Direct naar paginainhoud

Citysenses - Mira Ticheler en Marcel Kolder

‘Gebruik bewust je zintuigen, daar word je gelukkiger van’

Mira Ticheler en Marcel Kolder

CitySenses is een kunstenaarscollectief in Almere dat bezig is met een belevingspark, waar bezoekers alle zintuigen gaan gebruiken. Het eerste grote project, Labyrinth of the Senses, is zojuist voltooid. Kwartiermakers Marcel Kolder en Mira Ticheler vertellen. “We willen een rustpunt zijn in de drukke stad.”

 

Het idee van een beeldenroute waarbij je zintuigen geprikkeld worden, is in 2014 al ontstaan bij Mira. Het concept is met Marcel doorontwikkeld en nu is het doel om door middel van kunst, spel en wetenschap installaties te maken waar het publiek actief aan deel neemt en waarbij zintuigen centraal staan. “Kom proeven, ruiken en voelen. We vinden dat mensen de zintuigen steeds minder bewust gebruiken. We staan er veel te weinig bij stil en worden ook steeds minder gedwongen om ze te gebruiken. Goed voorbeeld is de eet rijpe mango in de supermarkt. Daar zit keurig een sticker op dat die meteen te eten is. Maar wat doe je? Gooi je ‘m meteen in de winkelwagen of ruik en voel je eraan? En als iets over de datum is volgens de verpakking, gooi je het dan meteen weg of ruik je eerst of het wel echt bedorven is?”

Labyrint

Uiteindelijk doel van CitySenses is om een groot belevingspark neer te zetten. “Het liefst in het Lumièrepark omdat dat de verbinding is tussen het centrum en de Floriade. We werken naar dat doel toe door losse installaties te maken. Labyrinth of the Senses is het eerste project dat af is, een levend visitekaartje om te laten zien wat we voor ogen hebben. En iets waar we heel trots op zijn.”

 

Het labyrint bestaat uit zes grote bubbles die als zeepbellen aan elkaar zitten. Het is een opblaasbaar paviljoen dat zal rondreizen door Nederland. In elke bubble staat een interactieve kunstinstallatie met steeds een ander zintuig als thema. Mira is aan de slag gegaan met geur. “Geuren grijpen direct terug naar je herinneringen. Je ruikt iets en meteen heb je daar een associatie bij. Geur kan je niet uitschakelen, zoals je bijvoorbeeld wel geluid kunt uitschakelen als je heel geconcentreerd aan het werk bent. Voor mijn kunstwerk heb ik verhalen verzameld van personen die in het buitenland gewoond hebben. ‘Wat maakte dat voor jullie thuis’, was mijn vraag. Daarna heb ik op die plekken stenen verzameld en vervolgens besprenkelt met een specifieke geur, ontworpen aan de hand van hun verhalen. De bedoeling is dat zodra ze dat ruiken, ze weer aan dat bepaalde moment in hun leven denken. ‘Dat was mijn thuis’.”

Levenswerk

De andere bubbles worden gevuld door andere kunstenaars en wetenschappers uit het collectief. Almere is voor hen de ideale plaats om dit ‘levenswerk’ te laten landen. “Zeker, er zijn veel mensen in Almere die wel een rustpunt in de stad kunnen gebruiken. We leven in een ratrace, je kunt je verliezen in de drukte van de stad. Door even stil te staan, uit jouw eigen bubble te komen en je zintuigen te gebruiken, word je meer bewust van wat je doet. En daar word je gelukkiger van.”

 

Meer informatie op Citysenses.nl

Genomineerd door:

Mannie Krak: “Mira en Marcel zijn al zo lang bezig om dit toffe Almeerse project op poten te zetten. Een zintuigelijk belevenis-park waar duurzaamheid ook een rol speelt.”

 

Growing Green Spelddragers sinds 1 februari 2018