Direct naar paginainhoud

Dean (12) hoopt dat er steeds meer rookvrije plekken komen in de stad.

Dean (12) hoopt dat er steeds meer rookvrije plekken komen in de stad. Hij kwam ook zelf in actie, met hulp van het Almeers Preventieakkoord.

Dean - 12 jaar

Dean zit op Montessorischool Stad. Hij vertelt: ‘Voor een huiswerkopdracht op school moest ik een krantenartikel vinden. Zo kwam ik bij een artikel waar ‘rookvrije generatie’ op stond. Ik las dat je geld kon aanvragen als je een gezond idee had. Toen dacht ik eraan om het schoolterrein rookvrij te maken.

 

Na school komen er hangjongeren op en rond het schoolplein en dan liggen er peuken. Dat gooien ze gewoon op de grond. Zelf ga ik echt totaal niet roken! Ik tennis 3 uur in de week.  

 

Ik heb van dichtbij meegemaakt dat je gezondheid achteruitgaat door roken. Wat ik kan bijdragen tegen roken, dat doe ik gewoon.  

‘In m’n eentje zou het echt niet lukken’ 

Dean: ‘In m’n eentje zou deze actie echt niet lukken. Tirza kwam er eerst bij om te helpen, zij is sowieso van de acties. We gingen kijken hoe we aan rookvrije borden konden komen. Dat hebben we gegoogled. Voor het ophangen nam ik nog iemand mee; Nayeli.’ 

 

Tirza: ‘Ik vind het zelf ook belangrijk om de planeet gezond te houden. Ik deed al eerder een actie om geld in te zamelen voor Oekraïne. En in onze klas hadden we ook een actie tegen kinderkanker.’ 

 

Nayeli: ‘Ik vind het goed dat Dean dit doet. Roken is slecht voor de wereld. Daarom vind ik het leuk dat jullie deze actie opzetten. 

Wat ik zelf prettig zou vinden, is dat er minder plastic of papier op de grond werd gegooid. Overal ligt wel wat.’ 

‘Ik ben wel blij dat mensen uit zichzelf die borden plaatsen’  

Allemaal: ‘We zien echt veel rookvrije borden in de stad! Bij zwembaden, bij sportdingen. Op allemaal plekken. Ik ben wel blij dat mensen uit zichzelf die borden plaatsen.’ 

 

Dean: ‘Ik stond bij het bevrijdingsfestival en iemand rookte naast me. Het trekt in je kleren, als je lang in de rook staat. Het is voor kinderen echt niet fijn. Zeker niet als je ouders roken. Je stinkt zelf ook naar rook.’ 

 

Dean gaat naar de middelbare school binnenkort. Hij laat zo iets moois achter op de basisschool waar hij 8 fijne jaren had.