Direct naar paginainhoud

Stadsboerderij

  Een derdehands tractor en een paar koeien. Meer hadden Tom Saat en Tineke van den Berg niet toen ze zich vestigden op de Kemphaan in 1996. Nu is de Stadsboerderij een modern landbouwbedrijf met jaarlijks 30.000 bezoekers. “En we zijn nog lang niet klaar met dromen.”
   

  Tineke zit in het zonnetje tegenover twee grote bomen op haar erf. Schoolkinderen passeren ons terwijl verderop het decor van theatergroep Suburbia wacht op de voorstelling van die avond. “Dit is zoals we ons erf voor ogen hadden toen we hier begonnen. We wilden altijd al graag boer worden en hebben zelfs even in het buitenland gekeken. Maar dat plan hebben we snel verworpen, we wilden een stadsboerderij in Almere beginnen. Hier komen mensen samen waardoor we stad en landbouw met elkaar verbinden. Dat gebeurt onder meer door de boerenmarkt die in 2003 hier is gestart maar ook door les te geven aan basisschoolkinderen. Ik denk dat iedere Almeerse scholier hier wel eens op bezoek is geweest. We laten ze dan zoveel mogelijk iets doen. Want je kunt ze nog zoveel vertellen, als ze iets doen met hun handen, dan beklijft het veel beter.”

  ‘Op deze boerderij verbinden we de stad en de landbouw met elkaar.’

  Biologische uien

  Het terrein van de Stadsboerderij is slechts een klein gedeelte van het boerenbedrijf van Tom en Tineke. Ze hebben in totaal 250 hectare aan akkerbouw en groenteteelt, met in totaal zo’n vijftien verschillende gewassen. Daarnaast hebben ze een kudde koeien in het Hulkesteinse Bos, bij Vogelhorst en aan de Randstad, midden in het centrum. De dieren hebben ze voor het bemesten van hun akkers, waardoor ze zo duurzaam mogelijk werken. “Zelf ben ik tegenwoordig bijna niet meer op het land te vinden. Pas als ik op de tractor zit, merk ik dat ik het mis. Maar er moet op het erf zoveel gebeuren en geregeld worden. We maken er bijvoorbeeld ieder jaar een sport van om de eerste biologische uien te oogsten en dat lukt ons regelmatig. We werken hier met een klein groepje mensen en hebben heel goede machines waardoor dit mogelijk is.”

  Volgende dromen

  Vrijwel alle dromen en wensen die Tom en Tineke in 1996 hadden, zijn ondertussen werkelijkheid geworden. Maar dat wil niet zeggen dat ze stilzitten. De volgende dromen zijn al volop in ontwikkeling. “In Oosterwold wordt de hele wijk met landbouw verbonden en daar willen wij ook bij zijn. We zijn daar boerderij Vliervelden gestart en gaan zelfs nog een stap verder. Mensen kunnen op het erf wonen, puur omdat ze graag in de buurt zijn van een boerenbedrijf en daar op een of andere manier iets aan willen bijdragen. Een boerderijwinkel, een koeienstal, een bloemenpluktuin en bijenkasten maken het compleet. De ultieme verbinding tussen mens en natuur.”

   

  Meer informatie via stadsboerderijalmere

  Genomineerd door

  Carin van Hout. “Tot mijn schrik lees ik nergens, dat Tom Saat en Tineke van den Berg van de Stadsboerderij ooit genomineerd zijn voor de Growing Green Speld. Ze staan aan de roots van landgoed de Kemphaan. Vanuit het niets startten zij zo 'n 20 jaar geleden hun biologisch - dynamische, gemengde bedrijf. Almere zou zonder hun aanhoudende inzet veel missen!”

   

  Growing Green Spelddrager sinds 30 september 2017