Direct naar paginainhoud

Voedselstrategie

In onze voedselstrategie beschrijven we hoe we voedsel wil inzetten voor een groene gezonde stad en een bloeiende regionale voedseleconomie. Deze strategie werd in april 2021 vastgesteld door de gemeenteraad en loopt voor een periode van 2021 tot 2025. De voedselstrategie is onderdeel van Almere 2.0, een samenwerking van het Rijk, provincie Flevoland en gemeente Almere. Op deze pagina vind je een korte samenvatting van onze kernambities en icoonprojecten, wil je de volledige voedselstrategie lezen? Neem contact met ons op.

Kernambities

In de voedselstrategie beschrijven we drie kernambities.

Almere staat voor een duurzame voedseleconomie waar iedereen de vruchten van plukt

In de directe omgeving van Almere wordt heel veel voedsel geproduceerd, maar de economische toegevoegde waarde voor de stad is nog relatief laag, ook in termen van werkgelegenheid. Het grootste deel bestaat uit productie voor de exportmarkt. Door een groter deel lokaal en regionaal te verwerken en te consumeren wordt de economische waarde voor de stad Almere veel groter.

Almere staat voor gezonde keuzemogelijkheden voor iedereen

In Almere heeft 19% van de kinderen van 4 t/m 11 jaar matig of ernstig overgewicht; van de jongeren van 12 t/m 16 jaar is dit 20%. Opvoeding, onderwijs, voorlichting en onze voedselomgeving spelen een grote rol in de voedselkeuzes die we maken. Het is de ambitie van de gemeente om gezonde voedselkeuzes aantrekkelijk, betaalbaar en toegankelijk te maken voor alle Almeerders.

Almere staat voor trots op haar lokale en regionale producten en initiatieven

We willen de trots op Almeerse en Flevolandse producten aanwakkeren door het aanbod zichtbaarder te maken en mensen kennis te laten maken met de bijzondere smaken van Flevoland en de verhalen achter de producten. Naast het zichtbaar maken van het aanbod, zal de gemeente zich inzetten om de behoeften van Almeerse en Flevolandse consumenten beter in kaart te brengen.

 

Drie icoonprojecten

Om onze ambities realiteit te maken zijn er al veel plannen, zoals drie icoonprojecten waar we nu al aan werken.

Eén | Gezonde en groene loper naar de Floriade expo 2022

In 2022 zal de ‘groene en gezonde loper’ richting het Floriadeterrein het visitekaartje zijn van voedselhart Almere. De groene loper verbindt station Almere CS met het Floriadeterrein en eindigt op het Flevo Campusterrein bij onder andere het Foodforum. Hier worden veel activiteiten ontwikkeld, gericht op de relatie voeding en gezondheid.

Twee | Flevo Campus

De Flevo Campus biedt de gemeente Almere een unieke uitgangspositie om stedelijke voedselvraagstukken integraal én in samenwerking met onderwijs en onderzoek aan te pakken. De afgelopen jaren kwamen er uit de Flevo Campus Denktank-programma’s al verschillende relevante aanbevelingen voor de te ontwikkelen voedselstrategie van de stad.

Drie | Een regionale voedselhub

Bij een lokaal en regionale voedseleconomie met korte ketens, hoort een fijnmaziger distributienetwerk dat in staat is om kleinere volumes over meer verschillende kanalen te distribueren. Daarom wil de gemeente samen met de provincie en marktpartijen verkennen of er een succesvolle business case kan worden ontwikkeld rond een regionale voedselhub die meerdere functies kan vervullen: van distributiecentrum tot marktplaats en van horecagroothandel en productielocatie tot voedseleducatiecentrum.

 

De volledige voedselstrategie

Ben je benieuwd naar de volledige voedselstrategie? Stuur een mail naar groenengezond@almere.nl, dan sturen we je de voedselstrategie.