Direct naar paginainhoud

#Stopwaste-delegatie doet in Almere inspiratie op 

Almere doet mee aan Europees project om recycling en hergebruik te vergroten.

Op 10 en 11 april jl. ontving de afdeling Stadsreiniging van de Gemeente Almere een groep uit Roemenië, Litouwen en Portugal voor een studiebezoek aan de stad. Doel: van elkaar leren hoe wij omgaan met restafval. Dit vond plaats in het kader van het Interreg Europe-project #STOPWASTE van de Europese Unie, waaraan we samen deelnemen. 

 

Na het welkomstwoord door wethouder Jesse Luijendijk en een presentatie over Almere door Paul Mulder, deelde Walter Luitwieler de duurzaamheidsagenda van de stad. Daarna presenteerden Thierry Parmentier en Johan Luiks van Stadsreiniging de ambities van de afdeling en inzichten over afvalpreventie. Martijn ten Kate van The Bin deelde de eerste resultaten van een grondstoffenanalyse die eerder dit jaar plaatsvond op het perron in Almere Buiten. Daarna was er een ontvangst door burgemeester Hein van der Loo in de Burgerzaal in het Stadhuis.

 

In de middag bezochten we het recyclingperron in Almere Buiten om te laten zien hoe wij hier sinds februari herbruikbare spullen apart inzamelen. Spullen die nog goed genoeg zijn voor een tweede leven en dus nog door anderen gebruikt kunnen worden, houden we in Almere Buiten apart. Ze worden beschikbaar gesteld aan kringloopwinkels Rataplan en De Kringloper, het Dierenasiel Almere, het Voorzieningen Loket Almere en Circuloco.

 

De middag werd afgesloten met een bezoek aan het Upcyclecentrum in Almere Haven. De volgende dag bracht de groep een bezoek aan N+P, één van de grootste plastic afvalwerkers van Europa, gevolgd door een bezoek aan Save Plastics. Hier zagen zij hoe moeilijk recyclebare plastics hergebruikt worden als materiaal voor bijvoorbeeld kunststof parkbankjes, dakpannen, beschoeiingen en nog veel meer. Met het delen van deze inzichten helpen we elkaar op de weg naar een duurzame toekomst met meer hergebruik van grondstoffen en het verminderen van restafval. Dit sluit aan bij de ambities van de Nederlandse overheid om in 2030 voor 50% circulair te zijn en in 2050 voor 100%.