Direct naar paginainhoud

Balkon vergroenen

Of je nou woont in een huis met een tuin, of een appartementje met een balkon, groen doen kan overal! Neem bijvoorbeeld het centrum van Almere, een plek met niet zo veel ruimte voor groenvoorziening of tuintjes, maar wél met veel appartementen met balkonnetjes. Door deze te vergroenen kan je een groot verschil maken voor insecten, vogels en de biodiversiteit in de stad. Zo haal je de natuur dichtbij huis. Greening the City! Bovendien; valt er voldoende zon op je balkon of terras? Dan kun je hier zelfs ‘moestuinieren’! Een moestuin op je balkon met kruiden, of zelfs fruit en groentes. Dat maakt een groen balkon of terras leuk én lekker! Op deze pagina vind je weetjes en tips over het vergroenen van je balkon.


Wist je dat?

Bijen in de stad

Hoewel je ze eerder op het platteland zou verwachten, leven bijen vooral in de stad omdat daar vaak meer voedsel voor ze te vinden is. Verwelkom deze zoemers, want wat zouden je moestuin en planten zonder bijen moeten? Niet alleen bloemetjes zijn aantrekkelijk voor de bij, ook zou je een bijenhotel kunnen nemen om ze een tijdelijk thuis te geven.

Voordelen van groen

Er zijn vele voordelen aan groen in je omgeving. Zo stimuleert het de biodiversiteit, omdat het meer leefruimte biedt aan vogels, vlinders en bijen. Daarnaast neemt groen water op, en verlaagt het de concentratie fijnstof in de lucht (veroorzaakt door o.a. uitlaatgassen). Groen heeft dus het vermogen om verontreinigende stoffen uit de lucht en bodem op te nemen.

Mentale gezondheid

Groen is ook goed voor je mentale gezondheid. Leven in een groene omgeving vermindert stress, biedt ontspanning en is goed voor de gezondheid en het welzijn van de mens.

Groen aan gebouwen

Groene gevels en daken zorgen voor isolatie tijdens koude en verkoeling tijdens hete zomers. Heb je last van geluidsoverlast, of behoefte aan minder externe geluiden in huis? Groen werkt ook als een geluidsbarrière en kan dus het horen van geluiden van de straat beperken.

Initiatief

Er zijn veel manieren om de stad groener te maken, Annemiek hielp bijvoorbeeld aan het arboretum.

Zelf aan de slag

 • Je hebt veel planten die niet veel zorg nodig hebben en wel goed kunnen overleven in balkonbakken. Je hangt ze aan een reling of gewoon in een pot. Bekijk de video voor wat inspiratie!
   
 • Wat kan er allemaal op mijn balkon?
  • Groen stapelen: Bijvoorbeeld met een rek of door potten aan een pallet te hangen.
  • Variatie in vorm en grootte: Door lage planten te combineren met hoge planten en hangende planten maak je optimaal gebruik van de verticale ruimte.
  • Laten hangen: Hangplanten kun je hoog plaatsen en plantenbakken kun je aan de balkonrand hangen, zodat ze weinig ruimte innemen.
  • Laten klimmen: Met een klimplant realiseer je veel groen, met slechts één pot. Leid de klimplant langs de reling, de muren of de bovenzijde van het balkon, eventueel met een pergola.
    
 • Een balkon groen maken kan zo uitgebreid als je zelf wilt. Vergeet niet om na te gaan bij een expert hoeveel gewicht je balkon aankan. 

Zelf verbouwen

Kijk ook op de pagina Zelf eten verbouwen voor meer tips!