Direct naar paginainhoud

Voedselverspilling

We eten veel voedsel met zijn allen. Maar, we gooien ook veel weg. Wel 34 kilogram per persoon, per jaar! Dat is zo €120 aan goed eten wat in de afvalbak verdwijnt. Zo wordt er vaak te veel gekookt, of te veel gekocht waardoor het niet gegeten wordt en bederft, waarna het in de afvalbak verdwijnt. Nu de wereldbevolking steeds groter wordt, moeten we zorgvuldiger omgaan met ons eten. Koop, kook en eet dus alleen wat je nodig hebt. Heb je toch iets over, bewaar het in een bakje in de koelkast/vriezer voor morgen, deel het met mensen in je omgeving, of kijk of je er nog iets anders mee kunt doen. Ben in ieder geval bewust van wat je met je producten doet. Denk na voordat je iets koopt en verzin alternatieven als je toch te veel blijkt te hebben. Het is niet alleen leuk om eten te delen, maar ook nog eens goed voor de planeet. Jij kan een positieve impact hebben door de keuzes die je maakt.


Wist je dat?

25% in de prullenbak

Nederlanders verspillen ongeveer een kwart van al het voedsel. Zo’n zestig procent van het verspilde eten verbranden we. Dat is zonde van de miljarden euro’s en van de gebruikte grondstoffen, water en energie.

€120 euro per persoon

In Nederland gooien we thuis gemiddeld 34,3 kg eetbaar voedsel ­– dus geen schillen of botten – per persoon per jaar weg. 4,8 kg voedsel zit zelfs nog onaangeraakt in de verpakking of schil wanneer het in de kliko verdwijnt. In totaal verspillen we thuis 9,5% van al het voedsel dat we kopen, met een gemiddelde waarde van €120 euro per persoon per jaar. En dan hebben we het alleen over het voedsel bij ons thuis, en nog niet over alles wat er in de horeca, bij supermarkten of bij producenten weggegooid wordt.

Meer cijfers?

Wil je nog meer cijfers zien? Kijk dan eens naar de cijfers op de website van Natuur & Milieu of bekijk dit onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Zelf aan de slag

  • Wil je nog meer voedsel redden van de GFT bak? Kijk dan eens op de Too Good To Go-app, daar bieden horecaondernemers en supermarkten voedsel aan wat over datum dreigt te gaan. Nog prima te eten!
  • Koop je iets wat je vrij snel erna al gaat consumeren? Koop dan niet het product waarvan de datum het verste weg is. Zo voorkom je dat iets waarvan de tenminste-houdbaar-tot (THT) datum bijna verstrijkt, niet weggegooid wordt.
  • Mensen die geen boodschappenlijstje gebruiken, verspillen 40% meer dan gemiddeld. Check dus even je voorraadkast en koelkast en maak een lijstje.
  • Teveel gekookt? Bewaar het in een bakje om de dag erna op te warmen.
  • Teveel gekocht? Denk vooruit en bedenk wat je morgen en overmorgen kan eten, verwerk het ‘teveel’ in de gerechten van de rest van de week. Of deel het met buren, kennissen, vrienden en familie.
  • Zoek op wat je allemaal kunt doen met restjes. Neem bijvoorbeeld boerenkool. Je koopt een grote zak maar hebt teveel voor de stamppot. Voeg het toe aan een groene shake met peer en (haver)melk, of bak het in de oven tot groentechips. Zo zijn er nog tig andere gerechten waarin je het kunt gebruiken, blader daarvoor eens een kookboek door, of kijk op internet. Inspiratieloos? Loop eens naar een kookboekenkastje in de buurt.
  • Sommige soorten groente en fruit blijven langer goed in je koelkast en andere soorten juist buiten de koelkast. Zoek op waar je wat het beste kan bewaren, zo gooi je het minste weg.
  • Kijk bij je supermarkt eens naar de afgeprijsde artikelen, dit zijn vaak kortingen op producten die dezelfde dag weg worden gegooid. Red voedsel van de GFT bak!

Handige links