Direct naar paginainhoud

Energieambassadeur - Reiner Swaen

Reiner Swaen is de voorzitter van Almeerminder, de vrijwilligersorganisatie die werkt aan een energieneutraal Almere. Hij vertelt over de energieambassadeurs in Almere. De ongeveer twintig ambassadeurs die Almeerminder rijk is geven inwoners van Almere tips over energie besparen en duurzame energie.

Hoe het begon

Reiner Swaen is sinds 2016 voorzitter van Almeerminder. “In 2014 liep mijn energierekening alle perken te buiten. Er was een voorlichtingsavond over zonnepanelen. Vervolgens kwam er een hele mooie aanbieding en ik was razend enthousiast. Ik dacht: dat moet ik aan mijn buren vertellen. Dus ik huurde een zaaltje en gaf een voorlichtingsavond met een kennisexpert en een zonnepanelenbedrijf erbij. Daarmee hebben we een groep mensen in de wijk geënthousiasmeerd. Zo is het eigenlijk begonnen.” 

Wat doen energieambassadeurs?

De energieambassadeurs in Almere houden energiegesprekken, waarbij ze bewoners tips geven om energie te besparen in hun woning. Deze gesprekken voeren ze voornamelijk met huurders. “Er gaat dan een brief uit vanuit de woningcorporatie. De huurder kan op onze website een afspraak maken. Bij grotere projecten komen we in een bepaalde week langs de deuren of zitten we in de hal voor advies.” Tegenwoordig kunnen ook woningeigenaren een energiegesprek aanvragen.

 

Daarnaast is een deel van de energieambassadeurs opgeleid om warmtescans uit te voeren. Bij een warmtescan wordt er gekeken waar er warmte weglekt uit de woning, door de temperatuur te meten in de woning, op de muren en op de ramen. “De energieambassadeur geeft aan waar winst te behalen valt, bijvoorbeeld door dubbel glas of isolatie te vervangen. Een warmtescan kan alleen als de buitentemperatuur lager is dan 8 graden. De tien ambassadeurs doen in de winterperiode ongeveer 300 tot 350 scans per jaar. Ook dit najaar kun je je weer aanmelden voor een scan.”

 

Reiner benadrukt dat de energieambassadeurs geen adviseurs zijn. “Adviseurs worden betaald en die kun je ook aanspreken op het advies. Wij geven mensen gratis tips uit onze eigen ervaringen en we vertellen wat we waarnemen. Af en toe sta ik met geld in mijn handen of blikjes fris omdat mensen zo dankbaar zijn. Ik probeer het af te houden, maar soms ontkom je er niet aan. Het laat wel zien hoe blij mensen met je zijn. Met het geld drinken we op de eindejaarsborrel een extra drankje.”

Kwaliteit boven kwantiteit

Reiner Swaen heeft hoge ambities, maar vindt de kwaliteit bovenal belangrijk. “We hebben nog nooit een klacht gehad. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen opmerkingen zijn, maar ik ben er wel blij mee. Mensen kunnen altijd vragen stellen over het rapport en ze hebben dan direct contact met degene die de scan heeft gedaan. Van de gemeente mogen we ook wel 2.000 scans per jaar doen. Een geweldige ambitie, maar ik houd het liever wat kleiner en beheersbaar zodat ik mijn afspraken kan nakomen. Ik hoop wel dat er dit najaar twee of drie ambassadeurs bijkomen. Dat kan uiteindelijk weer 50 of 100 nieuwe scans opleveren.”

Energieambassadeur worden

Als energieambassadeur doe je een korte opleiding. Voor de energiegesprekken is er een online opleiding en voor de warmtescans is er een aparte interne opleiding bij Almeerminder. Lijkt het je wat, of wil je er meer over weten? Neem dan contact op via info@almeerminder.nl. Reiner plant dan een kennismakingsgesprek met je in. “De drempel is niet zo hoog, maar ik wil wel weten of iemand een beetje past in het gezelschap en gemotiveerd is. Je moet vooral interesse hebben in alles wat met energie te maken heeft en het leuk vinden om medeburgers helpen op dat gebied.”

 

Volg Almeerminder ook op Facebook voor tips over energie besparen: facebook.com/AlmeerMinder.