Direct naar paginainhoud

Stichting 5000stappen.nl - Tanya Egberts

‘Niets heerlijker dan samen wandelen in de natuur’

Tanya Egberts

Eigenlijk zocht Tanya Egberts vooral maatjes in haar eigen wijk om een uurtje mee te wandelen, tijdens een periode dat ze thuis zat. Ondertussen lopen er onder de naam Stichting 5000stappen.nl elke week meer dan honderd mensen verdeeld over 17 groepen door Almere én Lelystad. “Je ziet dat er veel behoefte is om met anderen te wandelen. Voor de gezelligheid, om gezondheidsklachten te voorkomen of om eenzaamheid tegen te gaan.”
 

Het begon allemaal in maart 2016. Tanya was van Almere Buiten naar Noorderplassen verhuisd en had haar werk als zelfstandig fysiotherapeut neergelegd. De vrijheid in tijd en ruimte voor hobby’s maakte dat ze zich ging oriënteren in de wijk op wandelmaatjes. “Ik wilde nieuwe mensen leren kennen in mijn wijk en omdat ik graag buiten ben, was wandelen de perfecte manier. Ik informeerde bij het Wijkteam en haakte aan bij de reeds geplande eenmalige ‘wijkwandeling Noorderplassen met architect’. Daar riep ik de mensen op om voortaan iedere week samen te wandelen en dat werd dus een succes! Binnen een jaar waren er in overleg met Het Wijkteam elf groepen aan het wandelen in heel Almere en nu zijn er zelfs drie groepen in Lelystad actief. Het is een concept wat heel gemakkelijk in andere steden toegepast kan worden.”

Samen

Tanya ziet hoe blij mensen zijn die meewandelen. “Pas sinds ik 5000stappen begonnen ben, merk ik hoeveel behoefte er is aan een gezamenlijke activiteit dicht bij huis. Eenzaamheid is een probleem bij ouderen én jongeren. Als je veel thuis zit en piekert of je eenzaam voelt is het fijn om even samen naar buiten te kunnen. Het is een heel diverse, maar trouwe groep mensen die iedere week weer komt, ook als het slecht weer is. Ik heb het een keer afgelast omdat code rood was afgegeven door het KNMI en hoorde achteraf dat er toch vier mensen samen zijn gaan wandelen die dag.”

Gezond blijven

De naam is afgeleid van de welbekende 10.000 stappen, het door de gezondheidsraad aanbevolen aantal stappen dat je dagelijks moet zetten om gezond te blijven. Dankzij deze wandeling zit je al ruim op de helft. “We lopen altijd een uur en komen dan op zo’n 6.500 stappen uit. In dat uur zien we hele mooie stukken van Almere, plekken die mensen vaak niet eens kennen.” Op een gegeven moment was Tanya ruim twintig uur per week met 5000stappen bezig. “En met veel plezier”, zegt ze. “Het deed me zo veel goed om iets voor een ander te betekenen dat ik zelfs een betaalde baan heb gevonden binnen het welzijnswerk. Nu zet ik me drie dagen per week in voor de VMCA en is het wandelproject voor mij persoonlijk ‘bijzaak’ geworden. Maar het concept staat als een huis en dankzij de inzet van heel veel lieve en enthousiaste vrijwilligers blijft 5000stappen.nl groeien en wandelen we het gehele jaar vrolijk door.”

 

Meer informatie op 5000stappen.

Genomineerd door:

Sabina Groote Wolthaar: “Met haar non-profit project verbindt zij mensen op een laagdrempelige wijze. Ze wakkert het wandelvuurtje aan bij veel mensen om aan hun dagelijkse beweegbehoefte te komen.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 25 maart 2017