Direct naar paginainhoud
Persoon loopt over leeg plein

Mentale gezondheid

Als we het over gezondheid hebben denken we vaak aan ons lichaam. Maar, de geest is minstens net zo belangrijk. Je mentale gezondheid zorgt ervoor dat je ‘s ochtends uit je bed komt, zin in de dag hebt, weerstand de baas bent en je jezelf goed voelt. Je hoeft zeker niet altijd vrolijk te zijn, een off-day hebben we allemaal wel eens. Voel je je al een tijdje niet zo goed, heb je nare gedachten, of maak je je ergens zorgen over en wil je er graag met iemand over praten? Dat kan áltijd. Er staan altijd mensen klaar om met je in gesprek te gaan over je emoties en problemen. Lukt het niet om te praten met een vriend, kennis of familielid, dan zijn er ook organisaties die je kunt bereiken. Zij bieden een luisterend oor, denken met je mee, of praten gewoon even met je. Het is niet beschamend om open te zijn over negatieve gevoelens; op deze pagina vind je tips en weetjes over mentale gezondheid, en links naar verschillende organisaties.


Wist je dat?

Mentale gezondheid

Mentale gezondheid is het vermogen om om te kunnen omgaan met uitdagingen, stress en druk. Steeds meer wordt duidelijk dat jongeren die weerbaar zijn beter ‘nee’ kunnen zeggen tegen verleidingen als roken, drinken en ongezond eten. Jongeren die weerbaar zijn, zijn ook minder vaak slachtoffer van pesten en zij kunnen beter omgaan met keuzes rondom seksualiteit. 

Kunstvormen

Er zijn veel kunstvormen waarin kunstenaars hun licht schijnen op mentaal welzijn. Zo was er eerder een buiten fototentoonstelling rondom mentale gezondheid bij jongeren. Je leest er meer over op stichtingopenmind.nl/open.

Handige links

Op het YouTube kanaal van Stichting SCHERP bekijk je allerlei filmpjes over uiteenlopende onderwerpen rondom mentale gezondheid. Het Centrum voor Levensvragen helpt Flevolanders bij levensvragen, zoals: ‘Waarom overkomt juist mij dit?’ of ‘Waar doe ik het eigenlijk voor?’. 

Tips

 • Voel je je eenzaam of zoek je iemand om mee te praten? In alle stadsdelen zijn ontmoetingsplekken, georganiseerd door professionele organisaties en locaties beheerd door bewoners zelf. Humanitas Almere kan helpen om een maatje te zoeken die bij je langskomt. 
   

 • Voor jongeren is er veel mogelijk, denk aan mensen waar je mee kan praten wanneer je je zorgen maakt of iets hebt waarvan je niet weet met wie je het moet bespreken. Je vindt hier alles over op almere.nl/jong
   

 • Ook voor ouderen is er veel mogelijk. Zo helpt Senior-Live in Almere Haven als je wil (leren) videobellen en bij heel veel andere computerproblemen. Maar je vindt nog veel meer mogelijkheden op goud.almere.nl. Deze website is speciaal opgezet voor ouderen in Almere.
   

 • Een teamsport kan helpen om je niet alleen fysiek, maar ook mentaal beter te voelen.
   

 • Welzijnsorganisatie De Schoor biedt de cursus Creatief Leven aan voor mensen die zich eenzaam voelen. In de buurtcentra worden allerlei activiteiten georganiseerd. In een deel van deze buurtcentra vind je een Buurtkamer, waar je zo binnen kunt lopen om koffie te drinken, een krant te lezen en andere buurtbewoners te ontmoeten