Direct naar paginainhoud

Kunstroute De Steiger

Op bedrijventerrein De Steiger werken veel kunstenaars en ondernemers volgens de principes van de circulaire economie. Dit willen wij als gemeente Almere graag ondersteunen en laten zien. Daarnaast willen we de openbare ruimte aantrekkelijker maken, voor zowel omwonenden, bezoekers en werkenden. Om te laten zien wat er gebeurt op De Steiger op gebied van kunst en circulaire economie, organiseren we een tijdelijke kunstroute. De kunstwerken vertellen elk een verhaal rondom duurzaamheid en circulaire economie en een aantal van de kunstwerken zijn gemaakt van rest-, afval- en/of gerecyclede materialen. Bij elk kunstwerk staat een bordje met een QR-code die verwijst naar informatie over het kunstwerk en de kunstenaar.

 

Deze route is te bezoeken tot begin oktober en bestaat uit 6 werken gemaakt door: Laura Meijering, Michael Graman, Mannie Krak, Jim van de Wardt, Sietse van der Wal, Anke Portier en CitySenses.

1. Laura Meijering - Ladder van Lansink

Kunstwerk 1

Adres: De Steiger 10-16, 1351 AC Almere, Netherlands

 

Voor dit kunstwerk is uitgegaan van het concept van de Ladder van Lansink. Hoe hoger je op de treden komt, hoe beter de kwaliteit van de kleding en effect op het milieu. Hoe lager je op de ladder staat, hoe slechter. Deze trap weerspiegelt het huidige modesysteem waarbij de kleding door zijn gebruiker wordt verwaarloosd. Bewustzijn en een hart voor de natuur kunnen dit systeem doorbreken.

 

Meer weten over deze kunstenaar?

broedplaatsdesteiger.nl/laura-meijering

2. Michael Graman - Let go of your thoughts

Kunstwerk 2

Adres: De Steiger, 1351 AD Almere, Netherlands

 

De maatschappij gaat snel, het leven gaat snel.

Informatie komt met bakken tegelijk binnen en kan je hoofd op hol brengen.

 

Op momenten dat het hoofd vol zit, is het fijn om even tot rust te komen.

Even stilstaan, letterlijk even stilstaan.

 

Gun jezelf op deze mooie plek, 3 minuten de tijd, om je gedachten te laten gaan.

Laat ze letterlijk uit je hoofd vliegen, laat het los.

 

Kijk naar het kunstwerk wat voor je staat, kijk om je heen, kijk naar de lucht en luister naar alles wat je hoort. Adem rustig in en uit.

 

Ik wil jullie allen en zeker ook mijzelf een plek bieden om even stil te staan en letterlijk je gedachten kunnen recyclen.

Slechte, vervelende en onzekere gedachten laten vliegen en vol nieuwe gedachten, ideeën en met nieuwe energie weer je weg vervolgen.

 

Deze plek staat altijd voor je klaar, wanneer jij wilt en wanneer jij het nodig hebt.

 

Sta stil en “Let go of your thoughts here”.

 

Meer weten over deze kunstenaar?  
michaelgraman.nl
broedplaatsdesteiger.nl/michael-graman

3. Mannie Krak - to-form

Kunstwerk 3

Adres: De Steiger, 1351 AD Almere, Netherlands

 

Mannie Krak werkt voornamelijk met rest en afvalmaterialen.

 

Voor inspiratie voor dit kunstwerk heeft ze contact gehad met Kringloopwinkel Rataplan. Daar bleken ze veel kasten te hebben die niet meer verkoopbaar zijn en weggegooid werden.

 

Ze heeft als een soort Tetris deze constructie met die meubels gemaakt, met hierover reclame-zeil dat na evenementen weggegooid wordt. Van de meubels is nu alleen de vorm nog te zien, allemaal verschillende rechthoeken naast elkaar. Het uiteindelijke detail is een zwarte lijn die op het witte zeil te zien is. Een lijn die over meerdere vlakken heen loopt en daardoor ook verspringt als je erlangs rijdt of loopt. De lijn heeft de vorm van een blok, verwijzend naar de meubels die verborgen zitten onder het zeil.

 

Al die meubels die anders weggegooid zouden worden maar nu toch nog gebruikt worden en er dus mogen zijn.

Ze vormen nu het canvas voor de vorm die maar vanaf 1 juiste hoek goed zichtbaar is in het juiste perspectief.

 

Meer weten over deze kunstenaar?

manniekrak.wordpress.com

broedplaatsdesteiger.nl/mannie-krak

4. Jim van der Wardt - Worm

Kunstwerk 4

Adres: De Steiger, 1351 AD Almere, Netherlands

 

Wist je dat er plastic etende wormen bestaan?

 

Wormen eten afval en zetten dat om in waardevolle mest.

 

De plastic worm verzameld allerlei soorten plastic. De twee grote delen bestaan uit een combinatie van plastic afval en ringen van gerecycled plastic. De ringen en de staart zijn gemaakt van Almeers afvalplastic. Dit wordt tot producten verwerkt in de plastic fabriek van Save Plastics. Het gaat hier om vervuilde mix plastics die niet op een andere manier gerecycled kunnen worden tot de producten die ze eerder waren. Dit geldt voor 65% van het plastic afval en het meeste hiervan wordt nu verbrand.

 

Laten we wat vaker stilstaan bij de materialen die we gebruiken en er met zorg mee omgaan, ook als we er afscheid van nemen.

 

Meer weten over deze kunstenaar?

thecrazysmile.com

broedplaatsdesteiger.nl/jim-van-der-wardt

5. Anke Portier - Dauw

Kunstwerk 5

 

Vanwege de hoeveelheid reacties op mijn vorige werk - dat is vervangen door een meer weerbestendig werk - probeer ik met het hernieuwde werk de interactie aan te gaan met de toeschouwer.

 

Door in het kunstwerk hardop de vraag: “Maar, wat is kunst dan?” te stellen nodig ik de toeschouwer uit om mee te denken. Door de toeschouwer onderdeel te maken van het werk, hoop ik dat de toeschouwer het werk meer gaat waarderen en uiteindelijk gaat begrijpen.

 

De beeldtaal van het werk komt voort uit droogte vlaktes in hele droge gebieden.

 

Het werk zet aan tot nadenken over hoe wij (voornamelijk in ons kikkerlandje) omgaan met water. Wij hebben genoeg water. We spoelen onze wc door met schoon drinkwater, geven onze plantjes water met drinkwater, wassen onze auto met schoon drinkwater etc. We denken hier geen seconde over na, water komt immers uit de kraan en water is overal om ons heen. We zijn ons niet bewust van hoe kwetsbaar en bijzonder dat water eigenlijk is.

 

De materiaalkeuze en dan voornamelijk de kleurkeuze is bewust. De lichte kleur van het werk zorgt ervoor dat het losstaat van de omgeving, maar tegelijkertijd ook het licht en wellicht de kleuren reflecteert van die omgeving. De bijna besmettelijke lichte kleur zal na verloop van tijd, zeker onder de bomen, op gaan in zijn omgeving. Een verwijzing naar vergankelijkheid en tijdelijkheid.

 

Meer weten over deze kunstenaar?

kurkkeurig.com

broedplaatsdesteiger.nl/anke-portier

6. Sietse Van Der Wal

Kunstwerk 6

 

Sietse van der Wal is beeldend kunstenaar in Almere Haven. De relatie tussen mens en natuur is een terugkerend thema in zijn werk. Voor deze kunstroute, met circulariteit als overkoepelend thema, gaat Sietse in op de vraag "wat willen we nalaten?"

 

Het werk bestaat uit drie delen van een Dorische zuil, samen 360 cm hoog, gemaakt van beton en berenklauw.

 

"Uiteindelijk is de ellende zo'n 2500 jaar geleden begonnen; de Griekse beschaving wordt vaak beschouwd als bakermat van onze westerse cultuur. Die rommel is nog steeds niet opgeruimd. Athene werd in 480 v. Chr. in as gelegd door de Perzen. De restanten, het Perzenpuin, werden gebruikt als fundering voor de Acropolis, archeologen maken er nog steeds dankbaar gebruik van. Er valt veel in te vinden."

 

Over het puin wat wij nalaten, onder meer in de vorm van microplastics in de bodem, is nog niet bekend hoe lang het ons gaat overleven. Wel wordt de boodschap dat wij onze omgeving en het bijhorende groen op een duurzame manier moeten inrichten steeds urgenter.

 

Berenklauw is in de ogen van Sietse als snelgroeiende plaagplant zowel een voorbeeld van verkeerd menselijk ingrijpen als een potentieel bouwmateriaal als een typerende plant voor de Almeerse natuur. In de drie zuildelen wordt hij omsloten door beton, een cultuurdrager. Eén zuil omsluit de berenklauw met al enigszins aangetast beton, kleine stukjes polyester bieden een inkijk. De tweede zuil is al opengereten of omsluit juist de berenklauw. De derde zuil lijkt compleet maar is gedeeltelijk gevuld met zand, wat er gedurende het jaar steeds verder uit zal spoelen.

 

Meer weten over deze kunstenaar?

sietsevanderwal.nl

broedplaatsdesteiger.nl/sietse-van-der-wal

 

7. CitySenses - Gigagieter, upcycle (y)our world

Kunstwerk 7

 

De GigaGieter laat mensen in één oogopslag zien hoeveel huisraad mensen weggooien. De GigaGieter is een community art project, gemaakt in opdracht van het Upcyclecentrum en de gemeente Almere. Het toont onze wegwerpeconomie en creëert het besef dat we hier met zijn allen wat aan moeten doen. Het is een statement tegen de gigantische hoeveelheid plastic die de wereld vervuilt. Tegelijkertijd giet de GigaGieter zijn water over een jonge boom, onderdeel van het kunstwerk. En toont hiermee de verbinding met de natuur en de Floriade.

 

De groene GigaGieter is hiermee het toonbeeld van circulaire kunst en geeft door zijn grootsheid associaties met ruimtelijke werken als de beroemde Plastic Whale uit Utrecht. De GigaGieter is samen met Almeerders gebouwd. De stellage is gemaakt van oude rekken en stellingen van de kunstopslag van het RijksMuseum. De plastic gieter bestaat uit weggegooid huisraad als kinderspeelgoed, emmers en tuinmeubelen die in korte tijd zijn verzameld vanuit het naastliggende UpcycleCentrum.

 

De basis van de GigaGieter is 6 meter breed en de hoogte 11 meter.

 

De GigaGieter is ontworpen naar een idee van Irma van Zijl en gerealiseerd door CitySenses; een collectief van kunstenaars en makers. Circulaire kunst met een milieubewuste boodschap in al zijn vormen is wat de makers bindt.

 

Meer weten over deze kunstenaars?

citysenses.nl