Bewust zijn van water en natuur is belangrijk, daarom geeft Charlotte kinderen les.
Er valt veel regen in Nederland, maar in sommige zomers hebben we een watertekort. Dan wordt er vaker opgeroepen om je tuin niet met drinkwater te besproeien om verspilling tegen te gaan. Maar er is een manier om niet zonder water te zitten in de drogere periodes: water opvangen! Niet alleen handig tijdens droogte, maar regenwater kan in vele gevallen prima gebruikt worden in plaats van kraanwater. Zoals bij het besproeien van de tuin, of het wassen van je auto. Als je het opvangt, heb je altijd wat achter de hand for a not-so-rainy day. Er zijn verschillende manieren om water op te vangen. Op deze pagina lees je meer over water opvangen en vind je tips hoe jij dat zelf kunt doen.
Wist je dat?
1100 liter per tuin
In Nederland besproeien we onze tuin jaarlijks gemiddeld met zo’n 1100 liter water. Dat zijn ruim 5 volle badkuipen, of zo’n twee tot drie uur douchen. Broodnodig water, want anders gaan de planten in je tuin dood. Met een regenton of een waterreservoir kun je al die liters ook opvangen, dan heb je geen kraan meer nodig.
Hoeveel het regent
Gemiddeld regent het in Nederland zo’n 8 procent van de tijd. Dat betekent dat het dus ongeveer 240 dagen per jaar droog is! Dat valt wel mee, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Hawaï, daar regent het in sommige delen tot wel 350 dagen per jaar. Zo zie je maar: wonen op een tropisch eiland is niet altijd beter!
Geen zin in regen?
Als je echt niet van regen houdt, kun je het beste in de Sahara gaan wonen: daar valt nog geen half glas water aan regen per jaar.
Zelf aan de slag
Installeer een regenton in je tuin. Sluit hem aan op de regenwaterpijp die het water vanaf je dak naar beneden loodst. Zo heb je altijd een reservoir van water achter de hand.
Een ingrijpendere optie, maar zeker het overwegen waard bij een grotere tuin, is een waterreservoir onder je tuin. Dit wordt onder de grond aangelegd en slaat een aardige bulk water op.
Gebruik regenwater om de tuin te besproeien, je (binnen)planten water te geven of je auto te wassen.
Het zelf opslaan van water kan per jaar honderden liters perfect drinkwater besparen. Goed voor de portemonnee én het klimaat. Je gebruikt immers minder kraanwater wat je geld bespaart én er hoeft minder water te worden gezuiverd.
Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo 'leer' je planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.
Juiste plant op juiste plek: geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in je zonnigste hoek. Dan hoef je minder te bewateren.
Meer tips
Water opvangen = water besparen. Voor meer tips over water besparen, kijk dan eens op deze pagina van Milieucentraal.nl.