‘We weten geen ‘moer’ van bijen’
Hajo Witzel
Als ingenieur kon Hajo Witzel eigenlijk geen ander ‘huisdier’ kiezen dan de honingbij. “Het meest technische dier dat er bestaat.” De voorzitter van de Imker Vereniging Zuid-Flevoland (IVZF), een afdeling van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV), ziet veel nieuwe ontwikkelingen voor de imker: “Dankzij nieuwe technieken komen we eindelijk iets meer te weten over de bij. Het is ronduit fascinerend.”
“Mijn ouders zijn stomverbaasd dat ik bijenhouder ben geworden. Ik was vroeger als de dood voor insecten”, begint Hajo te vertellen. “Het is eigenlijk allemaal dankzij dit bijzondere huis dat ik imker ben geworden.” We zitten in ’t Waterschip, een compleet houten huis op de Paradijsvogelweg vernoemd naar het nabijgelegen oudst gevonden waterschip in de Almeerse bodem. “Dit is een huis met een verhaal, midden in de natuur. Daar wilde ik mijn hobby op aanpassen. Ik raakte gefascineerd door bijen en nu heb ik gemiddeld vier volken in de tuin.”
Olifant
Bijen houden wordt steeds normaler, maar nog regelmatig wordt hij vreemd aangekeken als hij vertelt over het imkeren. “Mensen denken dat het gemakkelijker is om een olifant in de tuin te hebben dan bijen. Of ze hebben ergens gehoord dat er te veel honingbijen zijn. Ik geloof dat niet, zeker hier in Oosterwold is er zoveel te bestuiven, dat we alleen maar blij moeten zijn dat er bijen zijn die de biodiversiteit verstevigen. Ik doe het ook niet voor de honing. Ik zie bijen echt als huisdier en als mooie hobby.”
Moderne technieken
Hajo is in het dagelijks leven projectmanager IT en vindt het erg interessant dat er steeds meer technieken beschikbaar komen voor bijenhouders. “Ik zeg altijd dat we nog geen ‘moer’ van bijen weten. En dat is ook zo, we kunnen alleen maar schatten hoeveel bijen er in één kast wonen of welke vliegbewegingen ze maken. Dankzij moderne technieken komen we wel steeds meer te weten. De organisatie Beep is daar een goed voorbeeld van, zij willen technologie gebruiken om de gezondheid van honingbijen te ondersteunen. Door het gewicht, de temperatuur in de kast, de luchtvochtigheid en het geluid in de kast te meten, kunnen ze al bepaalde dingen ontdekken. Nu weten we bijvoorbeeld dat vlak voordat een volk gaat zwermen, dus dat een groep bijen een nieuwe woonplek gaat zoeken, de bijenkast lichter wordt. Op die manier kunnen we een zwerm voorspellen en zorgen dat die niet ergens een woonplek zoekt waar we dat liever niet willen, in een speeltuin bijvoorbeeld.
Floriade 2022
Als voorzitter van IVZF heeft Hajo als doel om ook aanwezig te zijn op de Floriade in 2022. “Die ambitie had ik meteen toen ik gevraagd werd als voorzitter. Op voorgaande Floriades is de NBV altijd aanwezig geweest, maar de IVZF is een kleine afdeling. Met hulp van een driejarenplan zijn we ons nu aan het professionaliseren en versterken, zodat we in 2022 trots de nieuwste ontwikkelingen kunnen laten zien. Want kennis over de bij is heel belangrijk. En wie weet, wellicht nemen meer mensen de bij als huisdier.”
Meer informatie over IVZF op Almere.bijenhouders.
Genomineerd door:
Marien Abspoel en Marie-José Deckers: “Zelf is hij actief in het letterlijk verspreiden van bijen in Almere. De imkers van de imkervereniging in Almere imkeren op zijn uitdrukkelijke initiatief niet langer alleen op de twee bijentuinen die zij beheren, maar juist ook in andere velden waar veel bloemen en kruiden staan. Een mooi plekje voor de imkervereniging op de Floriade zou daar helemaal bij passen. Toch?”
Growing Green Spelddrager sinds 30 september 2017