Berenklauw

Van de berm, voor de berm!

We hebben in Almere veel groen en daar worden we natuurlijk blij van. Maar sommige planten zijn iets te enthousiast en veroorzaken grote problemen. Zo hebben we te veel waterplanten maar ook de reuzenberenklauw is iets te fanatiek.

 

Leon Joore legt ons uit wat het probleem is. ‘De reuzenberenklauw hoort hier eigenlijk niet thuis. Het is een invasieve soort, dat betekent dat de plant buiten zijn oorspronkelijke gebied zich heeft gevestigd en daarmee inheemse soorten bedreigd.’ Oftewel, de enorme plant neemt door zijn grote omvang al het zonlicht van andere planten weg die daardoor niet de kans krijgen om te groeien. Daarmee bedreigt de plant niet alleen de biodiversiteit maar ook het gif is bij aanraking ontzettend schadelijk voor mens en dier.

 

Daar moeten we dus een slimme oplossing voor zoeken, vind ook directeur Leon van het bedrijf Millvision. Zij werken bij het Grondstoffen collectief Almere mee aan ideeën die verder gaan dan alleen het opruimen van de plant. ‘

 

Als je zorgt dat je waardevolle producten maakt van deze plant, los je meteen twee problemen op. Net als met de waterplanten zetten we de vezels van de reuzenberenklauw in om papier te maken.’. En het bedenken van het product is pas het begin volgens Leon. ‘Samen met het bedrijfsleven zoeken we afnemers die de producten in de markt zetten. Notitieboekjes, bakjes en zelfs verkeersborden zijn nu verkrijgbaar voor consumenten en bedrijven.’ Zo krijgt het afval een nieuwe praktische bestemming: van de berm, voor de berm.