Direct naar paginainhoud

Wildplukken

In Almere is er veel voedsel te vinden, heel veel voedsel. De natuur in Almere is namelijk zo aangeplant, dat je er verschillende noten fruitbomen en eetbare planten kunt vinden. Onder andere in voedselbossen. Misschien rijd je elke dag wel langs een van deze bossen, maar wist je niet dat er allerlei lekkers groeide. Naast de voedselbossen, bestaan er wildplukroutes. Deze kun je volgen in jouw wijk, zo kom je bomen en struiken tegen en leer je wat er in te vinden is. Er valt veel te plukken, en voor je het weet heb je een mandje vol. Op deze pagina staan allerlei tips en weetjes over wildplukken. Let wel op, pluk met mate! Zo is er genoeg voor iedereen, dus ook voor de dieren want die leven er van!


Wist je dat?

De plukregels

Wildplukken is het plukken van wilde planten (en paddenstoelen) in de vrije natuur. In Nederland mag je officieel niet zomaar wildplukken. In de praktijk wordt het echter bijna altijd door de vingers gezien, maar je moet je wel aan een aantal regels houden. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) heeft gedragsregels voor wildplukken opgesteld. Het komt neer op: heb respect voor de natuur en neem niet meer dan je nodig hebt.

Doe onderzoek

Er valt veel meer te eten van de Nederlandse natuur dan je in eerste instantie denkt. Zo hebben bijvoorbeeld bladeren van verschillende bomen een geneeskrachtige werking. Doe altijd navraag of onderzoek voor je iets plukt en eet.

Wildplukroutes

Op Wereldvoedseldag 2021 zijn er een aantal wildplukroutes onthuld in Almere. Met permanente bordjes wordt je wijzer gemaakt in de natuur.

Voedselbossen

Almere heeft een aantal prachtige voedselbossen. Bijvoorbeeld in de Sieradenbuurt. Via groenengezond.almere.nl kan je zelfs soms mee met een eet-expeditie, dan ga je met een bioloog door een voedselbos heen en leer je wat je kan eten.

Praktische tips

  • Neem een klein bakje mee, dan pluk je nooit te veel want vol=vol!
  • Kijk goed of er veel hangt, is dit niet het geval, laat het dan hangen voor de dieren.
  • Pluk iets verder weg van de straatkant, dan heb je het minste kans dat het vies is geworden door langsrijdende auto’s of plassende honden.
  • Pluk alleen als het rijp en ongehavend is.
  • Weet je niet zeker of je het kan eten, pluk het dan niet!
  • Pluk niet van het erf van een ander, pluk met mate, en met plezier!
  • Bijna alle bomen die eetbare noten of vruchten geven zijn te vinden in de plukwijzer. Kijk eens wat er allemaal te plukken valt in jouw wijk.

SUBSIDIES

Er is gratis voedsel, vlakbij jouw huis te vinden. Het is misschien geen subsidie, maar vervelend is het ook niet!

Handige links