Direct naar paginainhoud

Run4Free - Jozef, Ed, Dave en Yorrim

‘Een uur samen sporten geeft een heerlijk gevoel’

Jozef, Ed, Dave en Yorrim

Of het nou sneeuwt of stormt. Of het nou vriest of dat door de hitte de mussen van het dak vallen. De bootcamp van de mannen van Run4Free gaat door. Driemaal per week sporten ze samen met iedereen die dat maar wil. En zoals de naam al zegt: het kost niets.

Bootcamp

Het begon allemaal in 2012. Jozef Bhageloe werkte op een sportschool maar kon daar niet al zijn energie kwijt. Hij wilde wat anders doen. Jozef: “Ik ging in de buitenlucht sporten. En waarom zou ik in mijn eentje naar buiten gaan, als ik ook met andere kan sporten? Dus deed ik een oproepje. Geen idee of iemand zou reageren en interesse had in een bootcamp. Maar gelukkig, op die eerste zaterdag van januari kwamen twee mannen meesporten! Zo is Run4Free ontstaan.
 

Tegenwoordig zijn er vier sportcoaches, naast Jozef zijn dat Ed, Dave en Yorrim en trainen ze in Haven, Poort en Stad. Omdat er geen lidmaatschappen bestaan en je je niet hoeft aan te melden, is het iedere keer weer afwachten hoeveel mensen komen sporten. Yorrim heeft een keer meegemaakt dat niemand op kwam dagen. “Maar toen was het ook Kerst. Ben ik lekker een uur in mijn eentje op pad gegaan. Normaalgesproken zijn er gemiddeld 20 tot 30 mensen per keer aanwezig bij een bootcamp. In de zomerstop krijgen we soms hele hockeyelftallen die een paar keer bij ons de conditie op peil houden.”

Discipline

Veel eisen hebben de sportcoaches niet. Je moet minimaal één kilometer achter elkaar kunnen rennen en je moet 18 jaar of ouder zijn. Jozef: “We willen geen jeugd, omdat twee sportcoaches per keer dan misschien niet meer genoeg is. Discipline is bij ons enorm belangrijk. We rennen netjes in een rij en hebben in het donker allemaal verlichting mee. Die minimale conditie-eis van één kilometer hebben we ingevoerd omdat we te populair werden. Voor mijn gevoel gingen alle huisartsen en fysiotherapeuten in Almere ons aanbevelen bij hun patiënten. Kregen we mensen met één been in het verband of iemand die net een keizersnee had gehad. Dat ging gewoon echt niet meer.”
 

Naast de sportieve uitdaging is het sociale aspect ook heel belangrijk. Yorrim ziet tijdens de bootcamps vriendschappen ontstaan. “Er zijn zelfs mensen die elkaar via Run4Free kennen samen op wintersport gegaan. Het is heel bijzonder om die vriendschappen te zien ontstaan. We zien ook mensen met ons meelopen die sociaal niet zo vaardig zijn en weinig vriendschappen hebben. Die bloeien bij ons helemaal op. Samen sporten en jezelf uitputten schept gewoon een band.”

Gratis

“We hebben nooit een dubbeltje ontvangen voor onze werkzaamheden met Run4Free. En dat willen we ook niet.” Jozef en Yorrim schudden heftig van nee. “We hebben zoveel kapot zien gaan omdat er onenigheid was over geld. Vriendschappen die voor een tientje sneuvelden. Wij willen Run4Free niet op het spel zetten voor geld. Dus blijft het voor ons een zeer leuke uit de hand gelopen hobby, meer niet.”
 

De vier sportcoaches van de bootcamps krijgen er wel heel veel waardering er voor terug. Het meest in het oog springende is hun samenwerking met Flevolandschap in Pampushout. “We hebben daar meegedacht over de sportieve indeling van het park. Wij mochten de trainingstoestellen kiezen bijvoorbeeld. We vinden het heel bijzonder dat ze een pad naar ons gaan vernoemen. Het Run4Free pad. Dat is toch een ontzettende eer? Daarnaast krijgen we veel complimenten van de mensen die met ons mee sporten, en uiteindelijk doe je het daar allemaal voor. Natuurlijk, heel soms komt het ook voor dat wij een drukke dag hebben gehad en minder zin hebben om te gaan sporten. Maar als je jezelf een uur helemaal hebt uitgesloofd is er alleen nog maar dat heerlijke gevoel.”

 

Meer informatie vind je op run4free.