Direct naar paginainhoud

Meer mentale kracht voor meiden

Bij kickboksschool La Taurina train je niet alleen je lijf, ook je geest. Neem het nieuwe programma The Legacy. Daarbij leren kwetsbare meiden het kickboksen en ontdekken ze zichzelf: wat zijn mijn kwaliteiten, wat wil ik bereiken in het leven en hoe ga ik dat verwezenlijken?

 

“Een sport beheersen, waarin je je kracht kunt uiten. Dát geeft power,” zegt Irina de Graaf, eigenaresse van La Taurina en geestelijk moeder van The Legacy. Eén blik op haar verschijning en je weet dat je met een lefwijf te maken hebt. “Zelf werd ik gepest op de basisschool, op de middelbare ging het niet goed, er was misbruik in mijn leven… Als ik nu één meisje zoals ik destijds was kan helpen, heeft het zin.”

Sterke meiden

Irina vertelt dat er ontzettend veel kwetsbare meiden in Almere zijn. “Een project als dit mag lijken op een druppel op een gloeiende plaat, maar ik ben van plan de kraan wijd open te zetten. Als het aan mij ligt wordt The Legacy een landelijk project, waarbij we sterke meiden creëren.”

In het programma gaan groepen van maximaal zes dames tussen de 12 en 22 samen aan de slag. Elke week staat er zowel een uur kickboksles op het programma, als anderhalf uur werken aan het in kaart brengen van de eigen kwaliteiten, het concretiseren van doelen en het zetten van stappen.

Irina: “Veel meiden weten niet vanzelf waar ze goed in zijn. Hen wil ik een hart onder de riem steken.”

Verander je mindset

Op de vraag waarom Irina juist kickboksen combineert met mentale weerbaarheidstraining begint ze te lachen. “Eigenlijk had het elke sport kunnen zijn; ook van bijvoorbeeld dansen of voetbal krijg je power. Het gaat erom dat je iets goed kunt. Dat verandert je mindset.”

La Taurina is een girls-only kickboksschool. Irina: “Uit ervaring weet ik dat mannen anders met deze sport omgaan dan vrouwen. Mannen willen niet verslagen worden door een vrouw en gaan er hard op los, terwijl veel vrouwen bij elke klap zeggen: sorry gaat het? Veiligheid en vertrouwen zijn ontzettend belangrijk hier. Het gaat om de beheersing van de techniek, niet om agressie.”

Olievlek door Nederland

Het Preventieakkoord gaf The Legacy een startbudget. Irina: “Daar zijn we natuurlijk superblij mee. We zijn het programma nu aan het opzetten; doen de marketing, maken een werkboek met opdrachten en benaderen scholen waar we het project gaan uitrollen.”

Wanneer The Legacy geslaagd is? “Wanneer meiden het gevoel hebben dat ze doelen kunnen behalen en uit hun comfortzone durven stappen. Wanneer ze vertrouwen in zichzelf hebben. Meer mentale kracht voor meiden.”

Zelf meedoen?