Direct naar paginainhoud
Blauwe deelfietsen op een rij

Deelmobiliteit

Eerlijk zullen we alles delen. Een eeuwenoud gezegde met een grote kern van waarheid. Want, waar zouden we zijn als we alleen maar aan onszelf dachten? Het delen van je leven, je spullen, de planeet, is voor de mens vanzelfsprekend. Alles is deelbaar. Zo zijn er al apps om allerhande huis-tuin-keuken spul te delen met de buurt, je kunt je huis verhuren of andermans huis huren en je kunt je auto delen met bestuurders die geen auto bezitten. Dit laatste is een vorm van deelmobiliteit, en dat is waar deze pagina over gaat. Deelmobiliteit is het delen van transportmiddelen, zodat er minder vervoersmiddelen geproduceerd hoeven te worden. Daar hoort het delen van een treincoupé niet bij, maar wel het uitlenen van je fiets. Lees hieronder meer over deelmobiliteit.


Wist je dat?

Deelmobiliteit

We hebben het over het delen van mobiliteit. Mobiliteit betekent het jezelf verplaatsen van A naar B. Deelmobiliteit is een klein stukje van de deeleconomie. In de deeleconomie hebben we niet alles meer voor onszelf, maar delen we spullen met andere mensen. Denk bij deelmobiliteit bijvoorbeeld aan het delen van een fiets, auto, step of scooter. Zo schaf je geen nieuw product aan, maar gebruik je een fiets die óók door vele anderen wordt gebruikt.

Miljoenen fietsen

Goed omgaan met het milieu kan door dingen goed te recyclen of afval goed te scheiden, maar het kan ook door sommige dingen gewoon niet te kopen! In Nederland hebben we ongeveer 22,8 miljoen fietsen en 8,8 miljoen personenauto’s. Dat betekent dat wanneer alle Nederlanders tegelijk zouden fietsen, er nog steeds miljoenen fietsen stil staan. Zonde van de grondstoffen! 

Samen delen

In de deeleconomie bezit je niet meer alles, maar deel je met anderen. De een heeft een fiets, de ander een auto, en jij hebt een klopboor die de anderen weer mogen gebruiken.

Handige links

Delen is het nieuwe hebben, kijk op Milieu Centraal voor meer info.

Zelf aan de slag

  • Heb je een auto die vaak stilstaat omdat je hem niet gebruikt? Biedt hem aan op platforms als SnappCar, waar je je auto kan verhuren aan je buren. Zo verdien je er zelf een centje aan, en hoeft er door anderen geen nieuwe auto gekocht te worden. Sharing is caring!
     
  • Heb je toch een andere fiets nodig, en valt je oude niet te repareren? Ga dan eens voor een deelfiets! En zorg ervoor dat je oude fiets op de juiste manier gerecycled wordt. Een fiets huren kan bijvoorbeeld al bij NS, je huurt dan een OV fiets voor een paar euro per dag. En als je hem niet nodig hebt, dan kan iemand anders hem gebruiken. Zo zijn er veel mogelijkheden, heb jij al wel eens gekeken wat voor jou de meest duurzame manier van vervoer is?
     
  • Vaak zijn spullen die we kunnen delen luxeproducten, dingen die we wel bezitten maar eigenlijk niet dagelijks gebruiken. Dat is natuurlijk zonde. Stel je hebt een schroevendraaier liggen, die je echt niet dagelijks gebruikt. Maar de buren hebben toevallig een schroevendraaier nodig. Het is in principe echt niet nodig dat iedereen een schroevendraaier bezit, leen hem dus uit in de buurt. Zo leer je niet alleen je buren kennen, maar zorg je er ook voor dat er minder schroevendraaiers gemaakt moeten worden. Minder productie = minder verbruik van grondstoffen en minder uitstoot tijdens het productieproces = beter voor de planeet (en je portemonnee!)
     
  • Ga eens na wat jij zou kunnen delen met de buurt, en kijk op internet via welk platform je jouw spullen kunt uitlenen of verhuren. Zo leer je andere mensen kennen, ben je een groene doener, én misschien verdien je er ook nog eens iets mee!