Direct naar paginainhoud

Roxanne Salehi - junior Spelddrager

‘De groene jeugd heeft de toekomst’

Met haar 10 jaar is Roxanne de jongste Spelddrager van Almere. Ze heeft er trouwens al twee, want ze kreeg er één van Jan Hoek en één op school. Ze zit in groep 7 van Basisschool ‘De Verwondering’, volgens Roxanne de groenste en leukste school uit de buurt.

 

Samen met Mees Brakenhoff organiseert ze groene acties. ‘De eerste was ‘Tegel eruit, Plant erin’, waarbij kinderen een tegel konden inleveren die wij dan in een container gooiden’, lacht Roxanne. In ruil voor de tegel kregen ze een plantje terug. Ook hebben we bomen uitgedeeld in de wijk. Appel- en perenbomen. ‘Zo zorgen we ervoor dat er steeds meer bomen komen in Nobelhorst’.

Sneeuwbollen

Een andere actie was met sneeuwbollen. ‘Dat zijn witte bloemen die een ­beetje op hortensia’s lijken’ legt Roxanne uit. Die bollen waren over en zou­den anders weggegooid worden. Wij hebben toen een actie opgezet en ervoor gezorgd dat alle driehonderd sneeuwbollen opgehaald werden en geplant zijn.

 

En in september hebben we mensen een lege vuilniszak gegeven om de buurt op te ruimen. Als ze ‘m vol terugbrachten, kregen ze een vetbolhouder. Daar kun je vetbollen in doen voor vogels. Die vetbollen zorgen ervoor dat de vogeltjes in de winter toch eten kunnen vinden. En die houder is beter dan de plastic netjes die er meestal omheen zitten. ‘Wij hebben er zelf vier in onze tuin’, vertelt Roxanne trots. ‘Onze hele tuin is trouwens groen. We hebben veel gras en acht hele mooie bomen: zoals een zoete kers, perzikenboom en bij de trampoline staat nog een appelboom’.

Kinderdirecteur

Roxanne was ook de eerste kinderdirecteur voor het Instituut Voor Natuu­r­educatie (IVN). Op internet zag ze een oproep en daar reageerde ze op met een aanstekelijk filmpje. Na een soort sollicitatiegesprek hoorde ze dat zij de eerste Kinderdirecteur Natuur en Duurzaamheid werd. Dat betekende dat ze op bezoek ging bij scholen om spelletjes te doen om leerlingen meer te leren over de natuur. En ze ging kijken wat goed was op schoolpleinen en wat er groener kon. ‘Ik hoop dat alle scholen net zo groen worden als mijn school ‘De Verwon­dering’ zegt Roxanne. ‘Wij hebben echt heel veel groen en planten’.

 

Mees en ik willen dorpen en straten vergroenen. Eerst was er veel meer steen en nu zie je steeds meer groen. En dat is dus goed voor de biodiversiteit. Dat is dat er veel dieren en planten zijn’.

Hoe ben je hiertoe gekomen?

Roxanne lacht: ‘Eerst deed mijn moeder deze acties met de moeder van Mees. Toen hebben wij gezegd: ‘Gaan jullie maar weg, wij kunnen dit wel doen’. En nu helpen ze ons, gelukkig’.

‘Mees en ik willen dorpen en straten vergroenen’

 

 

THEMA'S