Direct naar paginainhoud

Een groene buur is beter dan een verre vriend

Bewoners van de Wierden vertellen hoe zij hun energie met elkaar delen

In de toekomst stroom delen. Kan dat, stroom delen? Ja! De bewoners van de Wierden in Almere Haven schreven er samen met de ondernemers van EARN-E een stukje over.

Hoe werkt dat precies, energie delen?

Onder de grond zijn onze huizen met het elektriciteitsnet verbonden. Als de één met zijn zonnepanelen stroom opwekt, kan de ander die stroom direct gebruiken. Die stroom hoeft dan niet via de elektriciteitskabels de wijk uit. We verdelen onder de bewoners uit de wijk. Dat is nodig, want het landelijke elektriciteitsnet kan de vraag bijna niet meer aan. Maar het is vooral handig, want als we uitvinden hoe we stroom onderling kunnen uitwisselen, kost ons dat waarschijnlijk veel minder dan wanneer we al onze stroom bij de energiebedrijven halen. Dat is op dit moment het hogere doel van dit project; als buurt ontdekken hoe bewoners samen slimmer met stroom kunnen omgaan!

Waarom doen bewoners uit de Wierden dit?

Elektriciteit is duur. Maar je merkt het niet, het komt gewoon uit de muur. Even onzichtbaar stroomt het geld je portemonnee uit. Hoeveel gebruik je eigenlijk? Wanneer en waarvoor? Kan dat misschien slimmer? Voordat je begint met lijnen, weeg je hoe zwaar je bent. Als je een bril gaat kopen, laat je je ogen meten. Want meten is weten! Dus om te ontdekken hoe en waar we samen duurzamer kunnen worden, willen we eerst weten wat we verbruiken.

Hoe werkt de EARN-E app?

Met de EARN-E energiemeter, de app op je telefoon en het dashboard op de computer zie je nu al wat je stroomverbruik is (en teruglevering als je panelen hebt). Op het dashboard zie je ook hoeveel stroom wij verbruiken die we zélf in de wijk opwekken. De EARN-E energiemeter is een klein apparaatje dat je in je slimme meter prikt. Tien seconden werk! Daarna installeer je een appje op je smartphone. Drie minuten werk! Vanaf dat moment weet je precies en op elk moment wat je aan stroom én gas gebruikt. En nu komt het wonder: uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat wie bewuster is van zijn eigen verbruik van stroom en gas, geld bespaart. Zelfs al beseften de ondervraagden het zelf niet eens, ze waren goedkoper uit.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Momenteel zijn er 52 van de 120 bewoners van de Hoekwierde aangesloten. In verband met Corona konden er weinig tot geen informatiebijeenkomsten voor bewoners georganiseerd worden. Dat is heel jammer, vooral omdat fysieke bijeenkomsten hier veel meer effect hebben dan digitale. De verhalen van 52 bewoners die wel al betrokken zijn worden ingezet om zo meer buurtgenoten aan te haken. Zo verbruiken ze samen al meteen minder stroom (en gas). Als ze daarnaast alle EARN-E inzichten op een hoop gooien, krijgen ze anonieme gegevens van het gezamenlijke totale gebruik en opwekking. Daarmee kan worden achterhaald hoe er nog meer voordeel te behalen is. Voor het milieu en voor de portemonnee!

EARN-E de komende jaren

In 2022 gaan we door met energie besparen en delen. Door inzicht realiseren we een gedragsverandering bij de deelnemende huishoudens op deze thema’s, wat leidt tot lager en groener energiegebruik bij de mensen thuis en in de wijk(en). In 2022 zetten we in op nog meer bewoners aansluiten uit de Hoekwierde en de Velden. Daarnaast wordt een lokaal crowdfunding platform met puntensysteem toegevoegd aan de app. Wanneer gebruikers stroom gebruiken op de momenten dat de netbelasting gereduceerd wordt, verdienen ze punten via de app. Deze punten kunnen worden uitgegeven aan projecten in de wijk. Via de website kunnen deelnemende huishoudens een project starten in en voor de wijk. Andere wijkdeelnemers kunnen de verdiende punten ‘doneren’ aan dit initiatief. Op deze manier doen de bewoners van de Hoekwierde meer dan enkel energie delen. Ze bouwen gezamenlijk aan een gezellige, groene en gezonde wijk!