Direct naar paginainhoud

Programma Dutch Food Week

9 oktober

Almere Floriade Fotowedstrijd – Van 9 oktober – 15 oktober Forum Almere Centrum 

Tien indrukwekkende billboards met foto’s rondom het thema De kracht van voedsel, staan de hele week op het Forum. Wat is jouw favoriete foto? Stem op die foto en wie weet wordt dat de publiekswinnaar!  Je stemt via de QR code op de poster van de expositie of kijk op almerefloriadefotowedstrijd.nl.


De uitslag maakt wethouder Jan Hoek bekend op vrijdag 15 oktober rond 16.30 uur. Dit evenement is ook op het Forum. 

Groene spelduitreiking op het Steigerfestival – industrieterrein De Steiger

Wethouder Roelie Bosch reikt om 16.00 uur aan ongeveer 30 genomineerde Almeerders de Groene Speld uit. Zij krijgen deze speld voor hun initiatief voor een groen en gezond Almere. Inmiddels zijn er bijna 750 spelddragers. Op weg naar de groene stad van de toekomst!
 
Het Steigerfestival – op industrie terrein de Steiger - is een jaarlijks festival met als thema de circulaire economie. Op 8 en 9 oktober staat het Steigerfestival in verbinding met Dutch Food Week via een passagiersboot die vaart tussen View en Esplanade. Iedereen kan op vrijdag en zaterdag de boot pakken om naar de overkant te gaan en heen en weer te varen. Opstappen om het uur vanaf de Esplanade naar View en met het treintje naar het Steigerfestival. Voor de nodige duurzame en circulaire inspiratie. En andersom natuurlijk. Voor de nodige gezonde voeding inspiratie. En een korte stadswandeling. Check het programma van het steigerfestival.

  Informatiestand Boeren voor Buren – Forum Almere Centrum

  Benieuwd hoe de groentenpakketten van Boeren voor Boeren eruit zien en hoe het werkt om ze te bestellen? Laat je informeren!

  10 oktober

  13.00 – 16.00 uur – Surinaamse groente, gewoon uit Almere - locatie Forum 

  Guno Marengo vertel vol enthousiasme over de Surinaamse groente die hij hier in Almere teelt. Kom langs, laat je inspireren door zijn verhaal en zijn producten.

  11 oktober

  Groene en gezonde keuze gerechten 

  Vanaf maandag 11 oktober staat bij 20 restaurants in het centrum van Almere een ‘groene en gezonde keuze’ gerecht op de kaart. Als je de ronde sticker bij de deur en op de kaart ziet, dan zit je goed! De gerechten van de ’groene en gezond keuze’ bevatten bijv. meer groenten of meer verse en seizoensgebonden producten. Of het zijn producten uit Flevoland. In ieder geval zijn het allemaal lekkere, duurzame en gezonde gerechten. 
  Check op de kaart welke restaurants meedoen. 

   

  16.30 officiële kick off met wethouder Roelie Bosch. Locatie restaurant stadhuis. 


  Kiosk gesloten.

  Bier is straks duurzaam – kom proeven! – Aeres Hogeschool Almere  

  Tussen 14.30 – 16.00 uur De winnaars van de Zero Food Waste Challenge 2021 gaan verder op hun missie: het verduurzamen van de voedselketen. Dit keer pakken deze MBO studenten reststromen in de bierindustrie aan, met een aantal overheerlijke food concepten. En... ze willen jou als testpersoon. Kom proeven!

  12 oktober

  Flevofood Tour, besloten bijeenkomst – van 12.00 – 18.00 uur

  Netwerkbijeenkomst voor relaties van Flevofood, incl. bezoek aan Boer Kok in Lelystad. 

  Stakeholders-bijeenkomst Gezonde Voedsel omgeving, besloten – 13.30 – 18.00 uur

  Netwerkbijeenkomst georganiseerd door Floriade Expo 2022, door Casper Zulim de Swarte in het Food Forum op het Floriade terrein. 

  Kiosk gesloten.

  Je maaltijden worden nooit meer hetzelfde – Aeres Hogeschool Almere

  Tussen 16.00 – 18.00 uur - Wil je lekkerder en gezonder eten? Het kan, volgens Elisa en Nova van startup Up Top! op een heel leuke manier; Met hun toppings voeg je niet alleen méér groente en méér smaak toe; je avondeten ziet er ook nog eens prachtig uit. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Kom proeven!

  13 oktober

  Ga op tour naar de Flevolandse boer – woensdagmiddag activiteit speciaal voor gezinnen – in Flevoland

  Tijdens de tour kun je een aantal boerenbedrijven bezoeken. Je krijgt rondleidingen, maakt kennis met lokale smaakmakers en je kunt allerlei producten proeven. Zo ga je langs bij bijv. een akkerbouwer, bezoek je Flevolandse wijngaarden en proef je de smaak van Flevoland. 

  Je kunt zelf kiezen wat je doet en waar je naar toe gaat. De adressen van de boeren die hun deuren openzetten op 13 oktober staan binnenkort online. 
  Laat je verrassen en maak kennis met het Flevolandse voedsellandschap en proef vooral de Smaak van Flevoland.

  Lunch Foodforum – besloten bijeenkomst

  In samenwerking met DFW organisatie is een lunch georganiseerd met het thema Vis.

  Geurenonderzoek – Forum Almere Centrum

  Studenten van Flevocampus doen een geurenonderzoek onder Almeerders. We zijn benieuwd naar wat Almere drinkt

  Een kleine verandering kan het verschil maken - Aeres Hogeschool

  Tussen 16.00 – 18.00 uur Foto-expositie over gezond eten in de toekomst. Is dit makkelijk te realiseren? Studenten van Aeres Hogeschool deden hier onderzoek naar. De foto-expositie laat hun visie en resultaten zien. Ervaar  het ook zelf. Samen met de studenten aan tafel.

  Boerenwinkels en korte keten initiatieven

  Buurtbakker Broodletter

  (niet alle dagen open)
  Makassarweg 75, 1335 HW Almere

  Fruithal Smits

  Sterappellaan 29, 3897 LL Zeewolde

  Bakkerij De Tureluur

  Tureluurdwarsstraat 1349, 1349 EK Almere

  Weet hoe je leeft

  Linnaeusweg 15, 1331 AA Almere

  Brouwerij Stijl 

  Niet alle dagen open
  De Steiger 77, 1351 AE Almere

  Onze volkstuinen

  (producten in de verkoop)
  Hugo de Vriesweg 10, 1331 AJ Almere

  Odin Boerderijwinkel en Foodcafé

  (o.a. producten van Almeerse Weelde)
  Goethelaan 163a, 1349 EG Almere

  Ibu Spekkoek

  Cinemadreef 152, 1325 EP Almere

  Meer informatie

  14 oktober

  Flevolandse Gezonde Kantine Challenge - Aeres Hogeschool Almere

  Van 10.30 – 13.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt van de Flevolandse Gezonde Kantine challenge. Even wat lekkers uit de kantine halen. Dat wil elke scholier natuurlijk elke dag. Maar lekker en gezond gaan nu nog niet altijd samen. Daarom vroegen we het de leerlingen zelf: Wat zouden ze het liefst eten en hoe kan de schoolkantine de gezondere en duurzamere keuze tot de aantrekkelijke keuze maken? Meer dan 50 teams deden mee, en vandaag is de finale: hier, op de Dutch Food week battelen de 3 genomineerden het uit en wordt de winnaar bekendgemaakt. Dat wordt spannend! En nog lekker ook

   15 oktober

   Prijsuitreiking Almere Floriade Fotowedstrijd: publiekswinnaar en vakjurywinnaar

   Wethouder Jan Hoek laat vanaf 16.30 uur niemand meer in spanning: hij maakt de twee winnaars van de Almere Floriade Fotowedstrijd bekend. Er is een publiekswinnaar en een winnaar door de vakjury gekozen. Zij ontvangen beiden een fotocamera t.w.v. € 850. En twee toegangskaarten voor Floriade Expo 2022. 
   Jan Hoek reikt tevens de prijzen uit aan de winnaars van de Meten = Weten Zomerquiz. 

   Floriade Dialoque - online

   Van 10.00 – 11.30. Floriade Dialogue over Urban Food Strategies

   Wat gebeurt er in de KIOSK?

   • Studenten van Flevocampus doen een geurenonderzoek onder Almeerders. En zijn benieuwd naar wat drinkt Almere? 

    

   Dit doet suiker met je brein – Aeres Hogeschool Almere

   Van 12:00-14:00 uur. Binnen 10 seconden kan voedsel - zoals suiker - je waarnemingsvermogen beïnvloeden. Bij Aeres Almere onderzoeken we hoe dit precies in zijn werk gaat; het nieuwe Burgerlab, met unieke proefopstellingen, helpt ons netwerk van bedrijven en kennisinstellingen om de interacties tussen mensen en voedsel nog beter te begrijpen. Vandaag lichten we alvast een tipje van de sluier op. Komt dat proeven - Als je durft, tenminste….

   16 oktober

   Wereldvoedseldag – Almere Eetbare stad – activiteiten door de hele stad 

   Wist je dat Almere is gebouwd als eetbare stad, waar inwoners zelf noten en fruit kunnen plukken in hun eigen wijk? Hoe gaaf is dat! Om dat zichtbaar te maken kun je tijdens Wereldvoedseldag aan allerlei gratis events meedoen in alle stadsdelen van de Almere. Volg bijvoorbeeld een van de nieuwe permanente wildplukroutes en proef de natuur om je heen, ga op pad met voedselboswachters, of dans op natuurgeluiden in de silentdisco op het Globeplein in het centrum van Almere Buiten. Ontdek jouw eetbare stad op Wereldvoedseldag en bekijk het volledige programma hier.

    

   Almere Floriade Fietstocht

   Wil je je stad beter leren kennen en lekker bewegen, doe dan mee aan de Almere Floriade Fietstocht. Vanaf het Lumièrestrand kun je tussen 10.00-12.00 uur vertrekken. De tocht gaat richting Oosterwold, en is ongeveer 25 kilometer trappen. 

   Live-verbinding Wat gebeurt er in de stad?

   Vanuit het Foodforum is er een live verbinding opgezet met verschillende activiteiten in de stad in het kader van Wereldvoedseldag. En de live verbinding is ook landelijk. Zo zien we wat er in andere steden wordt gedaan en maken we een verbinding met elkaar. Het wordt uitgezonden via de website van DutchFoodWeek.nl

   Van 12.00 tot 15.00 uur - Voorleesmiddag met Vrouwe Zahoria - locatie Forum

   Vrouwe Zahoria leest voor over het werk van de bakker, kok en boer in haar prachtige worteljurk. In het kader van de Kinderboekenweek met het thema Worden wat je wil.

   Pop Up diner in de Kas bij Biofood – besloten bijeenkomst

   Diner voor leden van Floriade Inclusief