Direct naar paginainhoud

De groenste run van Almere

Klaar voor de start… af! Elke derde zondag van mei rent Almere de Nobel Run. Een laagdrempelig hardloopevenement voor jong en oud dat gecombineerd wordt met een lokale (food)markt. Dit jaar rennen duizend mensen mee. Het event zat al anderhalve maand van te voren vol.

Voor elkaar, met elkaar

De wijk Nobelhorst is aangelegd als dorp. Voor elkaar, met elkaar. Dat het dorpsgevoel ook daadwerkelijk leeft, bewijst de Nobel Run. Het is een initiatief van een aantal buren die in eerste instantie besloten samen te gaan hardlopen en die vervolgens dachten: hoe leuk zou het zijn een keer een evenement te organiseren.

 

Bart Wilders is een van hen. “Ik denk dat het vrij uniek is dat buren al vijf jaar op rij zoiets organiseren. Vooral omdat we ook allemaal een fulltime baan hebben. Mijn vrouw grapt weleens: ik kijk uit naar het moment dat de run geweest is en je het weer iets rustiger hebt.”

Plezier in de wijk

De Nobel Run heeft drie afstanden voor volwassenen en een kidsrun. Op het start- en finishterrein staan marktkraampjes en foodtrucks. Veel Nobelhorstenaren komen met hun hele gezin. Het is hét moment dat je in de wijk wilt zijn.

 

Frank Schouten: “Na afloop krijgen we zoveel complimenten! Dan denken we: ja, hier doen we het voor. Mensen zijn telkens zo enthousiast!”

 

En dat is niet gek. De Nobel Run is namelijk behalve gezellig ook duurzaam. Frank: “We hebben houten medailles en de winnaar krijgt een houten trofee. De Nobel Run-shirts, die de deelnemers kunnen aanschaffen, zijn van gerecycled katoen en we zijn er bezig met het weren van plastic. We willen het groenste hardloopevent van Almere en omstreken zijn.”

Hardloopclinics

In de aanloop naar het event organiseert de Nobel Run van alles. Bart: “Schoolkinderen doen voorafgaand aan de run een clean-up van het parcours. En onze mascotte Nobie de Bever doet mee met hardlooptrainingen, gaat met boswachter Amy op stap en geeft informatie over het Beverbos.”

Frank: “Volwassen deelnemers van de Nobel Run kunnen meedoen aan een aantal hardloopclinics. Dat is niet alleen een goede voorbereiding, maar ook heel erg gezellig: deelnemers leren elkaar vast kennen en bouwen een band op. We kunnen deze clinics gratis aanbieden, omdat we hulp krijgen van het Almeers Preventie Akkoord. Elke keer trainen zo’n 30 mensen mee.”

De charme bewaren

Begin april was de Nobel Run uitverkocht. Dat rijst de vraag wat de ambitie van de organisatie is. Bart: “We zijn een relatief kleinschalig evenement en dat willen we zo houden. Het is geweldig dat mensen uit heel Nederland ons weten te vinden en dat er elk jaar weer toppers aan de start staan, maar we willen de charme van het buurtevent bewaken. Vaders en moeders die samen met hun kind de mijl rennen. Opa’s en oma’s die staan aan te moedigen en vervolgens bij de foodtrucks genieten in de zon. Almeerders die gewoon even komen buurten. We combineren sport met natuur en genieten.”