Direct naar paginainhoud

Paviljoen Circuloco

Dé plek waar circulariteit, creativiteit en ondernemerschap samenkomen

In gesprek met Jim van der Wardt, Thijs Tauw en Muriël van der Wal

Een circulaire hub in de stad waar kunst, evenementen en winkelen samenkomen. Eentje die ook nog eens afgebroken én wederopgebouwd wordt. Binnenkort bestaat het, onder de naam ‘Circuloco’. Jim van der Wardt, Thijs Tauw en Muriel van der Wal staan met z’n drieën aan het hoofd van de stichting Circuloco. In samenwerking met de gemeente stonden zij zo’n drie jaar geleden aan de wieg van het idee van deze circulaire hub, waar zich in de loop van de jaren verschillende partners aan hebben verbonden. Drie maanden voor de opening van de Floriade Expo, waar ook het paviljoen van Circuloco in eerste instantie aan meedoet, spraken wij met de drie circulaire koplopers.

 

Want wie zijn nu eigenlijk de mensen die achter Circuloco zitten en wat beweegt hen om dit te doen? Thijs Tauw is directeur van de circulaire hoeve C-Bèta in Hoofddorp. “Dat is een oude boerderij waarop we de transitie naar de circulaire economie proberen aan te jagen en te versnellen met programmering, evenementen en de verhuur van werkplekken,” legt hij uit. Via een collega kwam Thijs bij de gemeente Almere terecht, en kwam hij met Jim van der Wardt in contact. Jim maakt met zijn bedrijf TheCrazySmile duurzame presentatiemiddelen, “in de ruimste zin van het woord”, zoals hij zelf zegt. “Van sleutelhanger tot inmiddels paviljoen, maar ook meubels en mooie borden bijvoorbeeld.” Vanaf eind 2018 heeft hij met meerdere afdelingen binnen de gemeente Almere samenwerkingen lopen. Ook Muriël van der Wal loopt al jaren mee in Almere: zij is een van de oprichters van Stichting Art Culture, waarmee ze veel evenementen in Almere heeft georganiseerd, zoals de Sjopping Mol en het Groentesoep Festival. Daarnaast heeft Muriël haar eigen projectmanagement bedrijf waarmee zij het Steiger Festival organiseert. De circulaire economie is het DNA van het festival.

Van Floriade naar de Steiger

Samen met de gemeente ontstond het idee om een plek te creëren in Almere waar ruimte is voor ateliers en evenementen, maar ook voor ambachtslieden. Een plek waar het om circulariteit draait. Hoewel het pand waar dat in eerste instantie zou moeten gebeuren net voor hun neus werd weggekaapt, gaven de mensen achter Circuloco de moed niet op. Het feit dat de Floriade Expo dit jaar in Almere plaatsvindt, bood perspectief. “Toen het idee van een samenwerking met de Floriade ontstond, riep ik heel blij: ‘Nou, dan bouwen we een paviljoen daar en dat wordt dan later mijn werkplaats!’”, zegt Jim lachend. Zo gezegd, zo gedaan. Er is een kavel op het terrein gereserveerd waar straks een ruimte van 200 vierkante meter van circulaire grondstoffen wordt gebouwd. De materialen voor Circuloco zijn via allerlei constructies verzameld, vertelt Jim. “We zijn heel erg gaan kijken naar wat er nu allemaal in de circulaire beweging te krijgen is. Zo gaan we bijvoorbeeld hout lenen, en winnen we materialen uit panden die gesloopt worden. Bij wijze van spreken lagen de materialen vorige week nog op een dak, en zijn ze over twee weken onze vloer.”

 

Circuloco wordt in eerste instantie een paviljoen op het Floriadeterrein, waar drie elementen samenkomen: atelierruimte, eventspace en een circulaire showroom. Muriël gaat over dat laatste gedeelte: “We richten een expo in waar producten van lokale makers tentoongesteld worden,” vertelt ze. “Daar komt een QR-code bij die naar een webshop leidt.” Daarnaast is er dus ook nog ruimte voor kunst en evenementen.  “We willen de mensen straks laten ervaren welke producten er allemaal zijn om je leven net een stapje duurzamer te leven, om je huis en tuin net een stukje duurzamer in te richten,” vertelt Jim. Het pand van ‘Circuloco 1.0’ wordt als pilot tijdelijk neergezet voor de tentoonstelling op het Floriadeterrein. “Het is de bedoeling om in dat halfjaar zo veel mogelijk verhalen te vertellen en lokale trots te presenteren”, legt Thijs uit.

Circulariteit ten top

Maar wat Circuloco nu eigenlijk echt bijzonder maakt, is het feit dat het niet alleen bij een paviljoen op het Floriadeterrein blijft. “Het idee is dat - als we straks ‘Circuloco 1.0’ afbreken op de Floriade -, die grondstoffen gelijk door kunnen naar de bouw van ‘Circuloco 2.0’ op de Steiger”, schetst Jim. En niet alleen de grondstoffen gaan mee, ook de circulaire ondernemers die Circuloco aan zich bindt, krijgen straks een plekje op de Steiger. “Het hele netwerk dat we voor het paviljoen op de Floriade aan het creëren zijn, hopen we ook mee te nemen naar het volgende initiatief. We kijken met welke mensen het leuk zaken doen is en waar je op kan bouwen, en hoe we straks verder kunnen,” legt Jim uit. En die kans om nu samen te werken moet je niet missen, benadrukt Thijs: “Als je nu niet vanuit circulair ondernemerschap op de trein stapt, wordt het ook lastiger om later nog mee te liften richting Steiger 66. Dus: zorg dat je erbij bent op de Floriade, want dan kunnen we ook plannen maken voor de permanente plek straks.”

 

Op de Steiger komt bovendien een winkelgedeelte. “Dat hebben we ‘MeerMin’ genoemd. Het staat voor ‘meer bewust, minder rommel’”, zo vertelt Muriël. “Met als subtitel: ‘de leukste winkel onder de zeespiegel’”. In de winkel kunnen bezoekers straks allerlei circulaire producten kopen.

 

Het feit dat het idee van Circuloco nu ook echt werkelijkheid wordt, was niet mogelijk geweest zonder de partners die met Circuloco in zee zijn gegaan. “Circuloco is in petit comité bedacht en als ambitie uitgesproken, maar vervolgens hadden we natuurlijk wel partijen nodig die ons zouden helpen met de realisatie ervan,” vertelt Thijs. Niet alleen financiële draagkracht, maar ook hulp bij het bouwen van een netwerk en van het paviljoen zelf natuurlijk. Circuloco is dan ook echt een ontwikkeling van Stichting Circuloco, de gemeente Almere, PRICE, De Realisatie, Atelier Dutch, Van Wijnen en de Donker Groep samen. “We creëren samen een experimenteerruimte, die redelijk uniek is”, zegt Jim. Met de betrokken partijen wordt ook een positief contract getekend. “Door dat positieve contract en de samenwerkingsvorm waar we voor hebben gekozen, is het voor iedereen even spannend. We dragen samen het risico voor de dingen die we doen.”

Gerelateerde content

SCHAAPSKUDDE ALMERE HOUT - LONI VERKERK

ELKE DAG NATUUR OM JE HEEN WERKT VERSLAVEND