Direct naar paginainhoud

Subsidies en leningen

Voor woningeigenaren en ondernemers zijn er subsidies, leningen en andere regelingen voor het nemen van duurzame maatregelen. Bijvoorbeeld voor isolatie of het opwekken van duurzame energie.

Meer informatie vind je in het onderstaande overzicht of op energiesubsidiewijzer.nl.

Voor woningeigenaren

Subsidies

  • ISDE subsidie: voor een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet of 5 typen isolatiemaatregelen.
  • Vanaf 2023 zit er geen btw meer op zonnepanelen. Heb jij zonnepanelen eerder gekocht dan 2023 en nog geen btw teruggevraagd? Kijk op Milieu Centraal hoe je de btw kan terugvragen. Koop je vanaf 2023 zonnepanelen, dan betaal je geen btw meer, en hoef je dus ook niets terug te vragen.
  • Salderingsregeling zonnepanelen: de overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Vanaf 2025 mag je elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.

Leningen

  • Energiebespaarlening: om energiebesparende investeringen in of aan je eigen huis te kunnen betalen. Je kunt minimaal €1.000 en maximaal €65.000 lenen. Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 48.625 per jaar hoeven vanaf 1 november 2022 geen rente te betalen op de Energiebespaarlening.
  • Woningabonnement: bewoners zijn 10 tot 20 jaar verzekerd van de beste oplossingen voor isolatie en laag energieverbruik. De kosten daarvoor worden betaald uit de lagere energierekening. De maandlasten voor de bewoner blijven dus hetzelfde.

Voor ondernemers

Subsidies

  • ISDE subsidie: voor de aankoop van zonneboilers en (hybride) warmtepompen.
  • Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) subsidie: voor de productie van duurzame (hernieuwbare) energie of CO2-verminderende technieken door bedrijven en (non-profit)instellingen. Bijvoorbeeld voor een grootschalige warmtepomp voor de verwarming van een pand, een zonnepaneelsysteem op een dak of een systeem voor het afvangen van CO2  in de glastuinbouw.
  • Groene daken en gevels: een subsidie van de provincie Flevoland voor het vergroenen van je dak of gevel.

Leningen

  • Stimuleringslening Energiefonds Almere: voor investeringen in energiebesparing en duurzame energie (dubbel glas, zonnepanelen, vloer- en dakisolatie). Er geldt een aantrekkelijke lage rente. Kijk voor informatie over de voorwaarden bij de Verordening Stimuleringsleningen SVn en de 1e wijzigingsverordening
  • Of kijk bij Energie Expertisecentrum Flevoland: een initiatief van de provincie om ondernemers, non-profit organisaties en energiecoöperaties in Flevoland te helpen bij de ontwikkeling en realisatie van hun duurzame energie- en energiebesparingsprojecten.

Informatie en formulieren (downloads)