Direct naar paginainhoud

Supercool

Anton Spaan is projectleider van de Stichting Super COOL!, een sport- en maatjesproject voor mensen met een verstandelijke beperking sinds 2013. Sinds een paar weken zijn ze nu naast het sporten op donderdagavond begonnen met een leefstijltraject, mede gefinancierd door het Preventieakkoord Almere.


Anton: “We zijn ooit begonnen met schaatsen en skeeleren. In 2005 kwam iemand van de schaatsvereniging naar me toe. Die werkte bij het blindeninstituut en vroeg of zij met een groep kon komen schaatsen. Zo is het sporten met gehandicapten begonnen.” Samen met Triade en de VMCA richtte hij in 2013 het sport- en maatjestraject Super COOL! op. Naast het schaatsen en skeeleren vroegen ook andere lokale sportverenigingen hen of zij met de Super COOL! groep langs konden komen om te sporten.


Anton: “Het is echt een samenwerkingsverbond tussen sportclubs, zorginstellingen en de VMCA. Zij zorgen met elkaar voor de faciliteiten, de deelnemers en de vrijwilligers. Zo hebben we direct toegang tot de doelgroep. We sporten nu iedere week op donderdagavond. Het structureel sporten is voor onze deelnemers een vast onderdeel van hun leven. Elke vier weken kunnen ze deelnemen aan een andere sport, als ze dat willen. Zoals voetballen, squash, fietsen, schaatsen, zwemmen, wandelen, dansen, etc.”


Vaste kern

Super COOL! heeft een grote vaste kern van circa 25 mensen die elke week meedoen en alle sporten  leuk vinden. Anderen doen alleen aan bepaalde sporten mee. “We vragen trainers van de sportverenigingen zelf; mensen die ook affiniteit hebben met de doelgroep. Onze vrijwilligers, de sportmaatjes, begeleiden de deelnemers verder. Het niveau binnen de groep deelnemers verschilt nogal.”


Gezonde leefstijl

Sporten en bewegen is voor deze doelgroep niet zo vanzelfsprekend. Mede door corona was dat nog lastiger. Anton: “Sommige deelnemers  hebben last van overgewicht en obesitas. Daarom wilden we werken aan meer bewegen en een gezonde leefstijl. Met de bijdrage vanuit het Preventieakkoord Almere konden we daarvoor deelnemers werven uit onze doelgroep. We zijn een paar weken geleden gestart met 7 deelnemers die een leefstijlprogramma van ruim een half jaar doorlopen.  Naast het sporten op donderdagavond sporten of bewegen ze een tweede keer in de week. Daarnaast hebben ze 1 keer per 2 weken een gesprek met een diëtiste/leefstijlcoach om ze verder te helpen met de diverse facetten van een gezonde leefstijl. De nadruk ligt dus op een andere leefstijl en niet zozeer op afvallen, al is dat voor sommigen ook een doel.”


Begeleiding

Zo gaan ze bijvoorbeeld samen naar de supermarkt en krijgen advies over gezonde voeding van de diëtiste. Een maatje helpt ze bij de dagelijkse begeleiding. Soms is dat een ouder, maar het kan ook een vrijwilliger zijn. Anton: “We gaan monitoren hoe onze deelnemers erop reageren en wat het resultaat is. Na dat halfjaar kunnen we dan mogelijk een volgende groep van 7 of 8 deelnemers samenstellen.”
Zelf sport Anton redelijk veel: “Ik schaats door de week en doe iedere donderdag actief mee met de Super COOL! groep. Zo houd ik ook contact met de deelnemers en vrijwilligers. Het is het uitje van de week: altijd plezier! Je krijgt ontzettend veel energie terug uit de groep.”

 

Wil je zelf meer weten over of meedoen met Super COOL!? Kijk dan op supercoolalmere.nl

Zelf meedoen?