Direct naar paginainhoud
Een druk plein met zomers geklede mensen.

Rookvrij

Roken is schadelijk voor de gezondheid. Niet alleen voor de roker, maar ook voor de omgeving. Roken, dat is zó ouderwets. In Almere willen we dat kinderen rookvrij opgroeien. We gaan voor een generatie die kan kiezen voor een gezondere levensstijl. Gelukkig worden er steeds meer plekken rookvrij, zo zijn schoolpleinen, steeds meer speeltuinen en sportterreinen inmiddels rookvrij. ,Ook bushaltes zijn nu rookvrije zones. Dat is belangrijk, willen we mensen minder in aanraking laten komen met roken. Lees hier meer over de voordelen van een rookvrije generatie, en hoe je zelf een steentje bij kunt dragen.


Wist je dat?

Steeds minder

In 2014 rookte 25,7% van de volwassen bevolking. In 2020 rookte nog 20,2% van de bevolking van 18 jaar en ouder. Steeds minder Nederlanders roken!

Landelijke aandacht

Roken is sinds 2018 één van de drie speerpunten van het Nationaal Preventieakkoord. Ook landelijk is er dus veel aandacht voor het stoppen met roken.

Als je stopt

Al na 60 minuten beginnen je longen zichzelf schoon te maken, na 48 uur is de nicotine uit je lichaam en na 4 weken heb je al een betere conditie en verdwijnt je rokershoest.

Zelf aan de slag

  • Rook je, maar wil je graag stoppen? Je hoeft het nooit helemaal zelf te doen, je huisarts kan je helpen. Alle huisartsenpraktijken van Almere én het Flevoziekenhuis hebben een gezamenlijke aanpak om rokers te helpen stoppen. Deze aanpak heeft succes. In Almere slaagt rond de 40% van de stoppers met rookstopbegeleiding. Landelijk is dat 20%. Reden van dit Almeerse succes: een goede voorbereiding samen, intensieve hulp van de rookstopcoach en motivatiebijeenkomsten voor én door stoppers. Denk jij aan stoppen? Geef het aan bij je eigen huisartspraktijk of je specialist. Rookstopzorg wordt grotendeels vergoed uit het basispakket.

  • Je kunt zelf bijdragen aan een rookvrije generatie door een rookvrije zone te maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van de Rookvrije Generatie-tegel. Je vraagt een tegel door een melding openbare ruimte te doen. Zet in het formulier dat je een Rookvrije Generatie-tegel wilt. We nemen contact met je op waar de tegel precies moet komen en het plaatsen van de tegel. Alle aanvragen verzamelen we. 2 keer per jaar plaatsen we de tegels dan in de stad. De gemeente neemt de kosten hiervoor op zich. Zet in je aanvraag het volgende:

    • Waarom vraag je de tegel aan en wie ondersteunen jouw initiatief;

    • Een telefoonnummer waarop je gebeld kan worden om afspraken te maken.

  • De gemeente handhaaft niet op rookvrije zones. Het gaat om een vrijwillige gedragsverandering. De tegels zijn een uitnodiging om het gesprek makkelijker te maken over de rookvrije zone. Voor communicatie over de door jouw aangevraagde rookvrije zone ben je zelf aan zet. Je kunt onder meer de hashtags #rookvrijegeneratie, #rookvrijezone en #gezondinalmere gebruiken 

Handige links

Meer feitjes over stoppen met roken vind je op zorgwijzer.nl/zorgwijzers/stoppen-met-roken.