Direct naar paginainhoud

Programma Wereldvoedseldag

Wist je dat Almere is gebouwd als eetbare stad, waar inwoners zelf noten en fruit kunnen plukken in hun eigen wijk? Hoe gaaf is dat! Om dat zichtbaar te maken kun je tijdens Wereldvoedseldag aan allerlei gratis events meedoen in alle stadsdelen van de Almere. Volg bijvoorbeeld een van de nieuwe permanente wildplukroutes en proef de natuur om je heen, ga op pad met voedselboswachters, of dans op natuurgeluiden in de silentdisco op het Globeplein in het centrum van Almere Buiten. Ontdek jouw eetbare stad op Wereldvoedseldag en bekijk het volledige programma hieronder.

Globeplein

Het bruist zaterdag 16 oktober van de activiteiten op het Globeplein in Almere Buiten. Doe je mee met een workshop met geredde groenten en zet je je in tegen voedselverspilling? Kom je appeltaarten bakken met Flevolandse appels? Of doe je mee met de silent disco op natuurgeluiden? Pak een koptelefoon, trek die dans outfit aan en waan je in het bos met natuurgeluiden op het Globeplein in Almere Buiten. Kom langs, neem een drankje, eet iets lekkers en schud je heupen los. 

 

Programma Globeplein, Almere Buiten

  • Silent disco op natuurgeluiden - 12:00 tot 15:00 uur (vrije inloop)
  • Kidsworkshop verspillingsvrij koken door Waste to Succes - 11:00 tot 15:00 uur (vrije inloop)
  • Kidsworkshop appeltaarten bakken bij de HEMA - 11:00 tot 15:00 uur (vooraf reserveren, 2 euro per kind)

Workshop verspillingsvrij koken door The waste to success

Wij gaan met jullie verspillingsvrij koken! Met ingrediënten die gered, lokaal en van het seizoen zijn. Samen gaan we aan de slag met proeven, voelen en ruiken. We gebruiken onze creativiteit om van iets wat normaal wordt weggegooit een feestmaal te maken. Ook laten wij jullie tips en recepten om thuis verspilling tegen te gaan met elkaar delen via onze interactieve recepten tafel. Dus haal alles uit je (koel)kast en ga met ons creatief aan de slag met voedsel.


Locatie: Globeplein
Entree: gratis
Tijd: 11:00 - 15:00 (vrije inloop)

Kidsworkshop appeltaarten bakken

Junior bakkers opgelet! Kom jij op zaterdag 16 oktober a.s. een heerlijke appeltaart maken voor de hele familie! Bij de Hema in Almere Buiten ga je in een half uur onder begeleiding een appeltaart maken. De papa’s en mama’s kunnen rustig winkelen of zelf een gebakje eten in het restaurant. De taarten worden afgebakken en kunnen tussen 16:00-16:45 opgehaald worden.

 

Locatie: Hema Almere Buiten
Entree: 2 euro per kind
Tijd: 11:00 – 15:00 (rondes van 30 minuten)
Tickets: reserveren via eventix

Markt, Almere haven

In Almere Haven kun je meedoen met een kookdemo door niemand minder dan BinnensteBuiten TV chef Nadia Zerouali. De Almeerse culinaire schrijver werkt samen met de Almeerse Weelde, een initiatief van Almeerse boeren en burgers die gepassioneerd en ambachtelijk bezig zijn met voedsel uit hun eigen omgeving. Almere heeft veel moois en heerlijks te bieden; dat laten we graag zien.

 

Speciaal voor kids is er een workshop van Upzwam die ze meeneemt in de fantastische wereld van gezonde paddenstoelen. In één uur tijd leren ze alles over de rol van paddenstoelen in het ecosysteem en waarom ze passen in een gezond dieet.

 

Locatie: Markt 7, Almere Haven
Entree: gratis

TijdL vrije inloop van 11:00 tot 15:00 uur, Markt 7, Almere Haven. 

Eksternest, Almere Haven

In het Vroege Vogelbos valt van alles te oogsten, van appels tot walnoten. Op Wereldvoedseldag kun je je eigen stokbroodje bakken bij Stad & Natuur met walnoten uit het Vroege Vogelbos. Hoe lekker is dat! Je kunt langskomen tussen 12.00 en 16.00 (na 15.30 uur worden er geen nieuwe broodjes meer gebakken), op het grasveld naast het Eksternest en de Schaapskooi.

 

Locatie: Muiderweg 8, Almere Haven
Entree: gratis
Tijd: 12:00 - 16:00 (vrije inloop)

Wildplukroutes

Wist je dat er heel veel eten te plukken valt in Almere? In de vele bossen en parken, maar ook gewoon bij jou voor de deur? Vanaf zaterdag 16 oktober openen er vier nieuwe wildplukroutes met bewegwijzering in Almere Stad, Almere Buiten, Almere Haven en op de Kemphaan. Ga op pad om zo veel mogelijk verschillende eetbare planten, noten en fruitsoorten te plukken. Lekker voor een picknick onderweg, of kook er thuis iets mee. Maar pluk altijd met mate, zo blijft er ook voor anderen nog iets over en valt er elke dag iets te proeven en te ontdekken.

Voedselbosrondleidingen

Altijd al willen weten wat er allemaal wordt verbouwd in een voedselbos? Nou, dat kan op zaterdag 16 oktober tijdens Wereldvoedseldag! Drie voedselboswachters nemen je mee op tour door een voedselbos. Lekker en leerzaam, want je krijgt ook nog eens allerlei plukbaar eten voorgeschoteld. Er is zo veel te ontdekken! Bekijk het programma hieronder en wacht niet te lang om je aan te melden, er zijn maar beperkt plekken beschikbaar. 

 

Starttijden: 10:00 uur en 13:00 uur

Duur: ongeveer 1,5 tot 2 uur

 

Er zijn drie locaties:

  • Voedselbos de Kemphaan (startpunt: Buitencentrum, Kemphaanlaan 4)
  • Voedselbos Sieradenbuurt (startpunt: Sieradenweg)
  • Voedselbos Utopia Eiland (startpunt: Food Forum, Arboretum West 100)

meer over Voedselbosrondleidingen

Voedselmuseum 'n Wilde Keuze

Het Voedselmuseum, ’n Wilde Keuze, vraagt aandacht voor de duurzame, inclusieve, en toekomstbestendige oplossingen die al aanwezig zijn in de marges van het voedsellandschap en maakt deze toegankelijk voor een breed publiek. Op locatie bij theatergezelschap Vis à Vis is nu een eerste prototype van het Voedselmuseum gerealiseerd waar bezoekers worden meegenomen naar vier voedselwerelden; het aardehuis, het waterhuis, het verhalenhuis, en het medicijnhuis.
 
Elk huis geeft een ervaring aan de hand van verwondering, vormgeving en interactie en per thema is er samengewerkt met ontwerpers, kunstenaars, voedselveranderaars, of filmmakers. Het Voedselmuseum heeft als doel door middel van verbeelding en creativiteit de waarde van voedsel te herontdekken. Dit doet ’n Wilde Keuze door te laten zien dat wat we eten en hoe we eten constant in beweging zijn en ons veel kan vertellen over onze relatie tot de wereld om ons heen. 
 
Locatie: Theatergezelschap Vis à Vis, Muiderzandplaats 1, Almere
Entree: vrije inloop
Openingstijden: 11:00 tot 15:00 uur

Workshop bord ontwerpen

Hoe zag je bord van vroeger eruit? Hoe is je bord waarvan je nu eet? Hoe zal je bord er in de toekomst uitzien? Tijdens de workshop bij ‘n Wilde keuze ga je aan de slag met allerlei voorwerpen, zoals papier, stoffen, takken, aarde, plastic en lijm. Met deze voorwerpen ga je je eigen borden ontwerpen. Als de borden klaar zijn zoekt iedereen een plek om een compositie te maken van de drie borden. Aan het eind van de middag is er een bordententoonstelling over vroeger, nu en ons eten van de toekomst.

Floriade Fietstocht

Heb je zin in een mooie fietstocht langs groene plekjes in Almere? Tijdens de Almere Floriade Fietstocht (ca. 25 km)  bezoek je een aantal bijzondere groene locaties in Almere. Zo leer je je stad nog beter kennen en je bent lekker in beweging!

 

We vertrekken vanaf het Lumièrestrand richting Oosterwold. We hebben een korte stop op de Kemphaan en proeven de sfeer van Wereldvoedseldag. Het is 16 oktober ook Wereldvoedseldag en Almere staat in het teken van de Eetbare stad.

 

Dan fietsen wij door naar biologische bakkerij De Tureluur, die tegen een kleine vergoeding heerlijke appel-rozijnenbolletjes en croissants aanbiedt. De route vervolgt naar Boerderijwinkel en Food café Odin waar een fruitverrassing op je staat te wachten. De laatste stop is bij het insectenhotel in Overgooi. Uiteindelijk kom je weer terug bij het Lumièrestrand waar je een medaille ontvangt.

 

Iedereen kan deelnemen aan de fietstocht. Ook mensen in een rolstoel, fietsmaatjes en scootmobiels kunnen deelnemen. De route gaat over verharde fietspaden en maar 100 meter op half-verharde paden.

 

Aanmelden kan vooraf via growinggreenverberg dit@almere.nl. Geef dan graag ook door met hoeveel deelnemers je komt.

 

Download het GPX-bestand voor de Floriade fietstocht (GPX, 537 kB)

Boerenmarkt De Kemphaan

Ook op Wereldvoedseldag is er de biologische Boerenmarkt in de grote schuur van de Stadsboerderij. Je kunt er terecht voor de lekkerste en meest versie biologische producten: brood, seizoensgroente, zuivel en vlees. Maar ook voor biologische schoonmaakmiddelen, huidverzorgingsproducten en bloemen. De beste gelegenheid om gezond en vers inkopen te doen. De enige biologische markt in Nederland waar het ook met regenachtig weer goed toeven is. Geopend van 9:30 tot 13:00 uur, locatie: Kemphaanpad 14, Almere. 

Proeverij door Bilal Bouazza van restaurant Laymous

Bilal Bouazza is de chef achter restaurant Laymous in Lelystad. Hij maakt moderne Arabische gerechten, geïnspireerd op de geuren en kleuren uit zijn jeugd. Hij werkt graag met allerlei prachtige producten uit de provincie Flevoland en speciaal voor Wereldvoedseldag ontwikkelde hij drie verschillende hapjes waarin je de smaak van Flevoland beleeft. Kom jij ook proeven? 

Vrije inloop van  9:30 tot 13:00 uur op de Boerenmarkt op de Kemphaan, Kemphaanpad 14.