Direct naar paginainhoud
Vrouw springt in de lucht

Gezond Gewicht

Gezonde voeding en voldoende beweging, het klinkt simpel, maar soms is het dat helemaal niet. Het schiet er even bij in, of je weet niet waar je moet beginnen. Af en toe snoepen, of een middagje hangen op de bank in plaats van buiten zijn is niet erg, iedereen heeft wel eens een cheat day. Maar, zodra dit structureel wordt kan het op de lange termijn problemen opleveren. Bijna 1 op de 5 Almeerse kinderen heeft overgewicht, dat is een probleem, want opgroeien met een gezond gewicht is namelijk belangrijk om langer in goede gezondheid te leven. Daarbij heeft overgewicht op jonge leeftijd een grote negatieve impact op de psychische en sociale ontwikkeling. Het belang van gezond eten en voldoende bewegen is dus groot. Op deze pagina staan een paar handige tips en links om te beginnen met een gezondere levensstijl. 


Wist je dat?

Minder suiker

Gezond eten of drinken helemaal niet duurder of ingewikkelder hoeft te zijn. Zo kunnen enkele kleine aanpassingen al een verschil maken. Kijk eens op een fles frisdrank in de koelkast. De aantallen suikers per 100 ml zijn vaak enorm, een drankje kiezen met minder of geen suikers (zoals water!) maakt al een verschil!

Almere Fietsstad

Almere is gebouwd als fietsstad, zo zijn er vele makkelijke (en snelle) routes tussen de verschillende wijken. Zo ben je buiten in de frisse lucht, beweeg je, en ontdek je al het mooie groen in de stad.

Wees je bewust

Als je bewuster bent van welke voedingsstoffen er in je eten zitten, dan kan je een gezondere keuze maken. Balanceer met vetten en koolhydraten, en denk er aan, te veel is nooit goed.

Groene & Gezond Keuze

Als je buiten de deur iets lekkers wilt eten, let dan op de restaurants met de ronde sticker ‘Groene & Gezonde Keuze’. Kijk voor meer informatie op groenengezond.almere.nl/groenegezondekeuze.

Zelf aan de slag

  • Wil je hulp bij een gezonde leefstijl voor je gezin? In Almere Buiten en in Stedenwijk kan je hulp krijgen van de centrale zorgverlener. Zie de poster voor contactgegevens of vraag de huisarts. Ook in andere stadsdelen van Almere kan de huisarts hulp bieden. 
     
  • Gratis bewegen kan je kind met de buurtsportcoach. Op sportencultuur.almere.nl/zoeken-in-de-buurt vind je alle activiteiten in de buurt.
     
  • Een handige berekening om te checken of je op een gezond gewicht zit, is het berekenen van je BMI (Body Mass Index). Of je een gezond BMI hebt ligt aan je leeftijd, lengte en gewicht. Als het getal tussen de 18-25 valt zit je prima. Berekenen kan via de website van het Voedingscentrum.