Dean (12) hoopt dat er steeds meer rookvrije plekken komen in de stad. Hij kwam ook zelf in actie, met hulp van het Almeers Preventieakkoord.
Roken en vapen is schadelijk voor de gezondheid. Niet alleen voor de roker, maar ook voor de omgeving. Roken, dat is zó ouderwets. In Almere willen we dat kinderen rookvrij en vapevrij opgroeien. We gaan voor een generatie die kan kiezen voor een gezondere levensstijl. Gelukkig worden er steeds meer plekken rookvrij, zoals schoolpleinen, speeltuinen en veel sportterreinen. Ook bij het stadhuis en allle bushaltes zijn rookvrije zones. Dat is belangrijk, willen we mensen minder in aanraking laten komen met roken. Lees hier meer over de voordelen van een rookvrije generatie, en hoe je zelf een steentje bij kunt dragen.
Wist je dat?
Vapen hetzelfde is als een e-sigaret?
Vapen en e-sigaret is inderdaad hetzelfde, maar de term vapen wordt minder geassocieerd met de sigaret en dat is wat de industrie graag wil.
Vanaf 1 januari 2024 zijn smaakjes (anders dan tabak) definitief verboden.
Snus ook verslavend is?
In snus met en zonder tabak zitten schadelijke stoffen. Door deze stoffen kan iemand last krijgen van de mond en keel. In snus zit ook de verslavende stof nicotine. Zeker kinderen en jongeren kunnen snel verslaafd raken aan nicotine.
Meer informatie Nicotinezakjes (snus) op ROKENinfo.nl
Als je stopt
Al na 60 minuten beginnen je longen zichzelf schoon te maken, na 48 uur is de nicotine uit je lichaam en na 4 weken heb je al een betere conditie en verdwijnt je rokershoest. Het is dus nooit te laat om te stoppen.
Zelf aan de slag
Rook of vape je, maar wil je graag stoppen? Je hoeft het nooit helemaal zelf te doen, je huisarts kan je helpen. Alle huisartsenpraktijken van Almere én het Flevoziekenhuis hebben een gezamenlijke aanpak om rokers te helpen stoppen. Deze aanpak heeft succes. In Almere slaagt rond de 40% van de stoppers met rookstopbegeleiding. Landelijk is dat 20%. Reden van dit Almeerse succes: een goede voorbereiding samen, intensieve hulp van de rookstopcoach en motivatiebijeenkomsten voor én door stoppers. Denk jij aan stoppen? Geef het aan bij je eigen huisartspraktijk of je specialist. Rookstopzorg wordt grotendeels vergoed uit het basispakket.
Je kunt zelf bijdragen aan een rookvrije generatie door een rookvrije zone te maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van de Rookvrije Generatie-tegel. Je vraagt een tegel door een melding openbare ruimte te doen. Zet in het formulier dat je een Rookvrije Generatie-tegel wilt en wie je initiatief ondersteunen. We nemen contact met je op waar de tegel precies moet komen en het plaatsen van de tegel. Alle aanvragen verzamelen we. 2 keer per jaar plaatsen we de tegels dan in de stad. De gemeente neemt de kosten hiervoor op zich.
De gemeente handhaaft niet op rookvrije zones. Het gaat om een vrijwillige gedragsverandering. De tegels zijn een uitnodiging om het gesprek makkelijker te maken over de rookvrije zone. Voor communicatie over de door jouw aangevraagde rookvrije zone ben je zelf aan zet. Je kunt onder meer de hashtags #rookvrijegeneratie, #rookvrijezone en #gezondinalmere gebruiken
Handige links
Meer feitjes over stoppen met roken vind je op zorgwijzer.nl/zorgwijzers/stoppen-met-roken.