daarnaast weet ze uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om een plek te hebben om je geliefde te herdenken. ,,Ik verloor mijn man vroeg. In die tijd heb ik in Dronten ter herinnering ook een boom geplant." Aan andere dromers heeft Tineke een advies: doorzetten. ,,En veel geduld, ook dat. Maar in Almere kan er veel en krijg je zeker gelegenheid om je droom uit te werken."

   

  Meer informatie: Het luierpark.