Direct naar paginainhoud

Energieambassadeur - Reiner Swaen

‘Door kleine dingen te veranderen, kan je meteen geld besparen’

Reiner Swaen

Reiner Swaen is een van de bijna veertig energieambassadeurs die we in Almere hebben. Deze vrijwilligers laten zien hoe we energie kunnen besparen. Dit gebeurt met warmtescans van woningen, informatie via woningcorporaties of door advies op maat te geven. “Willen we als stad energieneutraal worden, dan moet er echt nog iets gebeuren.”

De energieambassadeurs geven tips over lagere energiekosten, isoleren, de verwarming instellen, ventileren en het nut en de opbrengsten van energieproducten als zonnepanelen. Reiner: “Ook geven wij uitleg over de energierekening. Deelnemers krijgen een toolkit met onder meer een spaarlamp en een douchetimer cadeau. Naast particuliere woningbezitters helpen we ook huurders van Ymere en Alliantie. Je hoeft echt niet meteen dure zonnepanelen aan te schaffen. Door kleine dingen thuis anders te doen kan je al meteen geld besparen.”

Zonnepanelen

Reiner is al bijna vanaf het begin betrokken bij de energieambassadeurs, sinds mei 2016. “Voor mij is het als hobby begonnen. Ik vond mijn eigen energierekening veel te hoog en die wilde ik terugbrengen. Zo heb ik bijvoorbeeld zonnepanelen aangeschaft. Mij werd vervolgens door Wytze, een van de initiatiefnemers van de energieambassadeurs, gevraagd om daar in de wijk een presentatie over te geven. Want je kunt het beste iets vertellen als je het zelf hebt meegemaakt. Veel mensen hebben dezelfde vragen, ik vind het heel belangrijk om voor hen een vraagbaak te zijn.”

Warmtescan
Een van de activiteiten van de groep vrijwilligers is het aanbieden van de warmtescan. Reiner legt uit wat ze dan precies doen. “We scannen woningen met een warmtecamera. Op deze foto’s zie je waar warmte uit het huis ontsnapt en dat betekent dat je door die plek te isoleren meer warmte kan vasthouden. We bespreken dit altijd met de bewoners en ze krijgen een verslag met foto’s. Het is een enorm succes, dit jaar kregen we bijna 250 aanmeldingen! Daarom zijn we ook altijd op zoek naar nieuwe energieambassadeurs, we hopen te groeien naar een club van honderd vrijwilligers.”

Dubbel glas

Ondanks dat Almere een jonge stad is met nieuwe huizen is meer bewustwording over het verspillen van energie volgens Reiner zeker nodig. “Tijden veranderen. De oude woningen in Haven voldoen niet meer aan de standaard die wij nu gewend zijn. Bovendien is het effect van dubbel glas na zo’n twintig jaar uitgewerkt, dan moet het vervangen worden. Dat zie je heel goed bij zo’n warmtescan. De gemeente Almere wil energieneutraal worden. Een heel mooi streven, wat ook past bij de stad. En natuurlijk, als je ons vergelijkt met oude steden als Utrecht, Gouda of Delft hebben we een voordeel. Maar dat betekent niet dat we stil kunnen gaan zitten, er moet ook hier nog een hoop gebeuren!”

 

Meer informatie op Almeer minder.

Genomineerd door:

Wytze van der Naald: “De energieambassadeurs hebben zich de afgelopen jaren heel verdienstelijk gemaakt op het gebied van energiebesparing en -verduurzaming in Almere. Ze zetten zich fantastisch in.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 1 februari 2018, samen met alle andere toen actieve energieambassadeurs in Almere