Direct naar paginainhoud
Zeven kinderen kijken vanaf een tribune de gymzaal in

Gezonde School

Kinderen brengen minstens 6 uur per dag op school door. Dat is een flink deel van hun dag. Daarom is het belangrijk het daar naast een leerzame, veilige en vriendelijke omgeving, ook een gezond is. Gezonde kinderen zitten namelijk lekkerder in hun vel, en presteren beter op school. Alles wat ze leren nemen ze mee de rest van hun leven in. Ook plezier en bewegen is daarbij belangrijk!

 

Om kinderen te ondersteunen om plezier te hebben in sport en bewegen is er nu de ondersteuningsroute Motoriek en Gezond Gewicht. Sport en bewegen helpt om talenten te ontwikkelen en sociale vaardigheden te vergroten. Met de ondersteuningsroute kunnen professionals uit sport, zorg en onderwijs samenwerken met kinderen (4-12 jaar) en hun ouders, om een passende beweegactiviteit te vinden en als het nodig is ook zorg. In het filmpje van Isis kun je zien hoe dat werkt.


Wist je dat?

Vignetten

Scholen kunnen een vignet krijgen als ze goed gezond bezig zijn, genaamd het vignet Gezonde School. Scholen kunnen op meerdere thema's een vignet behalen. Deze thema’s zijn bijvoorbeeld: ’Voeding’, ‘Bewegen en sport’, ‘Hygiëne’, ‘Mediawijsheid’, ‘Milieu en natuur’, ‘Relaties en seksualiteit’, ‘Roken en Alcohol’ en ‘Slaap’. Voor meer info kijk je op gezondeschool.nl. Het gezonde school vignet maakt het voor ouders en leerlingen makkelijker om bewust te kiezen voor een school die een gezonde leefstijl belangrijk vindt en daar extra aandacht aan besteedt.

Wisselwerking

Zit jouw kind op een gezonde school, dan wordt gezond gedrag niet alleen op school gestimuleerd maar wordt er ook een brug geslagen naar je thuissituatie. Zo kunnen ouders aansluiten bij ‘lastige’ onderwerpen die op school worden behandeld, zoals seksualiteit en drugspreventie. Dat maakt het voor ouders makkelijker om hun kinderen gezond op te voeden. Het is dus een wisselwerking, om zo te allen tijde gezond bezig te zijn.

Goed slapen

Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid. Het is zelfs bewezen dat minder slaap sneller kan zorgen voor overgewicht. Het Voedingscentrum heeft meer tips rondom gezond leven, eten en bewegen​​​​.

Zelf aan de slag

  • Even geen inspiratie voor in de broodtrommel, kijk eens op Voedingscentrum.nl. Hier vind je allerlei leuke tips om je kind gevarieerd te laten eten. Ook zijn er verschillende hapjes die je samen kunt maken, zodat jouw kind ook meteen iets leert over gezond voedsel.

  • Spreek een maximale hoeveelheid schermtijd af. Te veel naar een scherm staren (vooral vlak voor het slapen) zorgt voor een onrustige nacht, onvoldoende beweging en daardoor een mindere gezondheid.

  • Er zijn in alle seizoenen leuke activiteiten buiten de deur te vinden: speelse wandelingen (denk aan een schatzoektocht in je buurt), wildplukroutes in de natuur, voetballen in het park, of een stukje fietsen of wandelen door het bos. Er is altijd wel iets leuks wat je samen kunt doen. Kijk bij de links voor activiteiten in de buurt.

  • Elke Almeerse school kan hulp van de gezonde school-adviseur van de GGD. Soms zorgen kleine veranderingen al voor een gezond resultaat. Kijk op gezondeschool.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief gezonde school om op de hoogte te blijven van alle mogelijkheden en subsidies. 
  • Bij de naschoolse lessen van Almere Kennis Centrum Talent (AKT) kunnen alle kinderen na schooltijd op hun eigen niveau bewegen. Het AKT geeft vijf gratis naschoolse lessen, verspreid over Almere. 
  • Scholen en andere professionals in Almere Buiten en Almere Stad kunnen gezinnen doorverwijzen naar de centrale zorgverlener als er sprake is van een ongezond gewicht bij een kind. Deze jeugdverpleegkundigen helpen gezinnen om gezond te leven. Ze geven makkelijke tips en zorgen vooral dat de omgeving van het kind goed samenwerkt om de gezondheid te verbeteren. Meer weten? Stuur een e-mail naar I.Nanninga@jgzalmere.nl.
  • Onze hersenen krijgen door sport en beweging meer zuurstof en voedingsstoffen. Dit zorgt voor een betere concentratie en een beter werkgeheugen.  In Almere hebben de gymdocenten een mini-workshop gehad in wat bewegend leren inhoudt. Er zijn scholen die 2 middagen de bewegend leren cursus via de CALO hebben gevolgd. Zij zetten hun school en klas volop in beweging. Hanneke Bergsma, vakleerkracht gym en werkzaam als schoolsportcoach bij Talent In Opleiding ondersteunt docenten. Ze verzorgt praktische materialen om als school te kunnen starten en is een helpende hand bij de implementatie. Samen met collega’s heeft ze een BeweegKoffer met allerlei bewegend leren projecten voor op school. Stuur gerust een e-mail naar schoolsportcoach@talentinopleiding.nl voor meer informatie. 

Handige links

Benieuwd welke scholen in Almere al een gezonde school zijn? Kijk op mijngezondeschool.nl/zoektool. Nog op zoek naar een creatieve gezonde traktatie, bekijk dan de traktatie ideeën van het Voedingscentrum.