1. Deze locatie is helaas niet meer beschikbaar
2. Rozenbottel, Nijenrodestraat
De vlezige vruchten van de roos zitten boordevol vitamine C. Verwijder eerst de steeltjes en kelkblaadjes van de bottels voordat je ze in een gerecht verwerkt. Gekookte rozenbottels zijn lekker door de yoghurt, rozenbottelsaus is heerlijk over toetjes en van gedroogde rozenbottels trek je gezonde thee!
3. Deze locatie is helaas niet meer beschikbaar
4. Pruim, Petuniastraat
Soms kom je iets tegen wat ‘niet te pruimen’ is, maar deze zijn heerlijk! Pruimen zijn plukrijp wanneer ze iets ingedrukt kunnen worden maar toch stevig zijn. Meestal is dit rond half juli. Proef er een om te zien of hij rijp is; een goede pruim smaakt zoet, sappig en mals. Het kan ook zijn dat je met een later soort te maken hebt; deze pruimen rijpen pas in augustus of september.
5. Walnoot, Petuniastraat
In Nederland hangen walnoten in de herfst aan de boom. Veel rijpe walnoten vallen na een tijd van de bomen, dus je kunt ze gemakkelijk van de grond rapen. Kraak ze met een notenkraker en je kunt ze meteen opeten. Ze zijn erg lekker in een salade met peer of appel, honing en rucola.
6. Appel, Gerardmonnikhof
Er bestaan meer dan 7500 verschillende appelsoorten over de hele wereld. Wil je ze allemaal uitproberen en eet je 1 appel per dag, dan doe je er twintig jaar over om alle appelsoorten geprobeerd te hebben. Het plukseizoen verschilt per appel, maar ligt zo ongeveer tussen de late zomer en de late herfst. Als het takje waaraan de appel hangt eenvoudig loslaat, is de appel rijp om geplukt te worden.
7. Vlierbes, Paletlaan
Van de vlier kun je het hele jaar door eten: Judasoren (de zwammen op de stam) in de winter, de bloesem (voor thee) in de lente en tenslotte de rijpe bessen (voor jam) in de herfst. Andere delen van de plant zijn licht giftig. Voor de bessen geldt dat die eerst gekookt moeten worden. Wees dus voorzichtig!
8. Pruim, Meridiaanpad
Soms kom je iets tegen wat ‘niet te pruimen’ is, maar deze zijn heerlijk! Pruimen zijn plukrijp wanneer ze iets ingedrukt kunnen worden maar toch stevig zijn. Meestal is dit rond half juli. Proef er een om te zien of hij rijp is; een goede pruim smaakt zoet, sappig en mals.
Het kan ook zijn dat je met een later soort te maken hebt; deze pruimen rijpen pas in augustus of september.
9. Braam, Piet Moeskopspad
Bramen zijn echt zomerfruit. De eerste bramen zijn soms wat friszuur, maar daarna zijn ze heerlijk zoet en sappig. Bij bramen geldt: hoe groter, hoe lekkerder. Pluk alleen de rijpe bramen die wat hoger hangen, neem alleen onbeschadigde vruchten mee!