Direct naar paginainhoud

Energie

Hoe kun jij je huis energiezuiniger maken? En wat bespaar je met verbeteringen zoals isolatie of een (hybride) warmtepomp? We laten je hier zien wat er mogelijk is en verwijzen je door naar de specialisten.

Voor huurders

Woon je in een huurhuis? Dan is jouw verhuurder verantwoordelijk voor het isoleren, energiezuiniger maken en verduurzamen van de woning. Heb je het idee dat er aan jouw woning nog veel kan verbeteren? Ga daarover dan het gesprek aan met je verhuurder om te zien wat er kan.

 

Zelf kun je als huurder wel kleine verbeteringen aanbrengen, zoals een waterbesparende douchekop, ledverlichting en radiatorfolie. Hiermee kun je jaarlijks veel geld besparen. Lees op het Regionaal Energieloket wat je allemaal kunt doen.

Voor woningeigenaren

Isoleren

Door te isoleren houd je in de winter de warmte binnen en in de zomer de warmte buiten. Zo wordt je huis comfortabeler, bespaar je op je energierekening en verhoog je de waarde van je huis. Kijk op het Regionaal Energieloket voor informatie over verschillende soorten isolatie, de mogelijke subsidie en vakspecialisten.

 

Verwarmen

De huizen in Almere Stad en Almere Poort worden verwarmd door een warmtenet en de huizen in Almere Haven, Almere Buiten en een deel van Almere Hout worden verwarmd door cv-ketels op aardgas. Voor 2050 moeten we van het aardgas af. Je kunt hierin zelf al stappen ondernemen door je cv-ketel te vervangen door bijvoorbeeld een warmtepomp. Kijk op het Regionaal Energieloket voor meer informatie over duurzame manieren van verwarmen. Ook op de website van Milieucentraal vind je veel informatie over duurzaam verwarmen.

 

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen groene stroom op. Daarmee verminder je de CO2-uitstoot, ben je minder afhankelijk van je elektriciteitsleverancier, daalt je energierekening en stijgt je woningwaarde. Kijk op het Regionaal Energieloket voor informatie over soorten zonnepanelen, hoe ze werken, hoeveel het kost en wat de financiële voordelen zijn.

 

Kleine maatregelen

Met kleine energiebesparende maatregelen kun je al snel veel geld besparen. Denk aan een waterbesparende douchekop, ledverlichting, het goed instellen van je cv-installatie en het plaatsen van radiatorfolie. Lees op het Regionaal Energieloket wat je allemaal kunt doen.

 

Groen dak

Een 'groen dak' is een dak dat bedekt is met planten. Het is goed omdat het regenwater opvangt, eten biedt voor insecten en helpt om de omgeving koeler te maken tijdens warme zomers. Door meer groen in de buurt te hebben, help je mee om een gezonde en fijne leefomgeving te creëren. Lees op Milieucentraal meer informatie over een groen dak.

 

Bodemenergie

Bij bodemenergie gebruik je de van nature aanwezige energie uit de bodem voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Lees op de pagina Regels gebruik bodemenergie wat de randvoorwaarden zijn.

 

Subsidies en leningen

Door je huis te verbeteren, bespaar je geld, maar het is eerst wel een investering. Daarom zijn er subsidies, leningen en andere financiële regelingen voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of zonnepanelen. Bekijk het overzicht op onze website of kijk op het Regionaal Energieloket welke mogelijkheden er zijn.

    Handige links

    Er zijn verschillende sites die handige informatie geven over energie besparen en het verduurzamen en verbeteren van je huis, zoals: