Direct naar paginainhoud

Lokaal eten

Support your locals. We horen het steeds vaker. Het betekent dat we terug moeten naar het kopen van lokale producten, in plaats van producten die de hele wereld over hebben moeten reizen. Waarom? Omdat met het kopen van lokaal voedsel je niet alleen de lokale ondernemer en de boer om de hoek steunt, maar je er ook voor zorgt dat je voedsel geen onnodig grote negatieve impact heeft op het klimaat. Hoe heeft voedsel dan impact op het klimaat?  Zo heeft het eten van een geïmporteerde avocado een grotere (negatieve) ecologische voetafdruk dan het eten van een komkommer die in de kassen van Almere groeit. Hoe dat komt? Simpel. De avocado heeft een veel langere reis moeten afleggen. Daar zijn vervoersmiddelen voor nodig, die brandstof verbranden en schadelijke CO2 uitstoten. Kies dus bewust, koop lokaal, dat scheelt al de helft. Op deze pagina vind je meer tips en weetjes over lokaal eten en de zogenaamde korte keten.


Wist je dat?

De voedselprovincie

In Flevoland vind je niet alleen maar aardappelen, uien en wortelen, zoals we vaak denken. Flevoland heeft zichzelf ontwikkeld tot volwaardige voedselprovincie. Er wordt vanalles geproduceerd, van quinoa tot sojaboontjes, en van aubergine tot gele biet, zelfs saffraan wordt hier geteeld. Zomaar bij jou om de hoek.

Je voedsel reist minder

De korte keten gaat over de afstand die een product (bijv. voedsel) moet afleggen tot het bij jou komt. Hoe korter de keten, hoe minder tussenpersonen (schakels), hoe beter voor het klimaat. In de korte keten verkoopt de producent rechtstreeks, of via andere landbouwers of in een samenwerkingsverband aan de consument. Zo kom je al snel uit bij lokale producten. Een paksoi uit Almere Buiten, zo op je bord. Hoe tof!

Een wereldreis

Een maaltijd reist ongeveer 30.000 kilometer voordat we het eten. Dit kan natuurlijk veel korter. Sterker nog, dit moet veel korter, en jij kan een verschil maken. Koop en eet dus bewust.

Praktische tips

  • Koop lokaal geteelde producten, of kijk in het schap van de supermarkt waar een product vandaan komt. Komt het van ver? Koop het dan niet. Hoe minder vraag er naar zo’n product is, hoe minder aanbod er nodig is.
  • Koop producten die in het seizoen zijn. Dan is de kans groter dat ze van ‘om de hoek’ komen, en dus minder belastend zijn voor het milieu. Bekijk deze pagina van het Voedingscentrum om te zien wanneer je wat kunt eten.
  • Lokaal kopen, waar doe je dat? Nou, bij de Stadsboerderij Almere bijvoorbeeld, zij verkopen op verschillende plekken in de stad, en houden elke zaterdagochtend een Boerenmarkt.
  • En hoe weet je of iets lokaal geteeld is? Vaak staat op de verpakking waar het product vandaan komt. Een bijzonder keurmerk waar je op kunt letten is het keurmerk van Almeerse Weelde. Je vindt ze met hun marktkraam op de Boerenmarkt van de Stadsboerderij, maar ze hebben ook producten te koop bij o.a. Regelrechtvandeboer in Almere Buiten en de Odin Boerderijwinkel in Almere Hout.

Handige links

  • Op Flevocampus vind je meer informatie over de brug tussen stad en landbouw. En je leest over de Korte Keten.

  • Voor meer informatie over de korte keten en ontwikkelingen over lokale voedselproductie, kijk dan eens op de website van Voedsel Verbindt.
  • Wil je jezelf verrassen en allerlei Flevolands eten proberen, probeer dan eens de Flevour Box. Ook hebben zij een uitgebreide lijst van lokale makers waar je lokaal voedsel kunt kopen. Deze vind je hier.
  • Wil je zelf aan de slag en van dichtbij meemaken hoe leuk het is om lokaal voedsel te maken, ga dan eens langs bij ONZE - Volkstuinen in de kas.