Hoe we voedselverspilling tegen gaan

We gooien veel eten weg. Dat doen we thuis, maar ook bij producenten, in de horeca en in supermarkten. Consumenten gooien zelfs 42% van hun voedsel weg! Dat is zonde van het eten en natuurlijk niet goed voor onze aarde. Als we voedselverspilling tegen gaan dan is dat goed voor het milieu én je portemonnee. Door beter om te gaan met eten kun je jaarlijks gemiddeld €120,- besparen, dat is zo'n 34 kilo eten.

 

7 tips tegen voedselverspilling 

Voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. We hebben 7 tips voor je op een rijtje gezet:

 

1. Zet je koelkast op 4 °C. Dit is de ideale temperatuur en eten bederft dan minder snel. Daarnaast groeien bacteriën nauwelijks.
2. Let op de houdbaarheid en controleer regelmatig je koelkast en vriezer. Staan er producten in waarvan de datum bijna verstrijkt? Bedenk dan wanneer je ze op gaat eten.

3. Heb je restjes eten in huis? Zoals een stuk bloemkool, een halve citroen of een bodempje yoghurt? Gebruik dan bijvoorbeeld de receptensite van het Voedingscentrum voor wat je hiermee kunt maken. Hier kan je namelijk ook zoeken op een ingrediënt dat je wil gebruiken.
4. Check je voorraadkast, koelkast en vriezer voordat je boodschappen doet. Wat heb je nog in huis? Wat moet als eerste op?

5. Maak een planning en boodschappenlijstje wat je deze week gaat eten en wie er mee-eten op welke dagen.

6. Kook precies op maat. Wie eten er vandaag allemaal mee? Hoeveel gram is een goede portie? En hoeveel heb je dan in totaal nodig?

7. Sommige soorten groente en fruit blijven langer goed in je koelkast en andere soorten juist buiten de koelkast. Zoek op waar je wat het beste kan bewaren, zo gooi je het minste weg.

Geïnspireerd?

Laten we klein beginnen en kijken hoe we hier zelf iets aan kunnen doen! Wethouder Gezond Roelie Bosch staat achter de stelling dat een beter milieu bij jezelf begint en laat met haar kliekjesrecept zien hoe zij dit thuis doet. Roelie varieert met haar groentetorentjes van kliekjes van allerlei groenten. Zij daagt je uit om mee te doen met de challenge van Natuur en Milieufederatie Flevoland tegen voedselverspilling: wat is jouw favoriete kliekjesrecept? Laat haar zien wat jij met jouw leftovers doet! Het lekkerste en orgineelste recept maakt kans op een Flevour, de smaak van Flevoland box