Direct naar paginainhoud

Gezonde voeding

Eten. We doen het allemaal, elke dag. Soms met smaak, soms met lange tanden. Maar, (hopelijk) vaak met plezier. Gezond voedsel is de bouwsteen van een gezond lichaam. We halen namelijk allerlei belangrijke voedingsstoffen uit ons eten. Kortom, je bent wat je eet. Als je gezond eet slaap je beter, voel je je mentaal en fysiek fitter, en heb je minder kans op ziektes. Het belang van gezonde voeding gaat verder dan alleen het lichaam. Gezonde voeding betekent steeds vaker ook voeding met een duurzamere impact op de wereld. Gezonde voeding geldt dus niet alleen voor jezelf en je lichaam, maar ook voor de planeet. Want met elke hap, bepaal jij hoeveel positieve impact je creëert. Zo zijn er dus verschillende elementen aan voeding waar je rekening mee kunt houden, hier lees je een aantal tips en weetjes die je wegwijs kunnen maken in een gezonder voedingspatroon.


Wist je dat?

Schijf van vijf

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien welke productsoorten je het beste kunt combineren om een gevarieerde en gezonde voeding binnen te krijgen.

Rood vlees

Rood vlees is het vlees van zoogdieren, zoals rund en varken. Volgens de Gezondheidsraad is er een aannemelijk verband tussen rood vlees eten en het risico op een beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker. Dit verband is nog sterker voor bewerkt rood vlees zoals ham en worst. Eet daarom niet te veel (bewerkt) rood vlees.

Bewerkte producten

Sterk bewerkte producten zijn minder gezond dan pure ingrediënten, eet dus liever een appel dan een zak chips. Bij bewerkte producten wordt vaak suiker en/of zout toegevoegd, en ligt het vet percentage hoger.

Te veel suiker

Suiker heb je nodig. Maar teveel is nooit goed. Er bestaat veel onderzoek naar de relatie tussen overgewicht en suiker. De helft van alle suiker die we in Nederland binnenkrijgen komt uit productgroepen die niet in de Schijf van Vijf staan. Denk aan snoep, koek, gebak en frisdrank. Te veel van deze producten eten kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Dat komt omdat suiker en suikerhoudende producten calorieën leveren. Wanneer je langere tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, neemt je gewicht toe.

Eiwit niet alleen uit ei

Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert energie en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne. Eiwitten zitten in plantaardige producten als brood, graanproducten, peulvruchten, noten en tofu. En in dierlijke producten als vlees, vis, gevogelte, zuivel en ei.

Voordeel van plantaardig

Dierlijke voedingsmiddelen bevatten veel ongezond verzadigd vet en weinig gezonde vezels. Bij plantaardige voedingsmiddelen is dit precies andersom. Daarnaast is plantaardig eten minder belastend voor het milieu. Wat vaker kiezen voor vegetarisch is daarom een verstandige keuze.

Zelf aan de slag

  • In veel huishoudens is de koelkast koud genoeg, en bijna 1 op de 3 Nederlanders weet dat 4 °C de ideale koelkasttemperatuur is, zo blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Er zijn meer jongvolwassenen dan ouderen die weten wat de ideale koelkasttemperatuur is. Bij 4 °C blijven eten en drinken langer goed en groeien ziekmakende bacteriën nauwelijks.
  • Veel groenten zitten boordevol belangrijke vitaminen. Daarnaast bevatten ze minder vetten, maar wel genoeg vezels. Zo zit je toch vol, zonder dat je veel ongezonde vetten tot je neemt. Een plantaardig dieet biedt dus genoeg voedingsstoffen om gezond te leven. Mocht je je groenten lokaal willen halen, kijk dan is naar Flevofood of Stadsboerderij Almere
  • Kijk eens als experiment op de verpakkingen van de producten die je koopt. Let dan vooral op hoeveel suikers of vetten er per 100 gram/100 milliliter in zit. Frisdrank scoort dan bijvoorbeeld erg hoog in de suiker. Deze silent killers zijn erg ongezond omdat je lichaam ze niet meteen merkt, hierdoor geeft je lichaam geen signaal af dat het vol zit en krijg je dus te veel suikers binnen. Als je die er niet vanaf sport, dan kom je aan. Op langere termijn kan dit leiden tot overgewicht. Kies daarom eens voor een aantal producten die minder hoge suiker/vet gehaltes hebben, dat scheelt al een hoop.
  • Zin om iets gezonds te koken, maar ben je even inspiratieloos? Almeerders lenen je graag hun kookboeken uit, dat doen ze via Kookboekenkastjes. Klik op de link en ontdek of er eentje bij jou in de buurt staat.