Bert woont sinds 2006 samen met zijn vrouw in een Almeerse tussenwoning. Hij heeft al een hele lange tijd interesse in duurzaamheid en besloot daarom te gaan verduurzamen. Met verschillende aanpassingen heeft hij zijn doel om gasvrij te wonen, gehaald. Nu deelt hij graag zijn ervaringen via de Nationale Duurzame Huizen Route. Bert: “Ik wil graag mensen enthousiast maken, omdat ik verduurzaming belangrijk vind voor de toekomst.”
Bert en zijn vrouw kregen van de gemeente Almere een gratis advies voor verduurzaming aangeboden. In 2017 maakten ze gebruik van een lening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) om dat advies ook uit te voeren. Hierdoor hoef je geen geld op de bank te hebben. Bert raadt daarom aan om subsidies en leningen in de gaten te houden.
De eerste stappen
In 2015 begonnen Bert en zijn vrouw met een setje zonnepanelen op het dak. Omdat het een relatief nieuwe woning is, hoefde niet alles verduurzaamd te worden. “De isolatie van de woning was al op orde”, vertelt Bert. “Ook hoefde ik niets te veranderen aan de radiatoren en een aantal convectoren die er al lagen, die deden het prima”.Dit heeft Bert onder andere getest door de waterthermostaat van de CV op 40 graden te zetten. “Als je huis dan warm blijft, is het waarschijnlijk geschikt voor een warmtepomp”, geeft hij aan. De lucht/water warmtepomp werd in 2018 geïnstalleerd. Bert: “Er zijn nu veel verschillende soorten warmtepompen en bedrijven komen met concurrerende offertes.”
Dit was voor Bert in 2018 heel anders. Buiten de adviseur waren er namelijk geen alternatieven te vinden. ‘’De adviseur wist waarover hij praatte en het voelde ook best vertrouwd”, vertelt Bert. “Een belangrijke factor voor mij was dat de buren de warmtepomp niet konden horen in de zomer.” Daarom koos hij voor een elektrische boiler voor het warme water. Hierdoor hoeft de warmtepomp in de zomer niet te draaien. Maar volgens Bert zijn er nu ook betere opties te vinden.
Een hele operatie
De aanleg van de warmtepomp verliep iets lastiger dan gedacht. “Het was een hele operatie”, geeft Bert aan. “Op basis van de tekeningen dachten we dat de warmtetransportleiding in een leidingschacht naar de zolder kon. Maar door 3 dikke betonnen vloeren lukte dit niet.” Hierdoor moest de leiding buitenom en dit gaf daarom extra gedoe. Bert raadt daarom ook aan om vooraf goed te kijken en niet alleen naar de tekening.
Nu is de woning van het gas af en komen Bert en zijn vrouw dagelijks in een comfortabel huis thuis. En met de hogere gasprijzen scheelt het natuurlijk ook in de portemonnee.
Ervaar duurzaam wonen van dichtbij
Plannen om te verduurzamen? Het hele jaar door kun je op de Nationale Duurzame Huizen Route terecht bij meer dan 2.200 online voorbeeldwoningen. Stel vragen aan de huiseigenaar of plan bij een deel van de woningen een bezoek op afspraak. Kijk voor alle deelnemende woningen op duurzamehuizenroute.nl/woningen. Gemeente Almere ondersteunt de Nationale Duurzame Huizen Route en moedigt haar inwoners aan om ook met duurzaamheid aan de slag te gaan.