Direct naar paginainhoud

Berenklauw

  Van de berm, voor de berm!

  De gemeente Almere werkt iedere dag aan het beheer en onderhoud van de stad en probeert dat zo duurzaam mogelijk te doen. De productie van een aluminium verkeersbord is niet duurzaam. De gemeente ging daarom op zoek naar een duurzamer materiaal. Heel bijzonder, dat andere materiaal werd de reuzenberenklauw.

   

  Verkeersbord

  Samen met de provincie Flevoland oogstte de gemeente Almere in mei 2020 berenklauw. De oogst werd gebruikt voor onderzoek naar de vezels en het sap van de berenklauw. De verwarmde vezels mengen we met een mix van gerecycled plastic uit de plasticfabriek. Het mengsel wordt daarna onder hoge druk in een mal tot een verkeersbord gespoten. En voila, het resultaat is 10 verkeersborden van berenklauw. De borden zijn getest op hardheid en nu kijken we hoe goed de borden blijven bij diverse weersomstandigheden. En je kunt al een verkeersbord van berenklauw in de stad tegenkomen. De eerste borden zijn namelijk al geplaatst.

  Van woekeraar tot verkeersregelaar

  Ieder voorjaar schieten ze weer uit de grond: de reuzenberenklauw. Als ze in bloei staan, ziet Almere op sommige plaatsen wit van de bloemen. Mooi, maar wel een plaag. De bestrijding is kostbaar en werkt alleen als alle planten helemaal worden weggehaald. Ook mag de plant niet tussen het groenafval. Daarnaast krijgen andere plantensoorten geen zonlicht door het dikke bladerdek van de berenklauw. De berenklauw zelf is een exoot. Dat betekent dat hij van nature helemaal niet in Nederland voorkomt. Door de reuzenberenklauw te verwerken in nieuwe spullen, kunnen we deze woekeraar toch in de stad gebruiken.

   

  Nieuwe bestemming

  Hoe we die reuzenberenklauwen het beste konden bewerken hoefden we gelukkig niet zelf te bedenken. Het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) heeft zich samen met de partners Millvision en Climate sign over deze vraag gebogen. Het GCA is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheden en kennisinstellingen en richt zich op de ontwikkeling van grondstoffen uit afval en coördineert circulaire projecten. Vorig jaar deden zij de eerste tests met berenklauw. Daaruit bleek dat je van de plant papier kan maken. De eerste rollen berenklauwpapier zijn ook al gemaakt! 

   

  Circulaire economie

  Maar waarom doen we zo veel moeite om van berenklauw een verkeersbord te maken? Wat drijft ons? Dat begint bij onze ambitie voor een circulaire economie. In de circulaire economie gooien we niks meer weg, maar maken we van afval nieuwe spullen. Het hergebruiken van afval in onze stad scheelt veel verspilling. In plaats van weg te gooien, krijgt afval een nieuwe functie. Zo ook de berenklauw. Almere is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een koploper van circulaire economie. De afgelopen jaren is onderzocht welke mogelijkheden er zijn om verschillende soorten afval te verwerken. Er zijn er al veel succesvolle pilots geweest, bijvoorbeeld de groene betoncentrale.

   

  Zelf een idee?

  Van berenklauw een verkeersbord maken was een bijzonder idee. Heb jij zelf een goed idee over hoe we van afval nieuwe producten kunnen maken? Laat het weten, neem contact op met het Grondstoffen Collectief Almere.