Direct naar paginainhoud

Tweede kans

Je kent het wel, je bent heel even naar de stad geweest voor één nieuwe trui, en er is weer vanalles blijven plakken. Je kledingkast puilt uit met ongedragen kleding, en die nieuwe gadget, die gebruik je eigenlijk ook niet zoveel als je had gedacht. Geef deze spullen een tweede kans! Er zijn heel veel plekken in Almere waar jouw afgedankte spullen worden hergebruikt, omgetoverd tot nieuwe producten, of een andere eigenaar vinden. Bedenk voor je iets weggooit in de (juiste) afvalbak, of je er iemand anders misschien nog blij mee kunt maken. Dat is toch veel leuker?! Op deze pagina lees je over allerlei mogelijkheden om jouw spullen een tweede kans te geven.


Wist je dat?

Tweedekansjes

Op elk potje past een deksel. Zo is er voor elk ding wat jij niet meer gebruikt, een ander die er blij van wordt. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Het kopen van tweedehands spullen is vaak goedkoper dan nieuwe spullen kopen, en zorgt ervoor dat er geen nieuw product gemaakt hoeft te worden. Winst voor je portemonnee, én voor de planeet. Een tweedekansje, dat is zo gek nog niet!

Tweedehands winkels

Tussen 2015 en 2020 groeide het aantal tweedehands winkels in Flevoland met maar liefst 36%! 

Upcyclecentrum

Naast tweedehands winkels zijn er ook andere initiatieven die graag iets met je gebruikte spullen doen. Zo zitten er in veel apparaten allerlei (kostbare) metalen die vaak voor andere dingen gebruikt kunnen worden. In het Upcyclecentrum in Almere Haven zijn drie makers gevestigd die van jouw oude spullen nieuwe producten maken. Je kunt er bijvoorbeeld terecht voor kleding, ijzerwaren, oude apparatuur en plastic. Kan je het er niet kwijt, dan ligt er tegenover ook nog een kringloop die er wellicht wel iets mee kan!

Groene Plastic Fabriek

We gooien veel weg met zijn allen. Veel plastic wordt maar een keer gebruikt en daarna weggegooid. Van al het weggegooide plastic wordt maar liefst 50% verbrand. Daar steekt de Groene Plastic Fabriek een stokje voor, zij vissen zogenaamde bonte folies en mixed plastics eruit, om ze te verwerken tot waardevolle nieuwe producten voor woningbouw en de openbare ruimte. Denk aan verkeerspaaltjes, maar ook aan plantenbakken. Zo is er in Kruidenwijk al een klimaatadaptieve, circulaire en biodiverse groene wand geplaatst. Gemaakt voor 90% van plastic afval uit de Gemeente Almere. 

De circulaire economie

Zuiniger zijn met grondstoffen, beperking van de afvalproductie en het hergebruiken van afval is de inzet van een zogeheten circulaire economie. Circulair betekent dat de producten die al in omloop zijn, onbeperkt hergebruikt worden zodat er geen nieuwe grondstoffen aangeboord hoeven worden.

Zelf aan de slag

  • Gooi je oude kleding in speciale kledingcontainers, niet bij het grofvuil. Bij het grofvuil heeft niemand er meer iets aan. Bied ze droog aan, in een gesloten zak. Instanties als het Leger des Heils, Stichting Sympany, en Sam’s Kledingactie zijn er heel blij mee.
     
  • Staat er al iets heel lang in je huis en doe je er niks meer mee? Dan kan je het ook op een weggeefhoek zetten, misschien maak je er iemand blij mee! Verder zijn er tal van kringloopwinkels die graag jouw spullen overnemen. Je kent er vast wel eentje bij jou in de buurt, of zoek ze eens op via Google.
     
  • Gratis weggeven, dat kan altijd. Maar wil je er ook nog iets voor vangen? Zet het dan bijvoorbeeld op Marktplaats of Facebook. Er zijn veel online communities waar tweedehands spullen worden aangeboden. Zo draag je bij aan een socialere, betere wereld, en verdien je er ook nog wat aan.
     
  • Koop bewust! Koop producten waar je langdurig blij van wordt, die duurzaam zijn, en die je daadwerkelijk gebruikt. Dan koop je (waarschijnlijk) minder spullen, zijn er dankzij jou minder nieuwe spullen nodig en verklein je je voetafdruk. Winst voor je portemonnee, winst voor de planeet, en winst voor jezelf!
     
  • 20% tot 30% van de online gekochte artikelen worden teruggestuurd. Vaak kunnen deze niet meer verkocht worden en worden daarom (in het ergste geval, maar toch heel vaak) vernietigd. Denk dus twee keer na voordat je online iets bestelt. Pas het liever in de winkel dan dat je drie maten tegelijk bestelt om ‘even thuis te passen’, want daar zullen dus waarschijnlijk twee stuks van worden weggegooid. Dat is eeuwig zonde en erg onnodig!

Handige links

Programma’s als Tegenlicht besteden veel aandacht aan afval, kijk eens een aflevering en leer meer over hoe je kunt bijdragen aan een beter milieu.