Direct naar paginainhoud

Week zonder afval

Van 25 mei tot en met 31 mei is het de Week zonder afval. Zero Waste zet zich in voor een wereld waarin afval niet bestaat.

Van 25 mei tot en met 31 mei is het de Week zonder afval. Zero Waste zet zich in voor een wereld waarin afval niet bestaat. Tijdens deze week is er veel aandacht voor het verminderen van afval en hergebruiken van producten.

Dag 1 - Plastic, not so fantastic

Tijdens deze dag leggen we de focus op het zelf meebrengen van tasjes en bakjes tijdens het boodschappen doen. Zo voorkom je dat je bij elke keer boodschappen gebruik maakt van plastic wat daarna verandert in afval.

Dag 2 - Delen en lenen

In elke schuur een partytent, in elke tuin een kruiwagen. Door te lenen of ruilen voorkom je het aanschaffen van nieuwe producten en onnodig veel verpakkingsmateriaal.

Dag 3 - Maak herbruikbaar gangbaar

Van luiers tot boterhamzakje: voor veel wegwerpartikelen bestaat een alternatief. Een boterhamzakje vervangen voor een broodtrommel scheelt elke dag weer een wegwerpzakje in de afvalbak.

Dag 4 - Draag duurzaam

Regelmatig een nieuwe outfit? 15 kledingstukken bestellen en er 12 terugsturen? Voorkom onnodig terugsturen en het aanschaffen van kleding met een korte levensduur die weer snel in de afvalbak beland.

Dag 5 - Koning van de kringloop

Verkoop artikelen die nog een tweede leven verdienen en voorkom dat je deze weggooit. Zo verminder je afval en heeft een ander er nog plezier van.

Dag 6 - Voorkom voedselverspilling

Maar liefst 30 procent van het geproduceerde voedsel belandt niet op ons bord maar in de prullenbak.

Dag 7 - Repareren kun je leren

Laat bijvoorbeeld je broodrooster fixen bij een Repair Café. Door te repareren voorkom je het weggooien en opnieuw aanschaffen van apparaten.

 

Lees alles over de dagthema's en hoe je hieraan mee kunt doen op weekzonderafval.nl