Direct naar paginainhoud

Riolering

Doorspoelen, weg ermee! Maar nee, zo werkt het helaas niet. Wat er met het water gebeurd nadat het in het putje verdwijnt, daar denken we niet zo vaak over na. Maar het is wel handig om te weten, omdat je dan bewust bent van het belang van een goed werkende riolering. De riolering heeft meerdere functies: het zorgt er niet alleen voor dat jij van je gebruikte water (wc-, douche- en afwaswater) af bent, maar aan het eind van de leiding wordt het water gezuiverd zodat het hergebruikt kan worden. Het is het fijnst voor iedereen als dit vlekkeloos verloopt, zo zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om bij te dragen dat de riolering goed blijft werken. Lees op deze pagina een aantal weetjes en tips over hoe jij kunt bijdragen aan een goed werkend riool.


Wist je dat?

Gescheiden riool

Almere heeft een gescheiden rioolstelsel. Het regenwaterriool is gescheiden van het riool voor huishoudelijk afvalwater.

Veel overlast

Het riool wordt onderhouden door de gemeente, maar dat betekent niet dat je zomaar alles door het putje kunt gooien. Een verstopte riolering brengt veel overlast en kost veel geld. Én, een verstopping van de leiding kan ook bij jou in huis voorkomen. Lees verderop een aantal tips hoe je ervoor zorgt dat het doorspoelen van jouw toilet geen verstopping veroorzaakt.

Schadelijke stoffen

Poep en plas, droog toiletpapier, (af)waswater en wat door het zeefje van de spoelbak gespoeld kan worden; het hoort allemaal in het riool én kan afgebroken worden. Veel andere stoffen zijn schadelijk voor de riolering, rioolwaterzuivering en kunnen zelfs slecht zijn voor het milieu. De gekste dingen worden in de wc gegooid, maar dit kan voor veel problemen zorgen. Gooi dus niet zomaar iets in de wc!

Over riool en verstopping

Meer weten over het Almeerse riool of wat je moet doen bij een verstopping? Kijk op almere.nl/riolering.

Zelf aan de slag

  • Van het doorspoelen van producten die je eigenlijk niet door moet spoelen kan je een verstopping krijgen. Dit kan je zelf veel geld kosten, helemaal wanneer blijkt dat de verstopping komt omdat je de verkeerde dingen door het riool hebt gespoeld.
     

  • Vetten zoals jus, frituurvet en olijfolie stollen in de riolering waardoor deze sneller verstopt raakt. Er zijn speciale bakken bij de milieustraat voor vetten en oliën, gooi ze dus niet in je wc of door het putje van de wasbak maar breng ze naar de juiste afvalbak.
     

  • Hieronder nog een lijstje met materialen die je niet via het riool moet weggooien:

    • Etensresten

    • Reinigingsdoekjes (vochtig toiletpapier, billendoekjes, vloerdoekjes, huishouddoekjes)

    • Inlegkruisjes, maandverband, tampons

    • Textiel

    • Vast afval, zoals kattenbakkorrels

    • Plastic

    • Klein Chemisch Afval (verf, terpentine, medicijnen)
       

  • De meeste van bovenstaande dingen kan je beter bij het GFT of restafval gooien. Klein chemisch afval (KCA), daar zijn weer andere inleverpunten voor. Het is vaak gevaarlijk, dus bewaar KCA apart en uit de buurt van kinderen. KCA kan worden ingeleverd bij verschillende winkels en bij het recyclingperron. Lees op deze pagina meer over wat klein chemisch (gevaarlijk!) afval is, en wat je ermee moet doen.