Direct naar paginainhoud

Wildplukroute De Kemphaan

Afstand: 5,5 kilometer

Startpunt: Buitencentrum Almeerderhout, Kemphaanlaan 4

 

Bekijk de Wildplukroute De Kemphaan op Google Maps

1. Madelief

Madeliefjes. Als je ze plukt, kan je er een mooie bloemenketting van maken. Wist je dat je madeliefjes daarnaast ook kunt eten? In het voorjaar kunnen de jonge blaadjes worden geplukt om verwerkt te worden in een salade, en als je de bloemknoppen inlegt in het zuur, kan je ze net zo gebruiken als kappertjes. Een veelzijdige bloem dus. Pluk ze voorzichtig, en laat staan wat je niet gebruikt.

2. Daslook

Bladeren van de daslook zijn eetbaar. Je herkent ze aan de look- of uiengeur. De bladeren kan je gebruiken als kruid, of verwerken in o.a. salades, soep, marinades en pesto. Maar let op: verwar de daslook niet met het meiklokje of de herfsttijloos. Deze zijn namelijk giftig. Weet je het niet zeker? Laat ‘m dan staan! Weet je het wel zeker? Eet smakelijk!

3. Zevenblad

De meeste mensen zullen zevenblad herkennen als een onkruid dat je maar niet weet uit te roeien. Het wordt niet voor niets wel eens tuinmansverdriet genoemd. Maar niet getreurd! Je kan de bladeren prima eten. Eet ze rauw in een salade of pureer ze tot pesto. Een veelzijdig blad dus, met het motto: ‘if you can’t beat it, eat it!’

4. Koolzaad

In de lente staan hele velden en bermen vol gele bloemetjes. De koolzaad groeit er lustig op los. Het ziet er niet alleen fleurig uit, je kunt koolzaad ook nog eens eten. Niet alleen het zaad of de bloemetjes; ook de jonge stelen en blaadjes! Ze doen hun wilde karakter eer aan, want ze smaken een tikkeltje pittig. Lekker als fijne garnering door een pasta of salade.

5. Meidoorn

In april verschijnen de jonge blaadjes, van mei tot juni de roomwitte bloemetjes en in augustus, september zijn de rode tot donkerrode bessen rijp. Zowel de jonge blaadjes, de bloesems als de bessen zijn te eten. Alle onderdelen van de plant worden medicinaal gebruikt, van oudsher vooral bij  hartklachten. Gedroogde bladeren gebruik je bijvoorbeeld in de thee. De bloemen kun je gebruiken in salades, of je kunt er siroop van maken. Van de bessen maak je jam, voeg dan wel nog een andere vrucht toe voor iets meer smaak.

6. Paardenbloem

Je kent het wel, het wegblazen van alle pluizen van de paardenbloem. Want als dat in één keer lukt dan… Maar wist je dat voordat de paardenbloem pluizig is, het een vrolijk geel bloemetje is? En wist je dat deze jonge gele blaadjes eetbaar zijn? Ze zijn heel goed voor je lever en dragen bij aan ontgifting van je lichaam. Je kunt er thee van trekken, siroop, jam of honing van maken, of de bloemen in een verse salade verwerken.

7. Kleefkruid

Een “on”kruid dat menig tuinier liever kwijt dan rijk is. Maar, onderschat kleefkruid niet. Het heeft een heilzame werking voor zowel het bodemleven van de aarde, als voor het lichaam van de mens. Kleefkruid kan namelijk een aardig hulpje zijn voor je lymfestelsel, en ondersteunt de reiniging van je lichaam. Kleefkruid kun je ook eten: versnipper het kruid bijvoorbeeld over een broodje kaas of maak er een kopje thee van.

8. Linde

De lindeboom wordt in de geschiedenis vaak gezien als heilige boom. De linde kan zeer oud worden: sommige worden geschat op 1000 jaar oud Afhankelijk van de soort of variëteit kan ze 20 tot 30 meter hoog worden. Ook produceert de linde veel honing, er komen dan ook veel bijen op af.

9. Braam

Bramen zijn echt zomerfruit. De eerste bramen zijn soms wat friszuur, maar daarna zijn ze heerlijk zoet en sappig. Bij bramen geldt: hoe groter, hoe lekkerder. Pluk alleen de rijpe bramen die wat hoger hangen en neem alleen onbeschadigde vruchten mee!

10. Hondsdraf

De plant is winterhard en wordt in siertuinen gebruikt als bodembedekker. Het hoogtepunt van de bloei valt in Nederland in april. Van verse hondsdraf kan thee worden getrokken met een aangenaam kruidige smaak, die een beetje vergelijkbaar is met munt. De plant kan als geneeskrachtig kruid worden toegepast bij luchtwegklachten, jeuk en verwonding.

11. Grote Weegbree

De weegbree tref je vaak op veel belopen paden. Vroeger zaten de zaadjes van de weegbree onder de zolen van Europeanen die de hele wereld bezochten, en zodoende is de plant wereldwijd verspreid. De weegbree heeft een medicinale werking, en wordt vaker gebruikt om ontstekingen tegen te gaan. Zo worden de bladeren gebruikt om jeuk en brandnetelblaren te behandelen, door met het blad over de te behandelen plek te wrijven.

12. Eik

De noten van de eik, eikels, vallen niet ver van de boom. Voor het voortbestaan van de eik is de boom dus afhankelijk van vogels en de eekhoorn. Deze raapt maar wat graag de nootjes op om ze te verspreiden, en te eten. De eikel is giftig en dus niet geschikt voor menselijke consumptie. Sommige dieren kunnen er niet tegen, anderen zweren erbij en eten ze juist veelvuldig.