Direct naar paginainhoud

Tankstation van levensvreugde

Dansen maakt blij, geeft je energie en zet je in beweging. Niet gek dat er bij het eerste Danspaleis ruim honderdvijftig Almeerders van 65 jaar en ouder kwamen dansen. Zakelijk directeur Ellen: “Het is onze missie om alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief te houden.”

Geluksstofjes

Toen Almeerder Ellen de Boer voor het eerst van Stichting Het Danspaleis hoorde, wist ze het zeker: zoiets moest er ook in haar eigen stad komen. Ze trok de stoute schoenen aan, schreef een brief naar de organisatie en voor ze het wist was ze zakelijk directeur.

“Ik ben overweldigd door het succes,” vertelt ze stralend op het eerste Danspaleis van Almere. “Ik had verwacht dat er op de eerste editie misschien vijftig mensen zouden komen, maar het zijn er drie keer zoveel! Wanneer je danst komen er gelukstofjes vrij. Almere met haar dubbele vergrijzing kan een dansevent voor senioren hard gebruiken.”

Nieuwe mensen ontmoeten

“Wij zitten op linedancing,” vertellen bezoekers Karin (79) en Jeanette (78). “Dat is wel leuk, maar we zijn met alleen maar vrouwen. We willen ook wel eens nieuwe mensen ontmoeten.”

Ze zagen de Danspaleis-advertentie in Almere Deze Week, tutten zich op en gingen erop af. “We willen gewoon een leuke tijd en gezellig dansen!”

Daar sluit Corry (96) zich bij aan. De laatste keer dat ze gedanst heeft kan ze zich niet herinneren. “Als jong meisje danste ik wel. Het was een uur lopen naar de Spiegeltent, waar we dan een heerlijke avond hadden. Op de terugweg zorgden we altijd dat we een lift kregen van een jongen, dan sprongen we net op tijd van de bagagedrager van zijn fiets af, zodat we niet hoefden te zoenen.”

Levensenergie

“Als je nooit of nog maar weinig door iemand geknuffeld wordt, is dansen zo fijn,” zegt Ellen. “Je mag elkaar geoorloofd aanraken. Dat geeft levensenergie.”

Het Danspaleis werkt met contactmakers, die de gasten niet alleen uitnodigen op de dansvloer, maar hen ook stevig ondersteunen wanneer balans of bewegen een probleem is. Ellen: “Ik heb zoveel mooie voorbeelden van wat hier gebeurt. Een mevrouw kreeg door het dansen weer zelfvertrouwen. O ja, dacht zij, mijn lijf doet het nog. Na de dansmiddag was ze veel meer in beweging. Iemand anders zat alleen nog maar, maar kwam hier uit zijn stoel en maakte een voorzichtig dansje.”

Muziek als magische verbinder

Het Almeers Preventie Akkoord van de gemeente is een van de partijen die het Danspaleis ondersteunt. “Daar zijn we heel blij mee,” vertelt Ellen. “Dit gaat namelijk niet alleen om dansen, maar ook om verbinding, welzijn en gezondheid.”

Het streven van Ellen is om elke maand, in elk stadsdeel, een Danspaleis te organiseren. Dat kan een groot event zijn, maar ook huiskamerdanspaleizen waar groepjes kwetsbare ouderen van muziek genieten. Ellen: “Het is onze missie om alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief te houden. Muziek is daar een magisch middel bij.”

Zelf meedoen?