Direct naar paginainhoud

Professor Mad Science - Marlies Wapstra

‘Laat de kinderen al hun zintuigen gebruiken in de natuur’

Marlies Wapstra

“Ik vind het belangrijk dat kinderen de natuur beleven en begrip krijgen over hoe de natuur werkt, hoe planten en dieren groeien, leven en overleven, hoe alles met elkaar samen hangt en hoe we aan ons voedsel komen.” Een doel van Marlies Wapstra waar ze zelfs na haar pensioen veel mee bezig is.

Meer dan twintig jaar heeft Marlies gewerkt voor Stad & Natuur. Ze zette een jeugdnatuurclub op bij het oude Eksternest en was er zo vaak dat ze opviel bij de natuurorganisatie. “Er was een medewerker langdurig ziek. Omdat ik de omgeving goed kende, hebben ze gevraagd of ik kon invallen. Na twee jaar diverse keren ingesprongen te hebben bij ziekte kwam er een vacature. Ik heb gesolliciteerd en mocht blijven.” 

Zintuigen

Haar rol was om lessen te verzorgen waar het onderwijs gebruik van kon maken. “Leraren maakten daar altijd gretig gebruik van, vooral in de tijd dat zij nog weinig gebruik maakten van internet. Wij zorgden ervoor dat ze materiaal kregen om vooral het schoolgebouw uit te komen en de natuur in te gaan. We proberen altijd zo veel mogelijk zintuigen van de kinderen aan te spreken. Natuurlijk gebruik je je ogen altijd, maar voel eens aan de vacht van de schapen, proef de verschillende soorten honing die de bijen gemaakt hebben, ruik aan de daslook die je in het bos ziet groeien, wees eens 2 minuten stil en luister naar hoe veel verschillende vogels je kunt horen.”

Mad Science

Marlies genoot van haar werk bij Stad & Natuur, maar één ding vond ze jammer. “We zorgden ervoor dat onze vrijwilligers of leraren de les konden geven, zelf hadden we nauwelijks contact met de kinderen. En dat miste ik wel een beetje, om hun enthousiasme en verwondering van dichtbij te zien. Daarom ben ik na mijn pensioen op zoek gegaan naar manieren om dit wel te kunnen doen. Ik ben nu bijvoorbeeld Mad Science-professor. Dat gaat over natuur en techniek, vooral natuurkunde en scheikunde maar bij de kleintjes hebben we het ook bijvoorbeeld over wormen. Geweldig als ze voor het eerst een worm vast houden. Niet knijpen, dan doe je ze pijn! Ook ben ik vrijwilliger geworden bij Stad & Natuur om bijvoorbeeld over bijen te vertellen of waterlessen te begeleiden.”

Aandenken

Het mooiste vindt Marlies het als de kinderen na afloop iets tastbaars mee naar huis kunnen nemen. “Dat is dan een mooi aandenken aan de les. Bij kruidenles krijgen ze bijvoorbeeld een potje met bieslookzaad dat ze zelf gezaaid hebben. Bij bijenles krijgt de klas een potje honing mee, dat ze zelf geslingerd hebben zien worden. Op die manier wordt het tastbaar en hebben ze thuis ook een mooi verhaal te vertellen. Op die manier wordt de natuur het beste beleefd.”

 

Meer informatie over Mad Science op nederland.madscience.

Genomineerd door:

Caroline Oort: “Vele succesvolle lessen zijn door haar en haar collega's ontwikkeld, zoals Roodkapje, de bijenles, etc. Marlies is met pensioen gegaan en ze gaf tijdens haar afscheid aan het zeer belangrijk te vinden dat Almere blijft bijdragen aan het feit dat kinderen buiten in de natuur komen. In tijden van andere verleidingen zoals beeldschermpjes is dit ontzettend belangrijk.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 16 juni 2018