Direct naar paginainhoud

Wat je kan doen met 1000 euro?

In januari wonnen de initiatieven Tuin Moes en Flevolicious de Food Challenge. Gemeente Almere loofde €1000,- uit aan Almeerders die een creatief idee hadden voor lokaal en duurzaam voedsel. Winnaars Akke van Tuin Moes en Cynthia van Flevolicious werkten de afgelopen maanden met enthousiasme verder aan hun winnende initiatieven. We vroegen hen hoe het met hun project gaat en wat ze hebben gehad aan de geldprijs en het artikel in de krant.

 

ZELF PLUKKEN BIJ TUIN MOES

”Tuin Moes zou eigenlijk groenten verbouwen en deze verkopen aan restaurants”, vertelt Akke. Akke is initiatiefneemster en startte vorig jaar al met haar grote moestuin. “Maar de restaurants sloten en toen kregen we een nóg leuker idee”, vervolgt ze. “Almeerders kunnen bij ons een ‘aandeel in de oogst’ kopen. Dat betekent dat ze éénmalig betalen en daarna het hele jaar zelf hun biologische groente bij ons kunnen oogsten. Per week ontvangen ze een lijstje met wat ze mogen plukken en dat komen ze zelf uit de grond en van de gewassen halen. Daarnaast hebben we trouwens ook biologisch geteelde snijbloemen waar mensen een apart abonnement op kunnen nemen.”
 

Het geldbedrag en het stukje in de krant hebben Tuin Moes goed geholpen: “We zagen dat Almeerders ons beter wisten te vinden. Eerder kwamen alleen mensen uit onze buurt  Oosterwold, nu melden inwoners vanuit heel Almere zich aan voor de tuin. We hebben daardoor ook flink kunnen uitbreiden, vorig jaar voedden we nog 25 huishoudens en dit jaar al 50. En nu zitten we helemaal vol! Ook komend jaar hopen we weer wat uit te breiden, dus nieuwe geïnteresseerden kunnen zich nog inschrijven voor de wachtlijst.”
 

Na volgend jaar denkt Akke de ideale grote te hebben bereikt. “Ik vind het fijn dat ik iedereen ken. Ik kan met iedereen een praatje maken en dat houdt het ook echt lokaal en bijzonder. Daarnaast kan ik nu, samen met een paar vrijwilligers zelf in de tuin werken. Het is zo een perfect formaat voor het meebouwen aan een duurzame en lokale voedseleconomie.”
Wil je meer weten over Tuin Moes of eens een kijkje nemen bij dit bijzondere project? Kijk op de website tuin-moes.nl.

GEZONDE SNACKS VAN FLEVOLICIOUS

Cynthia en zusje Danique zijn twee jonge ondernemers uit Almere Buitenvaart. Al zes jaar verbouwen en verkopen ze samen pompoenen en courgettes en sinds vorig jaar ook watermeloen. Maar voor Cynthia was dat nog niet genoeg: “Toen ik de Food Challenge zag, dacht ik: ‘Kunnen we nog uitbreiden?’ En toen kreeg ik het idee voor het maken van gezonde chips!” Met hulp van een droogoven zou Cynthia groente en fruit, zoals haar courgettes, pompoen en watermeloen kunnen omtoveren tot een gezonde snack. “Toen ik met dit idee de Food Challenge won, kon ik met het bedrag dat ik won de droogoven kopen.”

De droogoven, hier naast op de foto, is binnen en Cynthia is haar nieuwe producten aan het testen. 

 

“Maar dat is nog niet zo makkelijk”, vertelt Cynthia. Ze probeert verschillende soorten groenten en ingrediënten voor het maken van lekkere snacks. Ze experimenteert ook met het maken van fruitleer,“ een lekkere mix van bijvoorbeeld banaan en chocola”. Een andere bijzondere test doet ze met aspergeschillen. “Met die schillen kan je, na het drogen, poeder maken. Dat poeder kan je gebruiken voor het maken van aspergesoep.” Het testen gaat weer door in de meivakantie.


Ben je benieuwd naar de gezonde snacks van Cynthia of wil je ook pompoenen, courgettes of watermeloen kopen? Houd dan haar Instagramaccount Flevolicious in de gaten.