Direct naar paginainhoud

Zelf eten verbouwen

Zelf eten verbouwen. Een sterkere verbinding met de natuur is er bijna niet. Voor je eigen eten zorgen, de zaadjes zien kiemen tot plantjes, waar vervolgens jouw eigen groenten aan groeien. Dat smaakt nóg lekkerder dan wanneer je het bij de boer haalt (al is dat ook niet mis!). Misschien heb je wel eens gedroomd over het houden van een moestuin, maar weet je niet waar je moet beginnen. Niet getreurd, op deze pagina geven we je allerlei tips voor het zelf verbouwen van eten. Zo zijn er bijvoorbeeld volkstuinen waar je je voor kunt aanmelden, en al heb je thuis weinig ruimte, ook op kleine oppervlakten kun je vanalles lekkers verbouwen. Je oogst wat je zelf zaait.


Wist je dat?

Stadslandbouw in Oosterwold

Voedsel verbouwen, dat doe je samen. Zo ook in Oosterwold. In dit nieuwe stadsdeel moeten inwoners minimaal 50% van hun kavel inrichten als stadslandbouw. Stadslandbouw is het telen, oogsten, verwerken en afzetten van voedsel in of in de nabijheid van de plek waar dat voedsel verbouwd is. Zo kun je straks in Oosterwold verse groenten en fruit halen, verbouwd in de achtertuin van je mede-Almeerder.

Eettuintjes

Met IVN hebben we een actie lopen waarbij inwoners gratis een eettuintje kunnen afhalen. Een Eettuintje is een stukje van jouw eigen tuin (1 m2) omgetoverd tot eetbaar groen. Om dat te doen krijg je een plantenpakket met daarin kruiden, bloemen, groenten of aardbeien, én tips over hoe je het Eettuintje aanplant en ervoor zorgt.

SUBSIDIES

Voor het zelfverbouwen zijn geen subsidies, wel kan je misschien een eettuintje aanvragen.

Zelf aan de slag

  • Overweeg bij het vergroenen van je tuin, onder het mom van Tegel d’r uit, groen erin, om ook eetbaar groen terug te plaatsen in plaats van alleen maar decoratief groen. Zo krijg je een groenere tuin, waar je ook nog zelf (letterlijk) de vruchten van plukt.
     
  • Verbouwen kan in je eigen tuin, op je balkon maar ook in een van de vele volkstuinen. Deze volkstuinen hebben vaak een wachtrij, maar inschrijven kan het wachten waard zijn. Kijk bij de handige links om te zien of er eentje bij jou in de buurt ligt.
     
  • Tips voor het zelf verbouwen van eten:
    • Start in het voorjaar om je planten goed sterk te laten worden voor de winter
    • Het planten kan rechtstreeks in de vaste grond of in potten. Zo kan je zelfs op een balkon een mini-moestuin starten.
    • Je denkt vast eerst aan groenten en fruit, maar vergeet de kruiden niet! Kruiden zijn leuk om te verbouwen en makkelijk te gebruiken. Tijdens het koken pluk je zo de kruiden die je nodig hebt, vers van de plant.
    • Begin met verbouwen vanaf een zaadje, of koop een al gegroeid plantje, te krijgen bij de meeste tuinwinkels.
    • Koop je plantjes? Vraag dan goed na of de planten bespoten zijn met chemische middelen. Want het meeste groen wordt gekweekt in kassen, waar het lekker warm en vochtig is. In die kassen worden vaak rij aan rij van dezelfde exemplaren gekweekt, maar door deze zogenoemde monocultuur zijn de plantjes vatbaarder voor ziektes. De bestrijding daarvan gebeurt vaak met chemische middelen en die komen dus ook in jouw huis of tuin terecht. Niet fijn voor jou en je huisgenoten. Om dit te voorkomen, koop je bijvoorbeeld biologische planten.

Handige links

  • Voor het beginnen van een moestuin in een kas, kijk op de website van ONZE - volkstuinen in de kas.

  • Voor een volkstuin bij jou in de buurt, Google op ‘Volkstuin Almere’, of kijk bij de Volkstuinverening De Flevotuin.