Direct naar paginainhoud
Vuilcontainers op een rij

Duurzaam met afval

Afval is niet zomaar een restproduct waar je nooit meer iets mee kunt. Al gooien we het vaak klakkeloos in de afvalbak. Uit het zicht betekent dat het niet meer bestaat, toch? Nou, dat is eigenlijk niet waar. Want nadat jij je afval netjes gescheiden hebt, zijn er nog vele andere mensen mee bezig om jouw afval zo goed mogelijk te verwerken. We moeten afval namelijk niet zien als een onbruikbaar restproduct, maar als een grondstof voor nieuwe producten. Die keten van hergebruik van afval, die begint bij jou. Op deze pagina lees je in 10 stappen hoe jij duurzaam om kunt gaan met jouw afval, zodat de mensen die na jou met jouw afval aan de slag gaan er het meeste mee kunnen. Zet je beste beentje voor en geef de perfecte voorzet voor een schonere, circulaire wereld.


Project

Niet alleen inwoners, maar ook de stad zelf kan afvalloos worden. Dat doen we door alle reststromen om te zetten in nieuwe grondstoffen. Het Citylab doet er onderzoek naar.

Handige links

Nog niet genoeg inspiratie opgedaan? Er zijn natuurlijk veel meer tips op het gebied van afvalbesparen, kijk bijvoorbeeld eens op leukegeit.nl/minder-afval-sjouwen.

Afvalloos in 10 stappen

Hoe doe je dat nou, afvalloos worden? Volg deze stappen en het lukt je!

 

1. Richt je keuken in voor afval scheiden: zorg voor aparte afvalbakjes voor plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons, gft, papier en glas. Je kunt kant-en-klare
systemen kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf wat maken. 

 

2. Gft-afval is alles wat biologisch afbreekbaar is. Dus niet alleen groente-, tuin- en fruitafval, maar ook andere etensresten. 

 

3. Heb je al een papiercontainer? Daarin spaar je makkelijk al je oud papier op. Het wordt niet nat en waait niet weg. Je kunt ook een papiercontainer met je buren delen. Op almere.nl/afvalcontainer kun je een container aanvragen. Papier wordt een keer in de vier weken opgehaald.. Wil je weten wanneer? Bekijk dan de Afvalkalender (almere.nl/afvalkalender).

 

4. Spaar al het oud textiel op in een zak. Wist je dat je niet alleen goede kleding mag inleveren, maar ook kapotte en versleten kleding, schoenen, handdoeken, tassen, riemen, gordijnen, lakens, dekens, (zachte) knuffels, artikelen van (kunst-)leer of (imitatie-)bont, en textielresten. Textiel kun je in gesloten zak aanbieden in de textielcontainers, maar je kunt het ook naar een van de recyclingperrons of Upcyclecentrum brengen.

 

5. Glas gaat natuurlijk per kleur in de glasbak in de buurt. En het glas mag met restjes er in en deksels erop in de glasbak. Let op: je kunt alleen verpakkingsglas aanbieden. Ruiten en spiegels horen bij ‘vlakglas’. Dit mag niet in de glasbak, maar kan je inleveren op het recyclingperron.

 

6. Houd grotere spullen van herbruikbaar materiaal die je weggooit, apart. Denk aan pannen, tuinstoelen, plastic, speelgoed, elektronica, tapijt, etc. Breng alles eens in de paar maanden naar het recyclingperron of het Upcyclecentrum en lever het gescheiden in bij de verschillende containers met grondstoffen. Je kunt je spullen ook gratis laten ophalen! Maak daarvoor een afspraak voor grofvuil via almere.nl/grofvuil.

 

7. Elektrische apparatuur kan je vaak weer inleveren in de winkel waar je het apparaat gekocht hebt. Je mag het ook naar het recyclingperron of het Upcyclecentrum brengen.

 

8. Klein chemisch afval mag nooit bij het restafval komen. Batterijen, lampen, verf, medicijnen, benzine, olie, etc kan je wegbrengen naar het recyclingperron of het Upcyclecentrum.

 

9. Uiteraard gooi je afval nooit op de grond. Zo ontstaat er geen zwerfvuil, en houden we samen Almere schoon.

 

10. Heb je spullen die heel, bruikbaar en schoon zijn? Breng ze dan niet naar het recyclingperron, maar naar een kringloop- of weggeefwinkel. Hier worden ze opgeknapt en weer verkocht. Je kunt het natuurlijk ook verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats of Facebook.